Mijn ultieme brownies – met cacao!

In de aanloop naar mijn verjaardag was ik dit jaar op zoek naar recepten om mee aan een grote groep te trakteren. Met ongeveer 35 collega’s moet ik natuurlijk wel genoeg lekkers meebrengen! Naast een XL-versie van dit bananenbrood (recept x1,5), besloot ik ook deze brownies te bakken. Natuurlijk moesten die eerst worden getest (geen zorgen, dat was maar een half recept). Ze bleken belachelijk lekker, dus voor het trakteren maakte ik een dubbele batch. Die viel heel goed in de smaak, dus op veler verzoek hierbij het recept!

Brownies met cacao

Ondanks dat er uitsluitend cacao in zit, zijn deze brownies super smeuïg. De bovenkant van deze brownies wordt heerlijk chewy, met een beetje bite.

Ik eet deze brownies graag zonder nootjes of stukjes chocola, maar natuurlijk kun je die wel toevoegen. Wat me nog wel lekker lijkt is grove zoutkristallen (bijvoorbeeld Maldon) erop voor het bakken, of poedersuiker erop als ze zijn afgekoeld. Hoewel ze absoluut zoet genoeg zijn van zichzelf, dus wees daar wel voorzichtig mee.

Cacaobrownies

Enorm voordeel aan dit recept is dat er géén gesmolten chocola aan te pas komt. Ik heb niks tegen chocola smelten, maar stiekem vind ik het wel gedoe, en het geeft weer extra vaat. Als je de boter braaf au-bain-marie smelt, heb je bij dit recept alleen maar één kom en een bakvorm nodig! Net zo makkelijk als brownies uit een pak dus, maar dan oneindig veel lekkerder.

Bijkomend voordeel is dat je zelf de kwaliteit van je ingrediënten bepaalt. Geen mogelijk dodgy cacaoboter en onduidelijke hoeveelheden suiker, maar echte boter en een half pond suiker, haha. Let wel op dat je puur cacaopoeder gebruikt, en dus geen Nesquick oid.

Brownies bakken

Dit recept is voldoende voor een bakvorm  van 20×20 cm. Dat is genoeg voor zeker 16 brownies. Natuurlijk kan je ook een grotere of een kleinere bakvorm gebruiken, maar dan wordt de baktijd natuurlijk wel korter, respectievelijk langer. In een springvorm van ongeveer 22 cm moet het ook lukken.

Cacaobrownies bewaren

Je kunt deze brownies in de koelkast (!) zeker 4 dagen bewaren. Of je dat haalt, is maar helemaal de vraag…

Wachttijd: 25 minuten
Bereiding: 35 minuten

Ingrediënten voor 16 cacaobrownies:

  • 140 gr roomboter
  • 80 gr cacaopoeder (bijvoorbeeld Blooker of Droste)
  • 250 gr suiker
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 2 grote eieren
  • 65 gr bloem

Verwarm de oven voor op 160 graden (niet hete lucht). Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet dat in met bakspray of boter.

Brownies zonder chocola

Nu heb je twee mogelijkheden: de boter met het cacaopoeder smelten in de magnetron, en vervolgens de suiker en het zout erdoor Roeren. Of je smelt in je beslagkom au-bain-marie de boter, het cacaopoeder, de suiker en het zout.

Browniebeslag maken

Zodra de boter helemaal gesmolten is, roer je het mengsel goed om. Laat het even staan tot het handwarm voelt. Doe dan één voor één de eieren erbij. Roer na elk ei goed en voeg het tweede ei pas toe als het eerste helemaal is opgenomen. Als het beslag dik is en glimt, voeg je de bloem toe. Klop met een spatel stevig om (het recept dat ik gebruikte, schrijft 40 slagen voor), tot de bloem helemaal is opgenomen.

Brownierecept

Giet het beslag in de bakvorm. Bak de brownies 25-35 minuten, tot een prikker er iets vochtig, maar zonder beslag eraan, uitkomt. Laat de brownies helemaal afkoelen op een rek, anders kun je ze niet mooi snijden.

Blijf op de hoogte via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *