Wat at Em - eetdagboek 20

Sambal tumis telur – eieren in sambalsaus

Sambal tumis telur - eieren in sambalsaus. Een gerecht uit de Maleisische keuken. Zeker pittig, maar niet te. Heerlijk met groenten en witte rijst.

Maleisisch koken

Deze sambal tumis telur maakte ik als onderdeel van een grotere rijsttafel, maar geserveerd met witte rijst en wat groenten is dit ook een heerlijke maaltijd. Ik vond het recept voor deze eieren in sambalsaus in het heerlijke kookboek Amazing Malaysian (niet in het Nederlands verkrijgbaar). Op werkelijk elke pagina van dit boek staat wel iets waar ik echt van ga watertanden. Hoewel de meeste gerecht enzeker wat meer werk zijn dan de meeste recepten op deze website, valt de hoeveelheid werk ook wel weer mee.

Sambal tumis telur - eieren in sambalsaus

Maleisische sambal

Nadat we ooit op de terugweg vanuit Indonesië een stopover in Kuala Lumpur maakten met Malaysia Airlines, ben ik dol op de Maleisische keuken. Veelal pittiger dan de Indische gerechten die we in Nederland eten, en een mengelmoes van diverse keukens. Aan het eten merk je echt dat Maleisië een kruispunt in de wereld is: invloeden uit Zuid-Oost Azië, China, India, de Arabische wereld en Portugal strijden om voorrang.

Aan de namen van de gerechten merk je dat Bahasa Malaysia en Bahasa Indonesia heel nauw verwant zijn: waar een ei in Maleisië telur heet, heet het in Indonesië telor. Dat was trouwens erg praktisch, na drie weken Indonesië konden we in Kuala Lumpur ook gewoon terecht met “terima kasih” als we iemand wilden bedanken.

Sambal tumis telur - eieren in sambalsaus

Ei met sambal

Deze sambal tumis telur is zeker pittig, maar niet té. Verhoudingsgewijs houd je weinig saus over bij de eieren, waardoor die de pittigheid een beetje blussen. Met witte of kokosrijst en wat groenten ernaast heb je een heerlijk gerecht. Kan ook prima als ontbijt of lunch, mits je op die uren tegen een beetje hitte bestand bent.

Zelfgemaakte sambal

In het oorspronkelijke recept gebruikt Norman 6 eetlepels (zelfgemaakte) chilipasta van Maleisische rode pepers. Omdat ik bij mijn toko noch de pepers, noch de pasta vond, maakte ik een sambal van 6 verse chilipepers en dat ging prima.  Die versie vind je hieronder. Hiermee maak je saus voor 4 eieren. Je kunt het recept ook halveren, maar door het vele inkoken vond ik dat niet de moeite. In plaats daarvan kun je natuurlijk wel delen van de saus invriezen.

Norman frituurt ook zelf de sjalotjes voor op het gerecht. Die liet ik vanwege tijdsdruk weg, maar als je wilt kun je ze natuurlijk zelf maken. Of gebruik gewoon gefrituurde uitjes uit een potje, die zijn hier in Nederland prima!

– aangepast uit Amazing Malaysian

Zo maak je sambal tumis telur van 4 eieren:

  • Kooktijd: 40 minuten
  • 2 sjalotten of 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2,5 cm verse gember
  • 3 el neutrale olie (ik gebruikte arachide, zonnebloem of kokos werkt ook)
  • 6 rode Spaanse pepers
  • 2 el tamarindepasta of limoen- of citroensap
  • 1 el bruine suiker
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1/2 tl trassie of 2 el vissaus
  • 4 eieren
  • koriander naar smaak
  • chilivlokken naar smaak
  • gefrituurde uitjes*

Zo maak je het

Pureer de knoflook, gember en sjalotten of ui in een blender of mixerbakje met een scheutje water tot een gladde pasta. Verhit in een wok of braadpan de olie op middelhoog vuur en bak de pasta al roerend tot deze geurig en goudbruin is.

Zelf sambal maken

Pureer ondertussen de Spaanse pepers met een scheutje water in de blender of mixerbak tot een gladde pasta. Voeg deze toe wanneer pasta goudbruin is. Draai het vuur laag en laat het geheel pruttelen tot de olie zich scheidt van de rest. Voeg dan de tamarinde, suiker, zout en trassie toe en bak op middelhoog vuur tot de olie zich weer afscheidt. Voeg dan 300 ml water toe.

Sambal tumis telur - eieren in sambalsaus

Eieren in sambalsaus

Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat pruttelen tot je een dikke saus hebt.  Draai dan het vuur iets hoger, breek de 4 eieren in de saus en laat 3-4 minuten bakken. Het gerecht is klaar wanneer het eiwit stevig is. Als je een doorgekookte dooier wilt, heb je nog 3-4 minuten extra nodig.

Garneer het gerecht met koriander, chilivlokken en eventueel gefrituurde uitjes.

* De gefrituurde uitjes maak je gemakkelijk zelf, door 2 sjalotten in hele dunne ringetjes te snijden en deze in een wok of braadpan te frituren in 6 el neutrale olie.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt