Jaaaaa, ik ben jarig vandaag! Taart! Champagne! Sesambrownies! En ja, als het op mijn verjaardag aankomt, ben ik nooit ouder geworden dan 6: ik ben jaaaaarig!
Wie jarig is , trakteert! Op een recept natuurlijk. Voor sesambrownies! Want wat is er feestelijker dan een zelfgemaakt baksel, en al helemaal als dat met chocola is? Deze fudgy brownies combineren het aardse van sesam met een diepe chocoladesmaak en een beetje knisperig zeezout.
Brownies met sesam
Na het succes van mijn cacaobrownies en mijn melkvrije brownies met olijfolie en zeezout, leek het me leuk om verder te experimenteren met brownierecepten. Toen liet een onhandigheidje aan foodblogger zijn zich weer eens voelen: alles wat ik maak, moet natuurlijk ook opgegeten worden. Bij de meeste maaltijden is dat geen probleem: we eten het dezelfde dag of de dag erna op, en wat er overblijft, gaat de vriezer in. Bij taart, koek en cake ligt dat natuurlijk wat lastiger. Een aangesneden taart aan iemand geven is een beetje gek, maar alles zelf opeten is niet zo heel goed voor ons.
Gelukkig zijn onze collega’s altijd tot helpen bereid. Het team van mr. Em vraagt af en toe zelfs wanneer hij weer een baksel meeneemt, haha. Zij hebben de sesambrownie dan ook met gejuich onthaald, en ze konden niks verzinnen dat er anders aan moest. Hoera! Dit recept is voor een bakvorm van 20×20 cm. Daar haal je makkelijk 25 brownies uit, want ze zijn behoorlijk machtig.
Brownies met tahin
Deze sesambrownies zijn gemaakt zonder melkproducten: in plaats van boter gebruikte ik een combinatie van tahin en sesamolie. Daarmee krijgen de brownies een intense sesamsmaak, zonder dat die gaat overheersen. Daarnaast heb ik er bij deze brownies voor gekozen om er stukjes pure chocolade in te doen, voor nog meer bite en een nog diepere chocoladesmaak. Ook dat was een succes! Het gebruik van tahin zorgt overigens wel voor een wat dikker beslag, bijna deeg, dus schrik daar niet van.
Zo maak je ca. 25 sesambrownies:
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 75 gr tahin
- 50 ml (geroosterde) sesamolie
- 80 gr cacao
- 1/4 tl fijn zout
- 250 gr suiker
- 2 eieren
- 65 gr bloem
- 75 gr extra pure chocolade
- 1 el sesamzaad
- zeezoutvlokken naar smaak
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de tahin met de sesamolie en de cacao in de kom van de mixer en roer/klop goed, tot je een glad mengsel hebt. Klop vervolgens het zout en de suiker er doorheen.
Breek het eerste ei en klop dat door het cacaomengsel tot het helemaal is opgenomen. Voeg dan het tweede ei toe. Je zult merken dat met de toevoeging van de eieren het beslag juist stugger wordt, in plaats van soepeler. Dat komt door de tahin: als je daar vocht aan toevoegt, wordt hij in eerste instantie stugger ipv soepeler. Komt allemaal goed.
Klop ten slotte fluks de bloem door het beslag: het zou in ongeveer 40 slagen opgenomen moeten zijn. Hak de chocolade grof en roer de stukjes chocolade door het beslag. Vet je bakvorm in en stort het beslag erin. Het was bij mij meer een soort playdoh dan soepel beslag, dus ik heb het met een siliconen spatel aangedrukt, zodat er geen gaatjes zouden ontstaan.
Bestrooi het beslag gelijkmatig met het sesamzaad. Strooi ten slotte wat zeezoutvlokken over de brownies. Bak de brownies 25-30 minuten, tot een prikker er niet meer met beslag uitkomt.
Laat hier weten wat je er van vindt