De 10 beste wijnboeken – cadeautips voor wijnliefhebbers

Speciaal voor de feestdagen heb ik de 10 beste wijnboeken als cadeautips voor je op een rij gezet. Na 20 jaar wijn zomaar liefhebben, besloot ik begin dit jaar dat ik me er eens meer in wilde gaan verdiepen. Ik was best een wijnkenner, maar mijn kennis was nogal gefragmenteerd. Daarom besloot ik de cursus SDEN 3 te gaan doen. Daarmee werd mijn wijnliefhebberij alleen nog maar meer aangewakkerd, dus hoog tijd om de 10 beste wijnboeken voor je op een rijtje te zetten.

10 beste wijnboeken cadeautips

Cadeautips voor wijnliefhebbers

Nou is mijn collectie nog lang niet compleet, dus naast die beste wijnboeken die ik al in huis heb, heb ik mijn eigen verlanglijstje ook opgenomen in dit artikel.

Sowieso is een wijncursus zeker ook een fantastisch cadeau voor wijnliefhebbers, maar de kosten daarvan kunnen aardig oplopen, dus een fijn boek over wijn is dan een heel goed alternatief.

Wil je trouwens een wijnliefhebber een mooie fles wijn cadeau geven zonder een extra hypotheek te moeten afsluiten, dan is de nieuwe webshop van Oh My Grape echt een aanrader: uitsluitend wijnen tussen €8 en €18, allemaal voorzien van een handige sommeliersvideo met uitleg!

De 10 beste wijnboeken op een rij

Wat mij betreft zijn de 10 beste wijnboeken:

  • Cork Dork van Bianca Bosker
  • De nieuwe Wijnsurvivalgids van Ilja Gort
  • Wijnfestijn van Maarten van den Dries
  • Ik weet veel van wijn
  • Wijnen van De Lage Landen van Meta van den Boomen
  • Vins & Cépages van François Collombet
  • World Atlas of Wine van Hugh Johnson en Jancis Robinson
  • Larousse Wijnencyclopedie
  • Lonely Planet Wijnroutes Europa
  • Wijn van Kleyn van Onno Kleyn

De beste 5 wijnboeken in mijn kast

Cork Dork: een hilarisch boek over een techjournalist die een besluit een jaar lang mee te lopen met New Yorkse sommeliers. Er ging werkelijk een wereld voor me open, en sindsdien heb ik ook zoveel leukere en interessantere gesprekken met sommeliers!

Mijn allereerste wijnboek was Het Wijnsurvivalboek, inmiddels herdrukt als De nieuwe Wijnsurvivalgids. Ik ben het zeker niet op alle punten met Ilja Gort eens, maar dat neemt niet weg dat minstens de helft van wat ik over wijn wist voor ik aan SDEN 3 begon, uit dit dunne boekje kwam. Leest heerlijk weg, en de plakkertjes hebben me in menig supermarkt en slijterij geholpen om het kaf van het koren te scheiden.

Met het boek Wijnfestijn leer je heel grondig te kijken naar wijn-spijscombinaties. Je begint met achtergrond over onder meer je persoonlijke smaakdatabase en proeven, en daarna duik je diep in de aard van de smaak van allerlei gerechten en ingrediënten. Met een handig invulschema bepaal je aan de hand daarvan welke wijn het beste bij een gerecht past.

Wat mij betreft de bijbel van de wijnkennis: Ik weet veel van wijn. Elke zin erin is belangrijk voor het examen, maar dat zorgt er ook voor dat je heel veel leert en veel weet. De stof wordt op een niet al te droge manier gebracht, dus dat is top. Het boek is verkrijgbaar via SDEN.

Op de Culiperslunch maakte ik kennis met Meta van den Boomen, de auteur van Wijnen in de Lage Landen. Ik wist natuurlijk wel dat er in Nederland wijn gemaakt wordt, maar dat het er al zoveel zijn en dat het inmiddels door het hele land gebeurd, was voor mij nieuw. Dit prachtige boek boordevol heerlijke foto’s neemt je mee naar wijndomeinen in heel Nederland en Vlaanderen, en leert je gaandeweg ook nog van alles wijn in het algemeen.

Bonus wijnboek voor francofielen

Lees je net als ik ook Frans, dan is het boek Vins & Cépages ook een echte aanrader: 50 druivenrassen met uitleg, plus alle Franse wijngebieden én de andere grote wijnlanden. Helaas minder geschikt als je alleen op school Frans hebt gehad, want dit boek duikt vrij diep in de vaktermen.

Wijnboeken op mijn verlanglijst – cadeautips voor déze wijnliefhebber

Op mijn eigen verlanglijstje staan natuurlijk ook wijnboeken.

World Atlas of Wine – auteur Hugh Johnson is een enorme autoriteit op het gebied van wijn, en de uitdrukking is dan ook dat als je één wijnboek in huis hebt, het dit boek zou moeten zijn. Hoog tijd dus om het aan mijn bibliotheek toe te voegen

Larousse Wijnencyclopedie – Eigenlijk is mijn collectie gewoon nog niet compleet zonder deze wijnbijbel, waarin glashelder alles wat je zou moeten willen weten over wijn wordt uitgelegd.

Lonely Planet Wijnroutes Europa – een prachtig boek dat stiekem 10 jaar te laat is: destijds crossten we van het ene wijnhuis naar het volgende tijdens onze vakanties, met kinderen ligt dat toch net anders. Wel heerlijk om bij weg te dromen voor later, dus als de Goedheiligman het niet meeneemt schaf ik het lekker zelf aan bij Pinot & Noir.

Het nieuwste boek van Onno Kleyn gaat over wijn, en heet dan ook Wijn van Kleyn. Dit is meer een verhalend boek dan een boek barstend van de wijnfeitjes. De prettige schrijfstijl van Onno maakt zijn boeken heerlijk leesvoer, dus ik kijk uit naar dit boek.

P.S. Wijnen in de Lage Landen heb ik cadeau gekregen van de uitgever. Ik ben niet betaald om erover te schrijven. Alle andere boeken heb ik zelf betaald. De linkjes naar bol.com zijn affiliate links: ik krijg een klein percentage commissie als jij via zo’n linkje bestelt, zonder dat het jou meer kost. Daar maak je me dus erg blij mee!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt