Deze maand deed ik alweer voor de derde keer mee aan de #swiepswoepswap van Mandy. Dit keer was ik gekoppeld aan Oesters en Uien. Op haar website vond ik een leuk recept voor zoete aardappelburgers, dat ik, dol als ik ben op groentefritters, wel móest maken. Omdat ik het niet kon laten daar een beetje aan te sleutelen, maakte ik daarvan deze smoky vegaburger van zoete aardappel, mét soja-srirachamayo!
Vegaburger met zoete aardappel
Voor de rokerige smaak heb ik gebruik gemaakt van zowel chipotle (gerookte rode peper) als pimentón (gerookte paprika). Beide poeders samen zorgen voor een heerlijke rooksmaak en pit. Gemalen chipotle is minder algemeen verkrijgbaar dan pimentón. Kun je het niet vinden, vervang het dan door pimentón met een flinke snuf cayennepeper.
Vegaburger met avocado
De smoky burgers combineren heerlijk met romige avocado. Om het geheel van meer umami en pit te voorzien, besmeer ik de broodjes met soja-srirachamayo: hartig en pittig tegelijk.
Wil je graag meer groenten serveren? Deze salade is hier heerlijk bij!.
Vegaburger met bite
Ik serveerde de vegaburgers van zoete aardappel op knapperige kaiserbrötchen, om zo meer bite in het gerecht te brengen. Wat ook erg lekker is, is een paar nachochips op je burger leggen, voor nóg meer knapperigheid. Op een klassiek hamburgerbroodje is die combinatie trouwens ook verslavend lekker!
Glutenvrije vegaburger van zoete aardappel
Wil je deze vegaburgers glutenvrij maken, dan kan dat heel gemakkelijk: vervang het volkorenmeel dan door glutenvrij havermeel of door kikkererwtenmeel.
Zo maak je 2 smoky vegaburgers van zoete aardappel:
- Kooktijd: 35 minuten
- 250 gr zoete aardappel
- 1 sjalot of kleine ui
- 1 teen knoflook
- 40 gr volkorenmeel (evt. te vervangen door havermeel of kikkererwtenmeel)
- 1 tl gemalen komijn
- 1/2 tl chipotlepoeder
- 1/2 tl pimentón (liefst de bitterzoete variant)
- 1 ei
- 2 kaiserbrötchen
- 1/2 avocado
- optioneel: nachochips
Zo maak je het
Vegaburger van zoete aardappel
Schil de zoete aardappel en verwijder de schil van de sjalot. Rasp beide grof. Dit gaat het makkelijkst in de keukenmachine. Hak de knoflook heel fijn.
Doe de zoete aardappel, sjalot en knoflook in een grote kom. Doe er het meel, de kruiden, het ei en 1/4 tl zout bij. Roer alles met een grote pollepel of spatel om tot alles goed gemengd is.
Zoete aardappel in je vegaburger
Verhit op middelhoog vuur een flinke koekenpan met een scheut neutrale olie. Verdeel het zoeteaardappel in twee hoopjes in de pan en druk de hoopjes een beetje plat. Draai nu het vuur laag. De vegaburgers moeten heel rustig bakken, anders vallen ze uit elkaar.
Vegaburgers met soja-srirachamayo
Maak ondertussen de soja-srirachamayo. Meng hiervoor de mayonaise met de sojasaus en de sriracha. Proef: de mayo mag behoorlijk hartig zijn, maar de pit moet overheersen. Maak zonodig pittiger op smaak.
Keer de vegaburgers wanneer ze aan de onderkant mooi goudbruin zijn voorzichtig om met twee spatels. Bak dan de andere kant op dezelfde manier.
Smoky vegaburgers
Snijd ondertussen de broodjes open en besmeer ze met de soja-srirachamayo. Snijd de avocado in plakjes en leg die op de broodjes. Leg de burgers hier wanneer ze gaar zijn bovenop. Beleg eventueel met nachochips en serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt