Dit zijn echt de ultieme chocolate chip cookies! Dit is een combinatie van zo’n beetje alle recepten voor chocolate chip cookies die ik ooit gemaakt, gezien en gelezen heb, en waar ik natuurlijk altijd bij zat te kwijlen. In 2022 heb ik de van nieuwe foto’s voorzien.
Chocolate chip cookies
Op het gebied van chocolate chip cookies is er natuurlijk een boel mogelijk. Welke kleur(en) chocolade kies je, neem je chocolade druppels of brokken, pindakaas erin of niet, wel of geen noten, moet er wel of geen zout en/of vanille in en bruin je de boter wel of niet?
Cookies met zeezout
Dit recept is tot stand gekomen door langdurig proberen (hè, naar) wat ik nou de aller- aller- aller lekkerste chocolate chip cookies vind, kwam ik uit op dit recept. Met melkchocolade én pure chocolade brokken, niks dat met noten te maken heeft, zout erop, geen vanille en de helft bruine boter. Knapperig van buiten, smeuïg van binnen. Met recht de ultieme chocolate chips cookies dus.
Met één uitzondering: voor white chocolate chips cookies zweer ik bij het recept van Janneke Vreugdenhil uit Comfort Food, en die van Dudok in Rotterdam. Maar wat mij betreft zijn white chocolate chip cookies dan ook iets totaal anders dan gewone chocolate chip cookies. Wat dat betreft zit er dus maar één ding voor je op: een kookboek en/of cookies kopen.
Chocoladekoekjes
Deze koekjes zijn overigens ook een perfecte manier om restjes chocola (mocht je die hebben) op te maken. Ik had verflenste pralinepaaseitjes in huis, en heb die dus gebruikt. Dat was 140 gram (dat zijn precies 20 paaseitjes!), voor de rest heb ik pure chocolade van een reep gebruikt. Ik eet écht alles.
Icecream sandwiches
Deze cookies zijn trouwens ook héél erg lekker om een icecream sandwich mee te maken. Met mijn bruine boter ijs bijvoorbeeld.
Voor zulke icecream sandwiches is het handig om van je ijs een plak van ca. 1 cm dik te maken tussen 2 vellen bakpapier, met een deegroller. Deze plak vries je in tot hij heel stevig is. Met een koeksteker kun je vervolgens rondjes uitstekend ter grootte van de koekjes. Tussen twee koekjes schuiven en klaar!
Ingrediënten voor ca. 45 koekjes
Zo maak je ca. 45 chocolate chip cookies:
- Wachttijd: 30 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- 150 gr roomboter op kamertemperatuur
- 120 gr witte suiker
- 40 gr bruine basterdsuiker (N.B. De meeste recepten schrijven lichte basterdsuiker voor. Die had ik niet, vandaar deze verhoudingen. Heb je wel lichte basterdsuiker, gebruik dan 80 gr witte en 80 gr lichtbruine suiker)
- 1 groot ei
- 125 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr bloem
- 1/4 tl fijn keukenzout
- 200 gr chocolade, naar keuze puur, melk of een combinatie van beide
- grof zeezout
Zo maak je het
Smelt de helft van de boter in een koekenpannetje op middelhoog vuur. Schud de pan af en toe om de boter in beweging te houden. Na ongeveer twee minuten verschijnt er een gelijkmatige laag fijn schuim op je gesmolten boter.
Controleer nu of de boter onderin de pan al begint te kleuren. Zodra het laagje onderin mooi goudbruin is, draai je het gas uit en giet je de boter zo snel mogelijk in een kommetje. Schraap de bodem van de pan goed schoon, de smaak zit in de bruin gebakken melkbestanddelen! Laat je gebruinde boter (ook wel beurre noisette) helemaal afkoelen.
Chocolate chip cookies met beurre noisette
Meng terwijl de boter afkoelt in een schaal beide soorten meel met het zout. Snijd verder je chocolade in stukjes. Je hoeft er zeker geen poeder van te hakken, maar stukken die veel groter zijn dan 1x1x1 cm zijn voor deze koekjes a snel te groot.
Klop nu met een hand- of standmixer in een andere schaal de rest van de boter goed door met de suikers. Als dat een mooi homogeen mengsel is, voeg je scheutje voor scheutje de beurre noisette toe. Schraap af en toe langs de zijkant van je kom. Als het goed is heb je nu een luchtig, beige schuim dat je het liefst zo uit de schaal zou willen lepelen. Houd je in, en klop in plaats daarvan het ei er doorheen.
Voeg een kwart van het meelmengsel aan het botermengsel toe en klop tot dit is opgenomen. Voeg zo de ook de overige kwarten van het meelmengsel toe. Spatel ten slotte de chocoladestukjes door het deeg. Zet het deeg nu minimaal een half uur in de koelkast.
Zelfgebakken chocolate chip cookies
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een of meer bakplaten (ik heb er maar een) met bakpapier of een bakmat. Schep bolletjes deeg ter grootte van een walnoot op de bakplaat en leg op elk bolletje wat zoutkristallen. Leg de bolletjes ten minste 4 cm uit elkaar, ze vloeien namelijk uit tijdens het bakken. Je bakplaat is sowieso te klein voor al het deeg, je zult dus minstens twee platen moeten bakken. Ofwel gelijktijdig op meerdere platen, ofwel in batches.
Bak de koekjes in 10-12 minuten mooi goudbruin. Laat ze 5 minuten uitharden op de bakplaat voor je ze op een rooster legt. Wil je perfect ronde koekjes, gebruik dan deze truc.
Chocolate chip cookies bewaren of bevriezen
De koekjes blijven in een luchtdichte trommel zeker 4 dagen lekker. Eventueel kan je ze 1 minuutje in een warme oven leggen om ze op te peppen. Je kunt het deeg ook invriezen. Maak een rol van het deeg dat je overhoudt, wikkel die in huishoudfolie en vries in. Het bevroren deeg kun je vervolgens in plakken snijden die je dan iets langer dan hierboven beschreven in de oven bakt.
Laat hier weten wat je er van vindt