Gemarmerd frambozenroomijs

Het mag er dan geen weer voor zijn en gemarmerd frambozenroomijs klinkt misschien heel moeilijk, maar dit is echt veel te lekker om niet zo snel mogelijk een keer te maken! Het contrast tussen het zachte, zoete roomijs en het frisse frambozenijs is echt waanzinnig lekker en het ziet er spectaculair uit. Daarnaast is dit ijs niet moeilijk te maken. Een ijsmachine is wel aan te raden, maar ook zonder lukt het. Het is wel even een projectje, want zowel de crème anglaise (custard) als het frambozenmengsel moeten worden teruggekoeld, maar geloof de mensen voor wie ik dit gemaakt heb: iedere inspanning waard!

Gemarmerd frambozenroomijs

Meer zin in sorbet?

Hier vind je komkommermuntsorbet en aardbeiensorbet met zwarte peper en basilicum.

Zo maak je gemarmerd frambozenroomijs voor 2 personen:

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • 100 ml melk
  • 300 ml ongeslagen slagroom
  • 45 gr suiker
  • 2 eidooiers op kamertemperatuur (van de eiwitten kun je méringues maken om bij het ijs te serveren. Of je maakt er lekker pancakes voor het ontbijt mee!)
  • 125 gr (diepvries)frambozen
  • 1 el goede (citroen)honing
  • evt. 1 el limoncello

Zo maak je het

Zorg dat je ijsmachine indien nodig lang genoeg in de vriezer staat. Je mag kiezen of je eerst de custard maakt, of eerst de frambozen voorbereidt, het maakt mij niet uit!

Frambozen

Doe de frambozen met een scheutje water in een steelpannetje. Verwarm tot de boel zachtjes pruttelt. Neem de pan van het vuur en maak dan de frambozen met een pollepel fijn. Roer er de honing doorheen en, als je wilt, een lepel limoncello, voor een nog frisser contrast en een beetje alcoholische “zing”. Zet het framboosmengsel in de koelkast tot het door en door koud is.

Crème anglaise

Doe de melk, de room en de suiker in een pan en verwarm tot het kookpunt. Klop ondertussen in een ruime kom de eidooiers licht schuimig. Als het roommengsel warm is, zet je het vuur uit. Giet dan telkens een sauslepel van het hete roommengsel bij de eidooiers, terwijl je die laatste goed klopt. Op die manier komt het ei wat op temperatuur. Als het mengsel warm aanvoelt, giet je het in de pan bij de rest van het roommengsel. Zet het vuur weer aan en verwarm het mengsel onder zachtjes roeren (niet kloppen!) tot het dikker begint te worden. Giet de crème anglaise in een maatbeker en zet deze in de koelkast tot de crème door en door koud is.

Het ijs maken

Maak volgens de instructies van je ijsmachine of zoals hier beschreven roomijs van de crème anglaise. Als het ijs uit de machine komt, of nog niet helemaal stijf bevroren is, meng je met een vork de frambozen door het ijs, zodat je gemarmerd ijs hebt. Liever niet gemarmerd? Meng de crème anglaise en de frambozen dan helemaal aan het begin van het bevriezen.

Laat het ijs rustig helemaal bevriezen en rol er met een ijsschep mooie bollen van, dan zie je het marmereffect het beste!

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 23 augustus 2014

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.