Ieder jaar krijg ik ergens in november de vraag of ik nog cadeautips voor kookliefhebbers heb voor december. En natuurlijk heb ik die! Gedurende het hele jaar (ook met Sinterklaas) koop en krijg ik heel veel kookboeken. Een deel daarvan wordt me opgestuurd door de uitgevers, een deel koop ik zelf en er staan ook altijd kookboeken op mijn eigen verlanglijstje.
Mijn favorieten voor kookliefhebbers
Mijn favoriete cadeautips voor dit jaar heb ik dan ook voor je op een rijtje gezet – en opgestapeld.
Dat wil zeggen: niet helemaal allemaal, wegens sommige boeken uitgeleend enzo. Die boeken vind je onderaan!
Solo
Solo is het nieuwste boek van Emma de Thouars. Ik kreeg van dit boek acuut zin om mijn gezin een avondje de deur uit de bonjouren, zodat ik het rijk alleen zou hebben.
Boordevol slimme tips, handige hacks en smaakmakers die álles lekkerder maken, van tahinmayo tot crispies. Het eerste recept dat ik hieruit maakte was overigens een ontbijtje, want hoe heerlijk dat deze naamgenoot net als ik niet van chiapudding met van die korrels houdt! Haar veel gladdere versie daarentegen was heerlijk.
Carbs carbs carbs
Al maanden keek ik reikhalzend uit naar Carbs Carbs Carbs, het nieuwe boek van Meike Krüger. Mijn exemplaar van haar eerste boek Een tafel vol zit vol vlekken en trek ik heel regelmatig uit de kast, dus dat haar tweede boek een parel zou zijn, stond wat mij betreft wel vast.
En ja hoor, dat klopt! Ik viel als een blok voor de canelés met kippenlevermousse (misoboter als vega versie), de rigatoni met kwark, de crispy aardappels met steak tartaar en de toast met ei, ansjovis en salie.
Niet alleen dit soort klappers staan erin, maar ook gerechten voor doordeweeks en een heleboel handige basics, van pastadeeg tot dashibouillon!
Bij Meera aan tafel
Als mega fan van haar boek East keek ik enorm uit naar het nieuwe boek van Meera Sodha, en Bij Meera aan tafel is weer een knaller. Maar liefst 120 vega(n) recepten staan erin, het één nog lekkerder dan het andere.
De Maleisische dal en de aubergine met kikkererwten uit de oven hebben hier al op tafel gestaan, net als de tandooribloemkool.
Op de lijst staan ook nog de salade met gebakken eieren, de pannenkoeken met kokoschutney, de radicchio met miso en gember en de sesamnoedels met spicy tofugehakt. De foto’s zijn weer geweldig: fris en kleurrijk, precies zoals ik ze het liefste zie!
All-day goodness
All-day goodness staat bij mij al een aantal maanden op de plank. Geïnspireerd door Denises power porridge ontwikkelde ik zelf een recept voor proteïne pap, en geroosterde bloemkool serveer ik tegenwoordig standaard met hummus en tomaatjes. Dat zegt wel genoeg denk ik! Ook de lazy tomatensoep, de geroosterde spitskool en de sperziebonenfriet hebben hier al meerdere keren op tafel gestaan trouwens.
Gelukkig is er nog genoeg over om te koken, zoals de fluffy pancakes, de tomatenorzo, de frambozenfool en de poké bowl. Dat het naast waanzinnig lekker dan ook nog eens gezond is, is natuurlijk helemaal fijn!
Het lekkerste uit Maleisië
Van Norman Musa verscheen Het lekkerste uit Maleisië. Zijn vorige boek, Amazing Malaysian, heb ik nog net niet aan flarden gekookt, want sinds mijn man en ik 10 jaar geleden in Kuala Lumpur waren, zijn we dol op Maleisisch eten. Met stip op 1: nasi lemak, waarvoor ook in dit boek een fantastisch recept staat. Verder hoog op de lijst: de rund- en kipsaté met waanzinnig ogende pindasaus, meerdere rendangs, curry’s en natuurlijk roti canai.
Heilig boontje
Heilig boontje is een bijzonder en tof boek, wat ook nog eens heel handig is ingedeeld: op hoeveel tijd je er echt voor hebt. Ik maakte als eerste een zoet ontbijtje met peulvruchten: linzenpap met banaan. Verrassend lekker, en barstensvol vezels en eiwitten natuurlijk. Verder zitten er onder andere plakkertjes bij de venkeldahl met tomatenchutney, de taco’s met limabonen en pistache en de mac&cheese met andijvie.
Het vega slowcookerboek
Al jaren ben ik dol op mijn slowcooker, dus het nieuwe boek van Sabine Koning mocht in mijn kast niet ontbreken. Vegetarisch koken uit de slowcooker is een behoorlijke uitdaging, omdat groente al snel tot snot kookt. Die uitdaging heeft Sabine geweldig ter hand genomen, met als resultaat dit heerlijke boek vol prachtige foto’s en fijne recepten, zoals de gestoord lekkere curry met kikkererwten en spinazie die ik proefde op de Culiperslunch, de alfredo mac&cheese met bloemkool en de paksoi-bosuistamppot met sticky tempeh.
Sebze
Een boek dat erg zomers voelt voor deze tijd van het jaar, maar daarmee misschien juist wel extra fijn is, is Sebze, een Turks vegetarisch kookboek. Vol kleurige groentegerechten – ook voor de herfst, met pompoen bijvoorbeeld – en onder meer een recept voor simit!
Italopop
Een boek dat wat mij betreft niet genoeg aandacht kan krijgen is Italopop. Dit boek van Vanja van der Leeden krijgt in de VS de ondertitel “145 recipes to shock your nonna”, en dat is precíes wat dit zo’n heerlijk boek maakt. Omdat Vanja de Italiaanse keuken écht goed kent, kan ze ermee spelen, en dat doet ze met verve!
Dishoom
Vorig jaar op mijn eigen verlanglijst en dit jaar wellicht op de jouwe: het kookboek van Dishoom in Londen. Na het zien van hun bacon naan sarnie in Somebody feed Phil, wilde ik al alles van ze proeven.
Nadat ik bij een eetclubetentje een compleet menu uit dit boek voorgeschoteld kreeg, was het duidelijk: dit boek moest ik hebben. Het is een dikke pil, met recepten die variëren van razendsnel (de mango lassi is geweldig!) tot dagenlang pruttelen.
Daarnaast leest het als een reisgids en memoir. Echt een dikke aanrader dus!
Bonus cadeautip voor liefhebbers van pit
Een extra tip: de giftbox van Trouble & Spice! Vijf smaken waanzinnig lekkere cirspy chili.
P.S. Bij Meera aan tafel, Het lekkerste van Maleisië, Heilig boontje, het Vega slowcookerboek en Sebze heb ik van hun uitgevers gekregen. De andere boeken heb ik zelf betaald. Linkjes naar bol.com in dit artikel zijn affiliatelinks: koop je via zo’n linkje, dan krijg ik een klein percentage commissie. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt