Kerst 2019

Knapperige taartjes met druiven en rauwe ham

Een simpel showstopping voorgerecht uit de oven: deze knapperige taartjes met druiven en rauwe ham stelen de show tijdens je kerstdiner!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze krokante taartjes met druiven en rauwe ham zijn niet alleen een plaatje om te zien, ze zijn ook nog eens heel makkelijk te maken. Geloof mij: ze stelen de show op tafel bij het kerstdiner. Heerlijk knapperig, met een romige vulling, friszoete druiven en zoute rauwe ham. Een perfecte prelude voor de zalmbrioche en perencake die gaan volgen!

Taartjes van filodeeg

Ben je een beetje bevreesd over het verwerken van filodeeg? Geen zorgen. Het deeg wordt 2x dubbel gevouwen, waardoor eventuele scheuren geen schade geven. Bovendien heb je een vel extra, want ze zitten per 5 verpakt en je hebt er maar 4 nodig. Ja, dan ontdooi je een vel filodeeg te veel, maar bevroren krijg je ze niet van elkaar, dus er zit weinig anders op. Wanneer het deeg eenmaal uit de verpakking is, is het zaak om snel te werken, anders droogt het deeg te veel uit.

Knapperige taartjes met druiven en rauwe ham

Krokante taartjes voorbereiden

Je kunt de taartjes met druiven prima kort van tevoren maken. Wil je ze liever helemaal voorbereiden? Ook dat kan. Bak ze dan een dag voor je ze wilt serveren, tot de vulling nét niet meer trilt als je aan de bakplaat of het rooster schudt. De volgende dag kun je de taartjes dan opwarmen in een oven die op 150 graden staat. Verdeel daarna de ham over de taartjes.

Wil je je taartjes liever iets minder bruin dan de mijne? Knip dan de punten van het deeg af nadat je het in de vormpjes hebt gedrapeerd. Op die manier krijg je gelijkmatiger randjes. Ik ben juist dol op die knapperige punten, dus ik laat ze lekker zitten.

Zo maak je 4 knapperige taartjes met druiven en rauwe ham:

  • Wachttijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • 4 vellen filodeeg
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 ei
  • 4 el (plantaardige) slagroom
  • 1 tl za’atar
  • 1/8 tl fijn zout
  • 20 witte druiven zonder pit
  • 2 plakken rauwe ham

Zo maak je het

Laat de vellen filodeeg in hun plastic verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop het ei los met de room, de za’atar, het zout en zwarte peper naar smaak. Was de druiven en maak ze droog. Vers 4 kleine taartvormpjes of schaaltjes in met bakspray of olijfolie.

Schenk de olijfolie in een kommetje. Vouw het filodeeg uit en leg het eerste vel op je werkvlak. Kwast in met olijfolie en vouw het vel dubbel. Kwast nogmaals in met olijfolie en vouw nog eens dubbel.

Krokante filodeegtaartjes met druiven

Drapeer nu het deeg in en vormpje. Herhaal met nog 3 vellen filodeeg. Verdeel dan de vulling over de vormpjes. Leg in elk taartje 5 druiven in een rondje. Kwast de uitstekende delen van het filodeeg in met het laatste beetje olie.

Bak de taartjes met druiven vervolgens in 20 minuten. De punten van het deeg zullen snel bruinen, maar ze worden niet té bruin. Houd de taartjes goed in de gaten: zodra de vulling gestold is, zijn ze klaar.

Scheur de plakken ham in reepjes en verdeel die over de taartjes. Serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt