De ultieme chocolate chip cookies

Dit zijn echt de ultieme chocolate chip cookies! Dit is een combinatie van zo’n beetje alle recepten voor chocolate chip cookies die ik ooit gemaakt, gezien en gelezen heb, en waar ik natuurlijk altijd bij zat te kwijlen. Het grootste deel daarvan was Amerikaans (bijvoorbeeld dit recept van Ree, of dit recept van Deb), en daarbij liep ik altijd weer tegen het omrekenen van de cups en ounces naar grammen aan. Het is niet moeilijk en niet erg, maar het blijft gedoe.

Chocolate chip cookies

Daarnaast is er op het gebied van chocolate chip cookies een boel mogelijk. Welke kleur(en) chocolade kies je, neem je chocolade druppels of brokken, pindakaas erin of niet, wel of geen noten, moet er wel of geen zout en/of vanille in en bruin je de boter wel of niet?

De ultieme chocolate chip cookies

Cookies met zeezout

Dit recept is tot stand gekomen door langdurig proberen (hè, naar) wat ik nou de aller- aller- aller lekkerste chocolate chip cookies vind, kwam ik uit op dit recept. Met melkchocolade én pure chocolade brokken, niks dat met noten te maken heeft, zout erop, geen vanille en de helft bruine boter. Knapperig van buiten, smeuïg van binnen. Met recht de ultieme chocolate chips cookies dus.

Met één uitzondering: voor white chocolate chips cookies zweer ik bij het recept van Janneke Vreugdenhil uit Comfort Food, en die van Dudok in Rotterdam. Maar wat mij betreft zijn white chocolate chip cookies dan ook iets totaal anders dan gewone chocolate chip cookies. Wat dat betreft zit er dus maar één ding voor je op: een kookboek en/of cookies kopen.

Chocoladekoekjes

Deze koekjes zijn overigens ook een perfecte manier om restjes chocola (mocht je die hebben) op te maken. Ik had verflenste pralinepaaseitjes in huis, en heb die dus gebruikt. Dat was 140 gram (dat zijn precies 20 paaseitjes!), voor de rest heb ik pure chocolade van een reep gebruikt. Ik eet écht alles.

De ultieme chocolate chip cookies

Ingrediënten voor ca. 45 koekjes

Wachttijd: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor ca. 45 chocolate chip cookies:

  • 150 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gr witte suiker
  • 40 gr bruine basterdsuiker (N.B. De meeste recepten schrijven lichte basterdsuiker voor. Die had ik niet, vandaar deze verhoudingen. Heb je wel lichte basterdsuiker, gebruik dan 80 gr witte en 80 gr lichtbruine suiker)
  • 1 groot ei
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr bloem
  • 1/4 tl fijn keukenzout
  • 200 gr chocolade, naar keuze puur, melk of een combinatie van beide
  • grof zeezout

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Chocolate chip cookies met beurre noisette

Smelt de helft van de boter in een koekenpannetje op middelhoog vuur. Schud de pan af en toe om de boter in beweging te houden. Na ongeveer twee minuten verschijnt er een gelijkmatige laag fijn schuim op je gesmolten boter. Controleer nu of de boter onderin de pan al begint te kleuren. Zodra het laagje onderin mooi goudbruin is, draai je het gas uit en giet je de boter zo snel mogelijk in een kommetje. Schraap de bodem van de pan goed schoon, de smaak zit in de bruin gebakken melkbestanddelen! Laat je gebruinde boter (ook wel beurre noisette) helemaal afkoelen.

Meng terwijl de boter afkoelt in een schaal  beide soorten meel met het zout. Snijd verder je chocolade in stukjes. Je hoeft er zeker geen poeder van te hakken, maar stukken die veel groter zijn dan 1x1x1 cm zijn voor deze koekjes a snel te groot.

De ultieme chocolate chip cookies

Klop nu met een hand- of standmixer in een andere schaal de rest van de boter goed door met de suikers. Als dat een mooi homogeen mengsel is, voeg je scheutje voor scheutje de beurre noisette toe. Schraap af en toe langs de zijkant van je kom. Als het goed is heb je nu een luchtig, beige schuim dat je het liefst zo uit de schaal zou willen lepelen. Houd je in, en klop in plaats daarvan het ei er doorheen.

De ultieme chocolate chip cookies

Voeg een kwart van het meelmengsel aan het botermengsel toe en klop tot dit is opgenomen. Voeg zo de ook de overige kwarten van het meelmengsel toe. Spatel ten slotte de chocoladestukjes door het deeg. Zet het deeg nu minimaal een half uur in de koelkast.

De ultieme chocolate chip cookies

Zelfgebakken chocolate chip cookies

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een of meer bakplaten (ik heb er maar een) met bakpapier of een bakmat. Schep bolletjes deeg ter grootte van een walnoot op de bakplaat en leg op elk bolletje wat zoutkristallen. Leg de bolletjes ten minste 4 cm uit elkaar, ze vloeien namelijk uit tijdens het bakken. Je bakplaat is sowieso te klein voor al het deeg, je zult dus minstens twee platen moeten bakken. Ofwel gelijktijdig op meerdere platen, ofwel in batches.

De ultieme chocolate chip cookies

Bak de koekjes in 10-12 minuten mooi goudbruin. Laat ze 5 minuten uitharden op de bakplaat voor je ze op een rooster legt.

De ultieme chocolate chip cookies

 

Chocolate chip cookies bewaren of bevriezen

De koekjes blijven in een luchtdichte trommel zeker 4 dagen lekker. Eventueel kan je ze 1 minuutje in een warme oven leggen om ze op te peppen. Je kunt het deeg ook invriezen. Maak een rol van het deeg dat je overhoudt, wikkel die in huishoudfolie en vries in. Het bevroren deeg kun je vervolgens in plakken snijden die je dan iets langer dan hierboven beschreven in de oven bakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.