Browniekoekjes met pretzels en koffie

Browniekoekjes met pretzels en koffie

Brownies of koekjes? Waarom zou je kiezen? Deze browniekoekjes met koffie en pretzels zijn het beste van allebei: chewy, knapperig, fudgy en vol smaak!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Brownies of koekjes? Waarom zou je kiezen? Deze browniekoekjes zijn van binnen zacht en fudgy als een goede brownie, en van buiten chewy en net een beetje knapperig zoals een chocolate chip cookie.

Browniekoekjes met pretzels en koffie

Ze zijn bovendien goed gevuld met gesmolten chocola, cacaopoeder én brokken chocolade. Koffiesmaak en knapperige zoute pretzels maken deze browniekoekjes helemaal af.

Browniekoekjes met koffie

Koffie in je chocoladekoekjes? Ik ben nu eenmaal dol op de combinatie van koffie en chocolade. Deze koekjes smaken overigens niet heel sterk naar koffie, de koffie geeft ze alleen net wat meer bitter en een hele lichte koffiesmaak.

Browniekoekjes met pretzels en koffie

Browniekoekjes met pretzels

Pretzels of zoute stokjes zorgen ten slotte in deze koekjes voor een hartig accent, en knapperigheid. Dat laatste zou ik anders missen bij deze koekjes. Bovendien heeft een volwassen gerecht met chocola wat mij betreft absoluut zout nodig, of het nou koekjes, cake, brownies, taartjes of chocoladecrème is. Koffie én zout had ik nog niet eerder samen geprobeerd, maar die gaan perfect samen.

Browniekoekjes met pretzels en koffie

Brownies of koekjes?

Vanaf het moment dat je deze koekjes besluit te maken tot het moment dat ze op het afkoelrooster liggen, duurt ongeveer een uur. Daarvan is een half uur wachttijd, omdat het deeg even in de koelkast moet. Doe je dat niet, dan vloeien je koekjes te veel uit en heb je een bakplaat vol brownie. Ook lekker, maar nou net niet wat je wilde.

Kies voor deze koekjes net als wanneer je brownies bakt zeker voor een chocolade met minimaal 70% cacao. Op die manier krijg je een volle, stevige chocoladesmaak.

Browniekoekjes met pretzels en koffie

Zo maak je ca. 24 browniekoekjes met pretzels en koffie:

 • Wachttijd: 30 minuten
 • Kooktijd: 30 minuten
 • 160 gr extra pure chocola (minimaal 70% cacao)
 • 115 gr roomboter
 • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 125 gr bloem
 • 50 gr cacaopoeder
 • 1/2 tl baking soda
 • 1/2 tl fijn zout
 • 2 el (décafé) oploskoffie
 • 50 gr pretzels of zoute sticks

Zo maak je het

Smelt eerst in een grote beslagkom 115 gram van de chocolade met de boter au bain marie of in de magnetron. Klop daarna de suiker door dit mengsel heen, tot het geheel mooi glad is. Voeg dan één voor één de eieren toe.

Roer dan in een kleinere kom de bloem, cacaopoeder, baking soda, zout en oploskoffie door elkaar. Stort de droge ingrediënten bij het natte mengsel en spatel om tot alles is opgenomen.

Koekjesdeeg

Hak de overgebleven chocola in niet al te kleine brokjes en breek de pretzels of zoute stokjes in kleine stukjes. Roer deze stukjes en de chocola door het koekjesdeeg. Zet daarna het deeg gedurende 30 minuten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep na de rusttijd hoopjes deeg op de bakplaat van 1,5-2 el groot. Ik gebruik hiervoor meestal een kleine ijsbolletjestang, dat is de perfecte maat.

Bak de browniekoekjes 9-10 minuten (9 voor 1,5 el 10 voor 2 el) in de oven. Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de koekjes 5 minuten rusten voor je ze op een afkoelrooster legt. Laat ze helemaal – lees: zo lang als je kunt – afkoelen, op die manier worden ze stevig.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt