Ovenkip met spek

Ovenkip met spek

Ovenkip met spek: kipfilet met roze peper en knoflook, gebakken in de oven, smeuiig en hartig van het ontbijtspek. De beste kip uit de oven!

UPDATE: ik heb mijn ovenkip met spek in 2022 van nieuwe foto’s voorzien, en dat was hard nodig. Dit recept is niet voor niets één van de hits op mijn site: knapperige spek, smeuïg zachte kip en pittige smaakmakers!

Ovenkip met spek

Dit recept voor ovenkip met spek is een variatie op een gerecht dat mijn vader vroeger vaak maakte. Pappiekip dus, hoewel het hier in huis sinds de komst van de kinderen door het leven gaat als Bompakip. De zomerse barbecueversie vind je hier, dit is mijn winterse variant daarop. Door de roze peper ook echt verwarmend, en dat mag wel met dit winterweer!

Ik kook zelf ontzettend graag met de oven. Niet alleen deze kip natuurlijk, er komen ook complete maaltijden zoals traybakes en plaattaarten uit mijn oven. Zoek je hiervoor nóg meer inspiratie, dan kan ik je het kookboek Vers uit de oven van harte aanbevelen!

Ovenkip met spek

Zo maak je ovenkip met spek voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el roze peperkorrels
  • 1/2 tl fleur de sel of ander grof zeezout
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 kleine kipfilets (of 1 grote, bij minder trek)
  • 8-10 rechte plakken ontbijtspek

Zo maak je het

Snijd de knoflook in stukjes en wrijf vervolgens de knoflook met de roze peper en het zout in een vijzel tot een pasta. Voeg olijfolie toe tot je een smeuiige massa hebt. Wrijf hier de kipfilets mee in.

Ovenkip met spek maken

Leg per kipfilet 4 plakken spek dakpansgewijs op een bord of snijplank. Leg er een kipfilet op en vouw het spek eromheen. Als het spek niet helemaal rondom past, kun je hier nog een 5e plak spek op leggen. Met wat cocktailprikkers kun je het spek vastzetten, maar dat is strikt genomen niet nodig.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Braad de kipfilets hierin rondom aan, toe het spek licht begint te kleuren. Leg de filets daarna in en ovenschaal en bak gedurende 20 minuten in de oven. Lekker met (schorseneren)rösti, gevulde aubergines, ratatouille, gevulde tomaten, tian, venkel, puree of bijvoorbeeld mais uit de oven!

P.S. Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat als jij via z’n linkje iets koopt bij de vrienden van bol.com, ik een klein percentage commissie krijgt, zonder extra kosten voor jou.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.4 / 5. Aantal: 38

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt