Amandelgranola met honing en olijfolie

Amandelgranola met honing en olijfolie

Waanzinnig lekkere amandelgranola! Supercrunchy met allerlei texturen, grote brokken, een heerlijke amandelsmaak en boordevol noten en pitten.

Nadat ik onlangs in de Duitse DM had gestaan en allerlei spannende speltvlokken enzo had gekocht, was het wachten tot de granola thuis op was, zodat ik kon experimenteren met nieuwe recepten. Daar rolde deze waanzinnige amandelgranola met honing en olijfolie uit. Supercrunchy met allerlei texturen, grote brokken, een heerlijke amandelsmaak en boordevol noten,

Amandelgranola met honing en olijfolie

Amandelgranola

Ik had al eens granola met pindakaas gemaakt, en ook met tahin. Beide gingen prima, maar ik wilde graag een wat subtielere smaak. Ik ben dol op amandelen en ook op amandelboter, dus het lag voor de hand om daarmee aan de slag te gaan.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Granola met noten

In granola uit de winkel vind ik paranoten en kokoschips altijd het lekkerst, dus toen ik die bij de notenkraam zag liggen, nam ik die ook mee. Zo vormde zich in mijn hoofd langzaam een recept. Natuurlijk mochten amandelen niet ontbreken, net als mijn favoriete pitten.

Amandelgranola met honing en olijfolie

De amandelgranola is vrij van melkproducten, maar bevat wel ei en honing. Hij is dus niet vegan. Je zou de honing uiteraard kunnen vervangen door maple syrup, maar het ei weglaten, raad ik niet aan. De meeste granolarecepten bevatten geen ei, dat weet ik, maar juist het eiwit zorgt voor die mooie brokken en een heerlijke crunch. De dooier wordt hier niet gebruikt, daar kun je bijvoorbeeld koekjes of taartjes mee maken. Dit recept is voldoende voor een volle bakplaat, een flinke bus vol.

Amandelgranola met honing en olijfolie

Omdat ik hele korrels van diverse granen gekocht had in Duitsland, heb ik die door de granola gedaan. Erg lekker, maar wel flink kauwen. Aangezien dergelijke korrels in Nederland moeilijk verkrijgbaar zijn, zou ik ze een volgende keer vervangen door gepofte quinoa. Minder hard werken en een heerlijke luchtige bite.

Zo maak je 1 grote bus amandelgranola met honing en olijfolie:

 • Wachttijd: 30 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten
 • 250 gr spelt- of havervlokken
 • 75 gr pompoenpitten
 • 50 gr zonnebloempitten
 • 100 gr ongebrande amandelen met vlies
 • optioneel: 50 gr gepofte quinoa
 • 1/2 tl grof zeezout
 • 1,5 el amandelpasta
 • 1,5 el olijfolie
 • 90 ml vloeibare honing
 • 1/2 tl kaneel
 • 1 ei
 • 50 gr kokosvlokken (met zo’n bruin randje)
 • 100 gr ongebrande paranoten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de spelt- of havervlokken (een mengsel kan ook) in een grote kom. Voeg de pompoenpitten en zonnebloempitten toe. Hak de amandelen grof en voeg ze ook toe. Doe als je die gebruikt de gepofte quinoa erbij. Voeg het zeezout toe en roer alle droge ingrediënten goed door elkaar.

Roer in een klein kommetje de amandelpasta, olie en honing goed door elkaar met de kaneel. Scheid het ei en klop het eiwit tot het schuimig is. Doe het honingmengsel en het schuimig eiwit bij het droge mengsel en roer alles heel goed om, tot alles bedekt is met een dun laagje.

Stort de granola op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid hem goed uit. Bak de granola een kwartier in de voorverwarmde oven. Schep de granola dan goed om en spreid weer uit. Verdeel de kokosvlokken er overheen. Bak de granola zo nogmaals een kwartier.

Hak ondertussen de paranoten grof. Haal de granola na het bakken uit de oven en laat hem op de bakplaat afkoelen zonder om te scheppen. Zo krijg je die mooie brokken. Schep de granola wanneer hij helemaal is afgekoeld goed om met de paranoten. Bewaar je granola in een luchtdichte bus of pot. Op die manier blijft hij zeker drie maanden goed.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt