De 5 leukste series over eten

Als rasechte foodie ben ik natuurlijk ook dol op tv over eten! Regelmatig krijg ik de vraag wat mijn favorieten zijn. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zo dol ben op van die programma’s waarin simpelweg gekookt wordt. Ik geef toe, sommige chefs aan het werk zien, vind ik wel interessant, maar meestal gaat mijn hoofd al gauw aan de haal met wat ík zou kunnen maken met die ingrediënten. Desondanks blijft er genoeg leuks over en dus zette ik voor jullie de 5 leukste series over eten op een rijtje.

Onderaan dit artikel vind je bovendien nog twee stiekeme filmtips. Perfect voor de kerstvakantie dacht ik zo!

De leukste series over koken

Misschien komt mijn dédain voor kookprogramma’s dat door de programma’s die ik als kind het vaakst gezien heb, beide van de BBC: Ready, Steady, Cook en (Junior) Masterchef. Ik ben er zelfs van overtuigd dat die series hebben bijgedragen aan hoe creatief ik denk over ingrediënten.

Ook series die draaien om een persoon en kookwedstrijden vind ik meestal niet zo. De huidige series van Masterchef, The Final Table, Ugly Delicious, ik vind ze allemaal maar mwah.

Series over eten mét een verhaal, die vind ik tof! Wat is het verhaal erachter?

De 5 leukste series over eten heb ik voor je op een rijtje gezet. En de uitzondering die de regel bevestigt, is voor mij GBBO, want dat is de fijnste kookwedstrijd die ik ken.

Kookwedstrijd

Nou ja, bakwedstrijd dus, The Great British Bakeoff. Met als grote voordelen boven de Nederlandse versie dat het gemiddelde niveau hoger ligt en dat er ook regelmatig echt gekookt wordt.

De wereld over

Altijd interessant: kijken hoe ze elders koken! Niet echt een serie, maar wel heel erg mooi vond ik dit genre The Chronicles of Nadiya. Weet je GBBO 2015 nog? Die werd gewonnen door Nadiya. Waar ze in GBBO nog wat verlegen overkwam, ontpopte ze zich daarna tot een stralende persoonlijkheid, en met dit programma begon haar tv-carrière. Ze reisde hierin naar haar roots in Bangladesh, om daar met haar familie te koken.

Maar goed, dat is dus geen serie. Wél series zijn de onderstaande twee!

Ten eerste Chef’s Table, de klassieker! Prachtige beelden van landen én eten, mooie interviews met interessante mensen. Zelden ben ik zo gaan stuiteren van een serie als van de aflevering met Christina Tosi, en die met Corrado Assenza was de reden om met mijn gezin naar Noto te gaan. En eerlijk gezegd is er niet één aflevering die ik níet interessant en prachtig vond.

De 5 leukste series over eten

Minstens net zo fijn is Somebody feed Phil. Lang wilde ik niet kijken omdat het een serie is die om een etende man gaat, maar het enthousiasme van Phil bleek bijzonder aanstekelijk. Het eten wordt bovendien net als in Chef’s Table uitermate smakelijk in beeld gebracht, en de sfeerbeelden zorgen voor het gevoel dat je op reis gaat via je scherm.

Eten met een verhaal – de leukste series over wat er achter je eten schuilgaat

Een beetje een crossover is De Aardappeleters. Hierin reist Joris Vermeer de wereld over, op zoek naar het verhaal achter gerechten die in Nederland veel gegeten worden. Van kaasfondue tot sushi en van shoarma tot rijsttafel: alles komt voorbij.

Het beste kookprogramma in Nederland, en dan ook nog eens met een verhaal, is wat mij betreft Koken met Van Boven. Vol informatie over de ingrediënten, originele recepten en natuurlijk die leuke Yvette die ons vertrouwwekkend toespreekt vanuit haar eigen keuken.

En wat nu zo leuk is: Yvette heeft een nieuwe serie gemaakt, genaamd De Streken van Van Boven. Daarin reist ze met hond Hughie in een oude auto met uitvouwbare keuken (!!!) door Nederland op zoek naar de mooiste culinaire tradities.

Snacken voor de tv

En stel nou dat je van al dat eten op tv trek krijgt, wat doen je dan? Even snel een snack in elkaar draaien natuurlijk! Popcorn is voor velen, mijzelf incluis, de ultieme “kijk-snack”, en mijn pittig-zoete variant staat in een handomdraai op schoot.

5 leukste series over eten

Bonus: films

Naast al die series zijn er natuurlijk ook fijne films over eten. Mijn absolute favoriet is Chocolat. Die warme, lopende chocola, ik zou er zo een bad in willen nemen.

En op de iets gezondere tour: Ratatouille. Ja, het is een kinderfilm, maar hij is hilarisch voor volwassenen door de verwijzingen, en ik vind het razend knap dat ik zelfs van een tekenfilm trek krijg!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt