Chocolade-koffietaart

Chocolade-koffietaart

Heerlijk smeuïg, met een intense smaak, deze feestelijke chocolade-koffietaart. Zelf chocoladetaart bakken was nog nooit zo lekker!
Sinterklaas 2024Sinterklaas 2024

Je kúnt het nieuwe jaar natuurlijk beginnen met iets heel gezonds, vanwege je goede voornemens. Je zou ook kunnen beginnen met iets heel makkelijks, omdat je na al dat feestkoken wel klaar bent met ingewikkelde bereidingen. Of je begint het jaar gewoon met normaal eten, en om af te kicken van een feestelijke maand, maak je daarna deze chocolade-koffietaart!

Chocolade-koffietaart

Chocolade-koffietaart

Ik maakte deze taart voor de eerste verjaardag van (niet langer baby…) H. Niet voor de kindjes, maar voor de volwassenen. Hoe lekker de citroencake met mascarponefrosting en sprinkles ook was, ik wilde ook iets met een meer volwassen smaak. Dat werd deze taart. Heerlijk smeuïg en heel intens van smaak door de koffie en de extra cacao. Bovendien is deze taart heel gemakkelijk te maken!

Natuurlijk kun je deze taart ook als dessert serveren. Dan is een bolletje vanille-ijs of sorbet van rood fruit er heerlijk bij, maar gewoon een klodder crème fraîche – eventueel losgeroerd met wat vanillemerg – ook.

Chocolade-koffietaart

Taart met melkchocola

Ik maakte met deze taart meteen de voorraad melkchocoladeletters op. Heb jij dus nog kerstkransjes liggen, dan kan je die hierin perfect verwerken! Met pure chocolade werkt het uiteraard ook. Die is wel wat minder zoet, dus dan zou ik kiezen voor espresso of gewone koffie en niet voor ristretto, anders wordt het zo heel heftig. Heb je sowieso zin in iets minder koffiesmaak, kies dan voor espresso in plaats van ristretto.

Chocolade-koffieganache

Als de taart is afgekoeld, glazuur je hem met een ganache met chocolade en koffie. Normaal gesproken maak je ganache met chocolade en room, maar koffie erdoor werkt prima. Je kunt de room echter niet helemaal weglaten, want dan gaat je ganache schiften.

Zo maak je een chocolade-koffietaart van 24 cm doorsnede:

  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 1 uur

    Voor de chocolade-koffietaart

  • 125 gr boter
  • 200 gr (melk)chocolade (zie tekst boven het recept)
  • 50 ml ristretto of espresso
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 40 gr bloem
  • 30 gr ongezoet cacaopoeder zoals Blooker of Droste
  • 4 grote eieren
  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • Voor de ganache

  • 100 gr (melk)chocolade
  • 50 ml espresso of ristretto
  • 25 ml slagroom

Zo maak je het

Chocoladetaart maken

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier. Bet het bakpapier en de zijkanten van de vorm in met boter of bakspray.

Zeef boven een kommetje het bakpoeder, de bloem en het cacaopoeder en roer door elkaar.

Verwarm in een kookpan van ca. 3 liter de boter op laag vuur. Hak ondertussen de chocolade in stukjes. Haal de pan van het vuur als de boter is gesmolten en roer de chocolade erdoor tot die ook gesmolten is. Roer er dan twee el van de koffie, en het mengsel van bakpoeder, bloem en cacao doorheen tot alles net aan is gemengd.

Chocoladetaart met koffie

Scheid dan de eieren. Klop de dooiers met een garde of handmixers door elkaar met de suiker en de rest van de koffie tot het een bleek en schuimig mengsel. Roer dit dor het chocolademengsel tot alles net is gemengd.

Maak een grote kom heel schoon (wrijf na met een stukje keukenpapier met citroensap) en klop daarin de eiwitten met een flinke snuf zout tot ze stijf zijn. Vouw het eiwitschuim voorzichtig door het chocolademengsel, tot de meeste witte vegen zijn verdwenen. Pas op dat je niet te veel lucht uit het mengsel klopt of roert!

Chocolade-koffietaart

Bak de chocolade-koffietaart 25-30 minuten, tot een prikker er zonder beslag uitkomt. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten rusten. Ga dan met een (palet)mes langs de rand van de vorm, zodat de taart niet meer aan de vorm plakt. Keer dan de taart boven een rooster om en laat rustig afkoelen tot je hem beet kunt pakken. Keer dan de taart nogmaals om, zo voorkom je dat hij helemaal vast gaat zitten aan het afkoelrooster. Het is geen probleem als de taart wat inzakt tijdens het afkoelen.

Chocolade-koffieganache

Laat de taart helemaal afkoelen. Dit duurt minimaal een uur en gaat het snelste als je de taart op een koele plek weg zet. Ook dan duurt het echt een tijdje! Voor een glad effect is het handig om de taart op zijn kop te glazuren.

Smelt voor de ganache de chocolade au bain marie. Roer de room en de koffie goed door de gesmolten chocola. Zet de chocolade-koffietaart op een rooster met daaronder een opvangbank of aluminiumfolie. Giet de ganache over de taart. Als het midden wat is ingezakt, kun je de ganache daar met de bolle kant van een lepel wat verspreiden.

Als je de taart met eetbare decoratie wilt versieren, kun je dat het beste nu doen, zodat de versiering aan de ganache plakt. Laat de ganache vervolgens rustig afkoelen.

Chocolade-koffietaart

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.6 / 5. Aantal: 7

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Sinterklaas 2024Sinterklaas 2024

Lees Interacties

Reacties

  1. Hmmm, leest heerlijk weg!
    Ik denk dat ik deze wel een keer ga maken.
    Ik gebruik waarschijnlijk pure chocolade, want die heb ik meestal in huis. Kan voor de koffiesmaak ook van die zakjes Espresso (Nescafé Azera) gebruiken?
    Heb ik onlangs gebruikt om snel koffie-ijs mee te maken. Met slagroom, gecondenseerde melk en wat likeur. Smaakte erg goed naar koffie ?
    Leuk recept ??

    • Ha Jozien, wat leuk! Ik denk dat dat wel werkt, ik zou dan de helft tot twee derde van de hoeveelheid water nemen die je normaal gebruikt. Laat je weten of het is gelukt? Jouw koffie-ijs klinkt ook heerlijk!

  2. Dit recept gebruikt met 95% chocolade. Taart kwam er prachtig uit, zakte niet in maar was toch luchtig. De smaak is intens, maar erg lekker. Een volgende keer zou ik misschien iets van de 95% vervangen door ‘normaal puur’ omdat de taart nu wel wat zoet mist.
    Bedankt voor dit recept in ieder geval. Lekker basic en duidelijk. Het is meteen inzichtelijk wat essentieel is en waar ‘getweaked’ kan worden. Voor de ganache heb ik overigens wel een ander recept gebruikt. Een klassiek recept waarbij je hem afmonteert op 35 graden met een kleine hoeveelheid boter Door het hoge percentage droge cacao bestanddelen wordt het anders veel te dik en door het doormixen van de boter met de staafmixer krijg je een mooie glans en een mooi romige ‘droge’ ganache.

Laat hier weten wat je er van vindt