Double chocolate skillet cookie

Double chocolate skillet cookie

Chocola, chocola en dan nog meer chocola: deze double chocolate skillet cookie is er eentje voor echte chocoladefans.

Om maar met de deur in huis te vallen: de meeste double chocolate cookies die ik online vind, skillet of niet, zijn wat mij betreft niet chocola genoeg. Bij double chocolate denk ik toch meer aan “de chocola vliegt om je oren” dan aan wat ik dan doorgaans krijg. Dus sloeg ik aan het experimenteren voor een intens chocolade-achtige double chocolate skillet cookie.

Double chocolate skillet cookie

Met cacao én gesmolten chocola én chocoladestukjes. In mijn prachtige nieuwe (zelf betaalde) Le Creuset skillet. En heb je niet zo’n handige pan? Dan werkt het ook in een platte ovenschaal. Of je maakt er kleinere cookies van. Kan gewoon.

En of ie echt zo naar chocolade smaakt? Mijn vijfjarige zoon vond deze skillet cookie “bijna te puur, maar wel heel erg lekker”. Met recht double chocolate dus.

Double chocolate skillet cookie

Het belangrijkste kenmerk van een skillet cookie is natuurlijk dat ie zo groot is, en daarmee is ie perfect om samen uit een pan te lepelen. Dat moet ook wel, want met een half pakje boter en 150 gram chocolade is dit geen koekje om in je eentje op te snoepen. Meer voor minimaal 4 personen. Of 6. Of 8.

Nou kan ik me voorstellen dat je daar anno 2022 (nog) weinig zin in hebt, maar gelukkig zijn daar ook oplossingen voor. Je kunt ervoor kiezen om meerdere kleine pannetjes of schaaltje te gebruiken en iedereen een eigen exemplaar geven. Let dan goed op tijdens het bakken, zodra de randen er stevig uitzien, zijn ze klaar. Op die manier kun je ze warm serveren, en dus met gesmolten chocolade erin.

Double chocolate skillet cookie

Wil je je skillet cookie liever lauw of afgekoeld serveren, dan kun je hem ook gewoon in punten snijden! En natuurlijk kun je er ook voor kiezen losse koekjes op een bakplaat te maken.

Zo maak je 1 double chocolate skillet cookie van 23 cm:

  • Wachttijd: 40 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 120 gr roomboter + extra om in te vetten
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr kristalsuiker
  • 150 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 1 ei
  • 110 gr bloem
  • 50 gr cacaopoeder
  • 1 tl espressopoeder (kun je desgewenst weglaten)
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • zeezoutkristallen en roomijs om te serveren

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter met de suikers in een standmixer of in een kom waarin je met een handmixer kunt kloppen. Ik gebruik hiervoor mijn KitchenAid met platte menghaak met flexibele kant.

Klop ze samen gedurende 5 (!) minuten tot een romig mengsel. Schraap tussendoor af en toe de zijkanten van de kom af.

Smelt ondertussen 60 gram van de chocolade. Dit doe ik in een hittebestendige kom op 600 watt in de magnetron. Telkens 30 seconden, omroeren en weer 30 seconden, tot de chocolade gesmolten is.

Hak de rest van de chocolade in stukjes van ongeveer 1 cm rondom. Iets kleiner kan ook, maar liever niet te veel, want dan heb je niet van die lekkere poeltjes gesmolten chocolade in je cookie.

Voeg na de 5 minuten kloppen de gesmolten chocolade toe aan het boter-suikermengsel en klop alles goed door elkaar. Klop ten slotte het ei er goed doorheen.

Zeef boven een kom de bloem, het cacaopoeder, de baking soda en het fijne zout. Spatel vervolgens de droge ingrediënten luchtig door het natte mengsel. Voeg dan 70 gram van de gehakte chocolade toe en meng door het deeg.

Vet de skillet in met ruim roomboter en schep het cookiedeeg erin. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel of met een offset spatel. Verdeel dan de resterende chocolade over het deeg en druk de stukjes chocola er goed in.

Bak de skillet cookie gedurende 22 minuten (niet meer, niet minder), tot de zijkanten net knapperig zijn. Laat je skillet cookie nog 5 minuten rusten voor je hem serveert. Bestrooi vlak voor het serveren met zeezoutvlokken en schep er als je wilt een of meer bollen ijs op.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt