Italiaans kerstmenu

Chocoladecrème met olijfolie en zeezout

Chocoladecrème met olijfolie en zeezout! Knisperend zout, smeltende crème en het fruitige van de chocola en van de olijfolie vullen elkaar perfect aan.

Vijf jaar geleden waren we waren op vakantie in Lissabon. Daar proefden we voor het eerst chocoladecrème met olijfolie en zeezout, en sindsdien zijn we allebei groot fan van deze combinatie. Natuurlijk staat er hier al jaren een recept voor chocoladetaartjes met zeezout op de website, en ook koekjes met chocola en zout vind je hier. De toevoeging van olijfolie is echter heel bijzonder: het fruitige van de olie versterkt het fruitige van de chocola en andersom. Heerlijk voor het weekend!

Chocoladecrème met olijfolie en zeezout

Chocoladecrème met olijfolie

De inspiratie voor dit recept komt van Oficina do Duque, wat mij betreft één van de leukste restaurants van Lissabon. De verhoudingen kwam ik tegen in de receptenrubriek van Trouw, maar uiteindelijk is dit mijn variant geworden. Ik serveer deze chocoladecrème met olijfolie en zeezout doorgaans in schattige espressokopjes, dan lijkt het lekker veel. Bovendien vind ik het contrast tussen deze snoezige kopjes en de stoere smaken erg gaaf.

Zo maak je chocoladecrème met olijfolie en zeezout voor 2 personen:

  • Wachttijd: 4 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 80 ml ongeslagen slagroom
  • 80 gr pure chocolade
  • goede extra vierge olijfolie
  • zeezoutvlokken (bjivoorbeeld Maldon)

Zo maak je het

Chocoladecrème met zeezout maken

Verhit in een steelpan de room tot tegen het kookpunt. Haal de pan van het vuur of giet de room in een hittebestendige kom. Roer de chocola er doorheen, net zolang tot die helemaal is gesmolten en er dus geen klontjes chocola meer in het mengsel zitten. Verdeel het mengsel over het benodigde aantal bakjes of kopjes. Zet deze in de koelkast en laat de crème minimaal 4 uur opstijven.

Serveer met een beetje olie en zout erop, maar zet olie en zout ook op tafel, zodat je (een beetje zoals bij een zachtgekookt eitje) telkens kan aanvullen.Wij aten dit afgelopen kerst met verse ananas en kaneelijs (zie de foto). Mijn tip: niet doen. Los van elkaar heerlijk, maar bij elkaar matchte het helaas minder goed dan gehoopt. Eet de crème dus los, of hooguit met een lekker knapperig koekje, en probeer absoluut een keer ananas met kaneelijs, want dat is een waanzinnig goede combi!

P.S. Wil je iets te lezen bij deze chocoladecrème? Omdat vanaf vandaag de AVG geldt, heb ik mijn privacy- en cookiepolicy aangepast. Je vindt ze hier.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt