Brownies met olijfolie en zeezout

Kersttrends 2018

Na het daverende succes van mijn brownies zonder chocola smelten vandaag deel twee: brownies zonder melk of boter. Ook zonder chocola smelten trouwens. In verband met een allergie in de familie, probeer ik vaak om mijn gerechten melkvrij te maken. Deze brownies met olijfolie en zeezout zijn een voorbeeld van hoe die aanpassing soms nog beter is dan het origineel: een diepe chocoladesmaak, een vleugje bitter en frisheid van de olijfolie en knapperig zout dat contrasteert met de super smeuïge brownies.

Brownies met olijfolie en zeezout

Laat die koeien maar lekker in de wei staan, voortaan bak ik brownies zonder boter of chocola! Doordat je voor deze brownies niets hoeft te smelten, is het beslag ook nog eens binnen 5 minuten klaar. Alleen maar voordelen dus.

Gebruik voor deze brownies met olijfolie en zeezout niet je aller-allerbeste olijfolie. Dat is een beetje zonde, want dat proef je er niet aan af. Wat je wél proeft, is of je extra vierge olijfolie gebruikt. Doe dat dus vooral wel, dat maakt een enorm verschil in de smaak. Ook is het absoluut de moeite om goede, knisperige zoutkristallen in huis te halen voor deze brownies. Dat maakt echt verschil. Maldon of Fleur de Sel zijn hier perfect voor.

Wachttijd: 25 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten voor 16 brownies met olijfolie en zeezout:

  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 80 gr cacaopoeder (bijvoorbeeld Blooker of Droste)
  • 250 gr suiker
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • 2 grote eieren
  • 65 gr bloem
  • zeeezoutvlokken naar smaak

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Verwarm de oven voor op 160 graden (niet hete lucht). Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet dat in met bakspray of olie

Brownies zonder boter

Mix de olijfolie met het cacaopoeder en de suiker. Doe dan één voor één de eieren erbij. Roer na elk ei goed en voeg het tweede ei pas toe als het eerste helemaal is opgenomen. Als het beslag dik is en glimt, voeg je de bloem toe. Klop met een spatel stevig om, tot de bloem helemaal is opgenomen.

Brownies met olijfolie maken

Giet het beslag in de bakvorm. Bak de brownies 25-35 minuten, tot een prikker er iets vochtig, maar zonder beslag eraan, uitkomt. Bestrooi de brownies direct met zeezoutvlokken naar smaak. Laat de brownies helemaal afkoelen op een rek, anders kun je ze niet mooi snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.