Babka met frambozen en noten

Babka met frambozen en noten

Prachtig om te zien, heerlijk om op te eten en perfect geschikt voor het kerstontbijt. Deze babka met frambozen en noten steelt de show!

Natuurlijk kun je kerststol serveren bij je kerstontbijt. Maar is het niet veel leuker om (ook) een prachtig en heerlijk zelfgebakken brood op tafel te zetten met kerst? Deze babka met frambozen en noten bijvoorbeeld!

Babka met frambozen en noten

Babka bakken

Een babka is een gevuld en gevlochten brood. Door de vulling niet door het deeg te kneden, maar in het deeg te rollen, krijg je prachtige laagjes. Door die laagjes ook nog eens door elkaar te vlechten, krijg je een heel bijzonder brood!

Babka met frambozen en noten

Brioche maken

Deze babka met frambozen en noten is vrij eenvoudig te maken, ziet er prachtig uit en smaakt waanzinnig. En dat blijft zo: ook op dag twee, drie en vier is hij nog heerlijk. Geen stress op kerstochtend dus, maar gewoon bakken wanneer het jou goed uitkomt.

Babka met frambozen en noten

Zelf brioche maken

Het allermakkelijkst is om het deeg dat over is van de zalmbrioche van mijn ovenkerstdiner te gebruiken. Maak je liever dit deeg apart, gebruik dan de hier vermelde hoeveelheden. Liever een groter brood? Kijk dan even hier voor hoeveelheden voor 1,33333 brioche. Neem dan 100 gram noten en frambozen voor de vulling.

Zo maak je 1 babka met frambozen en noten:

 • Voorbereidingstijd: 10 minuten
 • Wachttijd: 2 uur 30 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten

  Voor het deeg

 • 300 gr bloem
 • 30 gr suiker
 • 5 gr instantgist
 • 1/4 tl fijn zout
 • 30 gr roomboter
 • 180 m melk (liefst volle)
 • 1 ei
 • Voor de vulling

 • 20 gr roomboter
 • 1 el honing
 • 1 tl oranjebloesemwater
 • 75 gr amandelen met vlies en pistachenoten, gemengd
 • 75 gr bevroren frambozen
 • Voor de siroop

 • 1 el water
 • 2 tl oranjebloesemwater
 • 1 tl vers citroensap
 • 3 el honing

Zo maak je het

Briochedeeg maken

Maak eerst het briochedeeg. Doe hiervoor de bloem en de suiker in een grote kom, liefst van een mixer met deeghaak. Doe de gist aan de ene kant van de kom erbij, en het zout aan de andere kant. Laat de boter smelten in een maatbeker in de magnetron. Doe de melk erbij en warm door tot de melk handwarm is.

Breek het ei boven een kommetje en kluts het. Voeg het melkmengsel toe aan de droge ingrediënten. Schenk ook het ei erbij, maar houd 1 el achter. Meng tot een samenhangend, iets plakkerig deeg. Dek de kom af met plastic folie en laat zo minimaal 1,5 uur op een warme plek rijzen.

Gevulde brioche

Hak tijdens het rijzen de noten fijn. Bestrooi je werkvlak met bloem. Rol dan het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve cm dik en ca. 25 cm bij 40 cm (of 25 bij 55 als je meer deeg maakt). Smelt de boter en roer los met de honing en het oranjebloesemwater. Bestrooi met de noten.

Haal dan pas de frambozen uit de vriezer en crush ze, bijvoorbeeld in een plastic zakje met de deegroller. Verdeel de frambozen over het deeg. Rol dan het deeg strak op vanaf de lange kant, zodat je een rol van 40 (of 55) cm lang krijgt. Druk de naad goed vast en leg de rol met de naad naar beneden op je werkvlak. Vet een bakvorm van 25 (of 35) cm grondig in.

Babka maken

Snijd de rol deeg met een kartelmes (een scherp broodmes werkt het beste) in de lengte doormidden, zodat je twee lange rollen krijgen. Op de site van Smitten Kitchen wordt duidelijk uitgelegd hoe je dat doet. Leg de twee helften met de gevulde kant naar boven op je werkvlak. Druk dan het uiteinde van de ene streng op het naastgelegen uiteinde van de andere streng. Draai dan de strengen om elkaar heen. Zorg ervoor dat de gevulde kant steeds bovenaan blijft. Ga zo door tot je aan het andere uiteinde bent. Druk ook die uiteinden stevig op elkaar.

Brioche met frambozen

Dan komt het lastigste: deze toch best slappe rol in de bakvorm laten zakken. Dat gaat het beste met twee spatels: schuif vanaf elk uiteinde een spatel onder de rol en leg de babka daarmee in de vorm.

Babka met frambozen bakken

Laat de babka 30 minuten tot een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Klop het achtergehouden ei los met 1 el water. Bestrijk daarmee de babka voor je hem in de oven zet. Bak de babka in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Maak ondertussen de siroop. Doe hiervoor honing, oranjebloesemwater, citroensap en water in een steelpannetje en laat doorkoken tot er ongeveer 2/3 van de hoeveelheid vloeistof over is. Laat afkoelen.

Babka voor kerst

Laat de babka 5 minuten in de vorm afkoelen. Stort hem dan op een afkoelrek en draai meteen om. Zet het afkoelrek bovenop een bord. Bestrijk de babka met behulp van een lepel en een kwastje met de siroop. Siroop die te veel is, loopt op die manier van de babka af op het bord.

Laat de babka zo verder afkoelen. Wacht minimaal een uur met aansnijden, anders kan je de bijzondere vorm beschadigen.

Het allerlekkerst vind ik deze babka met een lik roomboter en een snufje grof zout.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt