Courgette in je cake
Wellicht zit je een beetje verbaasd naar de titel van dit recept te kijken. Chocoladecake, lekker, maar met courgette? Maar geloof me, dit wil je een keer maken. Doordat je de courgette fijn raspt, smaakt deze cake absoluut niet naar groente. Wel is de smaak een beetje minder zoet dan je wellicht gewend bent, maar daardoor proef je de chocolade extra goed. Door de toevoeging van de courgette is deze chocoladecake bovendien extra smeuïg.
Chocoladecake met courgette
Ik gebruikte voor deze cake cacao en pure chocolade, voor een extra volle chocoladesmaak. Bovendien deed ik er walnoten in voor meer bite. Verder heb ik deze cake gebakken met volkorenmeel. Daar wordt hij extra stevig van, en bovendien lijkt hij zo nog enigszins gezond. Want verkijk je er niet op: ook met courgette en volkorenmeel zit hier nog steeds behoorlijk wat suiker en chocolade in. Ik eet hem dan ook niet als ontbijt.
De hoeveelheid courgette is een beetje lastig te bepalen aan de hand van de courgettes zelf. Ik had voor een cup geraspte courgette ongeveer 1 grote courgette nodig, maar hoeveel het precies is, zul je zelf moeten ondervinden. Heb je courgetterasp over? Geen nood, in deze pancakes kun je het ook verwerken! Een beetje gebakken courgetterasp is trouwens ook een prima basis voor een heerlijk omeletje voor de lunch.
Zo maak je 1 chocoladecake met courgette:
- Kooktijd: 1 uur 10 minuten
- 1 grote of 2 kleine courgettes
- 110 ml melk
- 2 tl citroensap
- 50 gr walnoten
- 100 pure chocolade
- 195 gr volkorenmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 4 el cacaopoeder (echte, dus zonder toegevoegde suiker)
- 1/2 tl fijn zout
- 4 el olijfolie
- 1 ei
- 150 gr suiker
Zo maak je het
Chocoladecake voorbereiden
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een grote cakevorm (de mijne is ongeveer 23 cm lang) in met bakspray. Knip een strook bakpapier op de breedte van de vorm en bedek de bodem daarmee.
Cake met courgette
Rasp de courgette fijn. Dit gaat het snelste met de keukenmachine, maar met een mandoline of gewone rasp gaat het ook prima. Doe de courgette in een zeef om wat uit te lekken. Doe het citroensap bij de melk en laat even rusten.
Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Leg ze dan op een snijplank, laat ze even afkoelen en hak ze grof. Hak de chocolade in stukjes.
Klop in een grote kom meel, bakpoeder, baking soda, cacao en zout door elkaar. Klop in een maatbeker of kleinere kom de olijfolie en het melkmengsel door elkaar. Voeg het ei en de suiker toe en klop tot het een glad geheel is. Meet een cup (240 ml) courgette af en roer deze door het vloeibare mengsel.
Cake bakken
Meng vervolgens de natte ingrediënten door het droge mengsel heen. Voeg de walnoten en 2/3 van de chocolade toe. Giet het beslag in de cakevorm en strijk het bovenop mooi glad. Verdeel de resterende chocola er overheen.
Zet de chocoladecake in de oven en bak in 45-50 minuten, tot een prikker er zonder beslag uitkomt. Wat gesmolten chocolade of vocht is prima.
Deze cake is het lekkerst als hij helemaal is afgekoeld, dan is hij extra smeuïg. Ook van een nachtje rusten wordt hij alleen maar lekkerder.
Esther zegt
wat een heerlijke cake. Wij hebben hem twee keer gemaakt met een paar kleine wijzigingen. De eerste keer met courgette en een stuk kobacha pompoen, wat kokosmeel toegevoegd en water ipv melk. En de tweede keer met alleen de kobacha pompoen. Beide keren echt om te smullen!
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te lezen Esther, dankjewel! En wat een fijne variatietips 🙂