Shortbread met chocola en zeezout

Kersttrends 2018

Deze koekjes zijn niet volgens mijn eigen recept, maar dit recept kon ik jullie écht niet onthouden. The cookie that broke the internet, zo staat dit recept inmiddels bekend. Het is van Alison Roman en komt uit haar boek Dining In.

Iedereen die maar een paar Amerikaanse foodbloggers volgt op Instagram, ziet deze beauties elke dag (!) voorbij komen. Het is de Kim Kardashian van de Amerikaanse foodblogwereld. Smitten Kitchen, How Sweet It Is, maar ook The New York Times, Bon Appetit en Eater. Het is echt o-ve-ral.

Salted Butter and Chocolate Chunk Shortbread, or Why Would I Make Another Chocolate Chip Cookie Ever Again?

En terecht. Dit salted butter chocolate chunk shortbread is vermoedelijk het lekkerste koekje dat ooit mijn oven verlaten heeft. En dat wil wat zeggen, want ik dacht toch écht dat ik het ultieme recept voor chocolate chip cookies had, met zout ook nog. Ik kon me voor mijn verjaardag (vandaag!) dan ook geen beter recept bedenken!

Het grootste verschil zit hem in het deeg: niet crispy aan de buitenkant en chewy aan de binnenkant, maar heerlijk boterig en kruimelig, zoals regulier shortbread. De combinatie van pure chocolade en zeezout vind ik altijd heerlijk, maar in dit koekje is de combinatie echt next level.

Shortbread met chocola en zeezout

Ik zou niet weten hoe je nog meer aansporing nodig hebt, maar mocht het nodig zijn: ze zijn niet moeilijk te maken! Het is wel zaak de instructies goed op te volgen, maar als je dat doet, staat niets je meer in de weg om de aller-aller-allerlekkerste koekjes ooit te bakken. Ruim wel genoeg tijd in: het deeg moet minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Laat dat je overigens niet tegenhouden: je kunt het deeg ongebakken een week bewaren in de koelkast. Daar rijpt het van, en dat maakt de koekjes alleen maar lekkerder.

In de vriezer blijven de rollen deeg een maand goed. Voorbereiden en last minute bakken is dus prima te doen. Koekjes bewaren schijnt vijf dagen te kunnen, maar bij mij hebben ze het nog nooit langer dan twee dagen gered voor ze opgegeten werden.

Vers uit de koelkast moeten de koekjes overigens wel wat langer bakken, dus houd ze goed in de gaten. Gebruik overigens wel echt zoute boter: die is anders van smaak dan ongezouten boter plus zout. Ik heb de eerste keer grasboter gebruikt, maar dat was niet zo handig. Doordat grasboter sneller zacht wordt, liepen de koekjes te veel uit. Gewone gezouten boter is dus beter.

Voorbereiding: 20 minuten
Wachttijd: 2 uur
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks shortbread met chocola en zeezout:

  • 250 gr zoute boter
  • 100 gr kristalsuiker, plus extra om te bestrooien
  • 50 gr lichtbruine suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 295 gr bloem
  • 170 gr pure chocola
  • 1 ei
  • zeezoutkristallen (bijvoorbeeld Maldon of Fleur de sel) of grof zeezout

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Zelf shortbread maken

Klop de boter in een standmixer of keukemachine met de suiker en het vanille-extract. Klop tot het mengsel licht en fluffy is. Schraap af en toe de boter omlaag in de kom.

Voeg de bloem toe en mix tot alles net aan gecombineerd is.

Hak de chocolade grof. Je wilt geen chocoladeschaafsel hebben, maar maak de stukjes ook niet groter dan 1x1x1 cm. Je hebt nu een tamelijk kruimelig mengsel.

Shortbread met chocola

Neem twee stukken vershoudfolie. Verdeel het deeg in twee porties en maak van elke portie op een stuk folie een rol van ongeveer 5 cm diameter. Verpak de rol strak in folie. Laat het deeg minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Korter kan niet, maar langer is beter.

Shortbread bakken

Verwarm wanneer je klaar bent om je koekjes te bakken de oven op 175 graden. Bekleed twee bakplaten met bakfolie of bakpapier (of bak in meerdere etappes). Het is niet gezegd dat alle koekjes op de bakplaten passen, dus het kan zijn dat je in meerdere porties moet bakken.

Kluts je ei en open de folierollen. Kwast de rollen rondom in met geklutst ei. Bestrooi de rollen rondom met de suiker terwijl de rol op de folie ligt. Snijd de rollen met een scherp kartelmes in rond plakjes van ongeveer 1 cm dik. Je gaat chocoladebrokken raken, snijd die rustig zagend door.

Leg de koekjes op de bakplaten, ongeveer 2-3 cm uit elkaar. Bestrooi elk koekje met zoutkristallen. Bak de koekjes 12 tot 15 minuten, tot de randjes goudbruin beginnen te worden. Laat de koekjes een beetje afkoelen voor je ze naar een afkoelrooster overhevelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.