Saucijzenbroodjes met appel uit Wat lunchen we vandaag

Naast mijn recensie van Wat lunchen we vandaag? kon ik jullie een recept daaruit natuurlijk niet onthouden! Het werden deze heerlijke saucijzenbroodjes met appel. Tijdens de fotoshoot maakte ik deze, naast onder meer de perzikguacamole, de gehaktmuffins met kersen, de gevulde eieren en de aardbeienkruimel-havermoutkoek (krijg je al trek?). Dus als je denkt: goh wat lijken deze broodjes op die uit het boek: dat klopt!

Natuurlijk kun je kind hierop laten trakteren, of deze saucijzenbroodjes als borrelhapje serveren. Wij aten ze echter met sla als diner, en dat beviel prima.

Saucijzenbroodjes met appel uit Wat lunchen we vandaag

Saucijzenbroodjes met appel

Natuurlijk heb ik een paar kleine dingetjes aangepast in het recept, dat kan ik nu eenmaal niet laten. Deze broodjes zijn van zichzelf echter al zó lekker, daar moet je niet te veel aan modderen, die moet je maken!

Het recept schrijft half-om-half gehakt voor, omdat dat wat vettiger is. Wil je liever geen varkensvlees gebruiken, kies dan voor een wat vetter runder- of lamsgehakt. Susan gebruikt 1/2 tl tijm in de broodjes, ik koos voor salie omdat ik dat wat spannender vind.

Saucijzenbroodjes met appel uit Wat lunchen we vandaag

Wachttijd: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor 12 saucijzenbroodjes met appel:

  • 1 zoete appel, bijvoorbeeld Elstar
  • 200 gr vettig gehakt, bijvoorbeeld half-om-half
  • 1/2 el gedroogde salie (of tijm)
  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
  • 1 ei
  • sesamzaad naar smaak

Zelf saucijzenbroodjes maken

Verwarm de oven op 220 graden (of 200 hete lucht). Rasp de appel met schil en al grof en dep droog met keukenpapier. Meng het gehakt met de appel en de salie, plus 1/2 tl zout en peper naar smaak.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de plakjes bladerdeeg en leg ze op de bakplaat. Vorm met je handen 12 kleine balletjes (ongeveer 25 gram per stuk) van het gehaktmengsel en leg die aan het begin van ieder plakje. Zorg dat je de randen vrij houdt.

Saucijzenbroodjes bakken

Rol de saucijzenbroodjes voorzichtig op. Zorg dat er zo min mogelijk lucht tussen het deeg en de vulling komt. Druk de zijkanten stevig aan, eerst met je handen en dan met de tanden van een vork. Klop het ei los en bestrijk de bovenkanten van de saucijzenbroodjes hiermee. Bestrooi ze met wat sesamzaad.

Bak de saucijzenbroodjes met appel tot ze mooi goudbruin zijn. In het boek duurt dan maar 10 minuten, in mijn oven eerder 20 minuten, dus houd ze in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *