Onlangs zag ik een recept voor avocadosoep voorbij komen. Nou vond ik die versie uiteindelijk minder lekker dan gehoopt, maar het concept leek me top. Daarom bedacht ik zelf deze koude avocadosoep.
Avocadosoep met olijf
Bovenop de soep gaat, als je dat wilt, een olijvencrumble. Die is niet alleen heerlijk op de avocadosoep, maar ook op bijvoorbeeld salmorejo of een romige risotto. Heerlijk umami!
Ik koos voor paarse olijven, met groene of zwart werkt het net zo goed, dus kijk maar wat je in huis hebt.
Versierde avocadosoep
Daarnaast deed ik er wat gezellige eetbare bloemetjes bovenop. Viooltjes zijn leuk, maar als je ook echt smaak wilt, zou ik kiezen voor oostindische kers. Check overigens altijd of je bloemen onbespoten zijn.
Zo maak je koude avocadosoep met olijvencrumble voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 3 minuten
- Wachttijd: 1 uur 30 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 100 gr olijven zonder pit naar keuze
- 1 avocado, plus extra om te garneren
- 2 limoenen
- 1 komkommer
- 1 jalapeñopeper
- 1/2 tl gemalen koriander
- 150 ml water
Voor de olijvencrumble
Voor de koude avocadosoep
Zo maak je het
Olijvencrumble maken
Begin met de olijvencrumble. Giet hiervoor de olijven af en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Stort ze vervolgens op een bord waar ze in één laag op passen. Doe de olijven 2 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Verwarm dan de oven voor op 150 graden (hete lucht) en stort dan de olijven op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de olijven in 1-1,5 uur drogen in de oven. Check af en toe of ze al droog zijn. Ze moeten droog aanvoelen, maar niet krokant zijn.
Laat de olijven afkoelen op de plaat, verkruimel ze en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten bakje.
Koude avocadosoep
Snijd voor de soep de avocado in grove stukken. Doe ze in een blender of ik de maatbeker van een staafmixer. Knijp de limoenen er boven uit. Snijd de komkommer in grove stukken en voeg ook die toe.
Verwijder als je wilt de pitjes van de jalapeñopeper en snijd die vervolgens in grove stukken. Doe ook de peper, met de koriander het water en zout naar smaak bij de avocado.
Pureer alles vervolgens tot een gladde soep. Proef, en maak indien nodig op smaak met zout. Als je de soep te dik vind, kun je nog wat water toevoegen.
Laat de avocadosoep vervolgens in de koelkast ijskoud worden. Serveer met de olijvencrumble en desgewenst nog wat blokjes avocado.
Laat hier weten wat je er van vindt