De 5 leukste kookboeken van 2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Met de feestdagen voor de deur verzamel ik graag cadeautips voor foodies. De 5 leukste kookboeken van dit jaar mogen dan natuurlijk niet ontbreken!

Ik zie op jaarbasis natuurlijk héél veel kookboeken voorbijkomen, dus ik ben best kritisch. Uiteraard kijk ik altijd goed of boeken bij mijn manier van koken passen, maar ook of mijn lezers er echt mee uit de voeten kunnen.

5 leukste kookboeken 2023

De 5 leukste kookboeken van dit jaar

In willekeurige volgorde zijn dat wat mij betreft:

  • Zoet genoeg / Sweet Enough van Alison Roman
  • BBQ Tijd van Susan Aretz
  • Smitten Kitchen Keepers van Deb Perelman
  • Somebody Feed Phil the book van Phil Rosenthal
  • Tasty Taco’s van Victoria Elizondo

Waarom dit de 5 leukste kookboeken zijn

Sweet Enough (vertaald als Zoet Genoeg) is het dessertboek van Alison Roman. Aangezien zij in het verleden pastry chef was, klopt alles perfect en zoals altijd bij Alison zijn veel van de recepten écht vernieuwend en anders. Zoute mascarponeroom op je toetje: doen! Ik keek de kunst bij haar af met deze perziken, maar ik heb al zoveel meer lekkers uit dit boek op tafel gezet.

Over BBQ Tijd schreef ik al eerder dat het zo’n heerlijk boek is, vol met echt originele recepten. Die mening is voor mij ongewijzigd, dus in dit lijstje mocht dit boek niet ontbreken!

Smitten Kitchen Keepers is misschien wel mijn favoriete boek van dit jaar. Ik ben al zeker 15 jaar groot van de recepten en verhalen van Deb Perelman, en met dit boek heeft ze zichzelf overtroffen. Al sinds ik het boek in huis heb, heb ik er ontzettend vaak uit gekookt, er zit een stapel stickers in en mijn kinderen vragen regelmatig om gerechten uit dit boek. Wat mij betreft dus een musthave! Strikt genomen is dit boek trouwens uit 2022, maar pas sinds dit jaar in Nederland verkrijgbaar, dus ik tel hem lekker mee.

Somebody Feed Phil the book is eigenlijk onmisbaar voor fans van de serie Somebody Feed Phil. In het boek vind je niet alleen recepten uit de serie, zoals voor Vietnamese Happy Salad, voor oesters uit New Orleans en voor chilli fried chiecken van Dishoom, maar ook heerlijke achtergrondverhalen. Perfect leesvoer terwijl we wachten op seizoen 7! Bonustip van Phil: champagne en Parmezaanse kaas combineren. Getest en fantastisch bevonden

Als enorme tacoliefhebber was ik heel blij toen het boek Tasty Taco’s in de bus viel. En het bleek nog fijner dan gedacht: ontbijttaco’s, o.a. met groene roereieren, klassiekers zoals barbacoa, vistaco’s, een hele zwik vega en vegan taco’s en mijn absolute favoriet toen ik in 2006 in Mexico was: taco’s met cactusblad.

5 leukste kookboeken 2023

Op mijn eigen verlanglijstje

Op mijn eigen lijstje voor de feestdagen dit jaar staat Italopop van Vanja van der Leeden. De beelden en verhalen die ze over het maken van dit boek op haar Instagram deelde waren zo watertandend lekker, dat ik dit boek in mijn kast móet hebben.

Heb jij nog tips om dit lijstje met 5 leukste kookboeken van 2023 langer te maken? Deel ze dan in de comments!

P.S. Tasty Taco’s en BBQ Tijd heb ik cadeau gekregen van de uitgevers. Ik ben niet betaald om erover te schrijven. Alle andere boeken heb ik zelf betaald. De linkjes naar bol.com zijn affiliate links: ik krijg een klein percentage commissie als jij via zo’n linkje bestelt, zonder dat het jou meer kost. Daar maak je me dus erg blij mee!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt