Een heerlijke havermoutpap barstensvol proteïne, en geweldig op smaak dankzij banaan en noten. En: vezelrijke proteïne pap zonder poeders of andere gekke toevoegingen! Bonuspunten omdat hij binnen 10 minuten klaar is.
Ik zou niet durven beweren dat ik helemaal om ben, maar ik geef toe: een eiwitrijk ontbijt met lekker veel vezels is wel gewoon een heel fijn begin van de dag. Ik bedacht deze pap omdat ik graag wat meer eiwitten wilde toevoegen aan mijn havermout, zonder smaak in te leveren, én omdat ik in het najaar en de winter graag warm ontbijt.
Pap met real food proteïne
Ergens vorig jaar zag ik hoe Rachel Brathen eidooiers aan de havermout voor haar gezin toevoegde. Lekker, maar onhandig dat je dan een eiwit over hebt.
Niet lang daarna zag ik bij Alison Roman dat zij haar havermout maakte met banaan, en daar dan zoute boter en maple syrup overheen deed. Dat heb ik daarna héél vaak gemaakt, want het is echt megalekker.
Ten slotte maakte ik een aantal keer achter elkaar de power porridge uit All-day goodness van Denise Kortlever: daar ging juist een eiwit in.
Proteïne pap zonder poeders
Ding-ding-ding deed het daarna in mijn hoofd: pap met gewoon een héél ei. Dat nog met notenmeel, notenpasta en noten. Dat betekent dat proteïnepoeder of koude kwark en zo niet meer nodig zijn.
Wel met lekker veel smaakmakers, zodat je niet eindigt met proteïne pap die naar ei smaakt. En voilà: mijn real food proteïne pap was geboren.
Vezelrijke proteïne pap
Plus chiazaad: koude chiapudding vind ik werkelijk niet te vreten, maar in warme pap merk je er eigenlijk helemaal niks van. Ik gooi er allerlei noten en zaden overheen, gewoon net wat ik in huis heb. Cacaonibs zijn ook lekker, net als amandelpasta, liefst met stukjes noot. De aller-allerlekkerste notenpasta hierin is wat mij betreft echter pistachepasta. Dus niet de zoete crème, maar gewoon 100% pistache.
Zo maak je proteïne pap met banaan voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 45 gr havermout
- 2 el amandelmeel
- 2 bananen
- 400 ml melk naar keuze
- 2 el chiazaad
- snuf zeezout
- 1/2 tl kaneel
- 2 eieren
- 20 gr gezouten roomboter
- 2 tl notenpasta
- maple syrup, noten en pitten naar smaak
Zo maak je het
Doe de havermout en het amandelmeel in een steelpan en rooster in de droge pan tot de havermout licht gekleurd is. Snijd ondertussen de banaan in dunne plakjes.
Schenk de melk bij de geroosterde havermout en draai het vuur iets lager. Voeg dan het chiazaad, het zout, de kaneel en de helft van de banaan toe. Laat 2 minuten pruttelen en breek dan de eieren boven de pan. Roer gedurende 1 minuut door en laat dan nog 1 minuut doorwarmen.
Schep de proteïne pap in een kom en top met de rest van de banaan, de gezouten boter en maple syrup naar smaak. Top verder als je wilt met noten(pasta).
Laat hier weten wat je er van vindt