Fruit uit de oven met kruidige chocoladesaus

Dit toetje van winters fruit met kruidige chocoladesaus is de ideale afsluiter voor het easy vega kerstmenu. Het is weinig werk en ontzettend lekker. Bovendien is het redelijk licht, wat na al die camembert wel fijn is.

Fruit uit de oven met kruidige chocoladesaus

Fruit uit de oven voorbereiden

Het fruit hoef je alleen te snijden, daarna heb je er geen omkijken meer naar. Dat sijden kan zelfs al een dag van tevoren. Bewaar het fruit dan, besprenkeld met wat citroensap, in een afgesloten bakje in de koelkast. Terwijl het fruit in de oven staat kun je de chocoladesaus maken. Die eerder maken heeft niet zoveel zin, want daar wordt hij niet lekkerder van.

Fruit uit de oven met kruidige chocoladesaus

Fruit overhouden

De hoeveelheden in dit recept zijn voldoende voor 4 personen, omdat je zowel van het fruit als van de chocoladesaus wat bulk nodig hebt om het te kunnen maken. Ben je met minder dan 4 personen, dan is het ook heerlijk om fruit uit de oven dat over is bij je kerstontbijt te eten. En als je veel trek hebt, krijg je dit gewoon meteen met zijn tweeën op.

Zo maak je fruit uit de oven met kruidige chocoladesaus voor 2-4 personen:

  • Voorbereidingstijd: 10 minuten
  • Wachttijd: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 1 appel (liefst Elstar)
  • 1 peer
  • 90 gr cranberry’s
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl maïzena
  • 1 el suiker
  • 60 ml slagroom
  • 60 ml volle melk
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl gemalen gember
  • 1/8 tl gemalen kardemom
  • 1/8 tl gemalen koriander
  • chilipoeder naar smaak, ik gebruikte een flinke snuf
  • 75 gr extra pure chocolade

Zo maak je het

Schil de peer en snijd hem in blokjes. Schil de appel niet, snijd wel in blokjes. Meng de appel en de peer met de cranberry’s, maïzena en suiker. Schep het fruit in eenpersoons ovenschaaltjes.

Fruit bakken in de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het fruit 20 minuten, tot het bubbelt.

Fruit met kruidige chocoladesaus

Begin na 10 minuten oventijd met de chocoladesaus. Hak hiervoor de chocolade fijn en doe hem in een hittebestendige kom die past op de pan waarin je de saus wilt maken.

Kruidige chocoladesaus maken

Verhit in die pan de melk met de kruiden. Hang de kom met de chocolade erboven. De chocolade hoeft niet helemaal te smelten, maar hoe warmer hij is, hoe makkelijker je straks saus kunt maken.

Schep wanneer de melk tegen het kookpunt is de chocolade bij de melk en roer en klop op je allerlaagste vuur tot je een mooie gladde saus hebt.

Haal de ovenschaaltjes uit de oven en zet op bordjes. Verdeel de chocoladesaus aan tafel over de schaaltjes.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 6 december 2019

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply