Brownies met olijfolie en zeezout

Na het daverende succes van mijn brownies zonder chocola smelten vandaag deel twee: brownies zonder melk of boter. Ook zonder chocola smelten trouwens. In verband met een allergie in de familie, probeer ik vaak om mijn gerechten melkvrij te maken. Deze brownies met olijfolie en zeezout zijn een voorbeeld van hoe die aanpassing soms nog beter is dan het origineel: een diepe chocoladesmaak, een vleugje bitter en frisheid van de olijfolie en knapperig zout dat contrasteert met de super smeuïge brownies.

Brownies met olijfolie en zeezout

Brownies met olijfolie en zeezout

Laat die koeien maar lekker in de wei staan, voortaan bak ik brownies zonder boter of chocola! Doordat je voor deze brownies niets hoeft te smelten, is het beslag ook nog eens binnen 5 minuten klaar. Alleen maar voordelen dus.

Gebruik voor deze brownies met olijfolie en zeezout niet je aller-allerbeste olijfolie. Dat is een beetje zonde, want dat proef je er niet aan af. Wat je wél proeft, is of je extra vierge olijfolie gebruikt. Doe dat dus vooral wel, dat maakt een enorm verschil in de smaak. Ook is het absoluut de moeite om goede, knisperige zoutkristallen in huis te halen voor deze brownies. Dat maakt echt verschil. Maldon of Fleur de Sel zijn hier perfect voor.

Brownies met olijfolie en zeezout

Zo maak je 16 brownies met olijfolie en zeezout:

  • Wachttijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 80 gr cacaopoeder (bijvoorbeeld Blooker of Droste)
  • 250 gr suiker
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 2 grote eieren
  • 65 gr bloem
  • zeeezoutvlokken naar smaak

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden (niet hete lucht). Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet dat in met bakspray of olie

Brownies zonder boter

Mix de olijfolie met het cacaopoeder en de suiker. Doe dan één voor één de eieren erbij. Roer na elk ei goed en voeg het tweede ei pas toe als het eerste helemaal is opgenomen. Als het beslag dik is en glimt, voeg je de bloem toe. Klop met een spatel stevig om, tot de bloem helemaal is opgenomen.

Brownies met olijfolie maken

Giet het beslag in de bakvorm. Bak de brownies 25-35 minuten, tot een prikker er iets vochtig, maar zonder beslag eraan, uitkomt. Bestrooi de brownies direct met zeezoutvlokken naar smaak. Laat de brownies helemaal afkoelen op een rek, anders kun je ze niet mooi snijden.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 16 november 2018

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.