Vroeger, toen we nog in ons vorige huis woonden (we wonen hier al bijna 7 jaar), ver voordat het woord “traybake” de Atlantische Oceaan was overgestoken, aten mr. Em en ik al regelmatig iets dat hier heel erg op leek. In die tijd had AH fantastische kruidenmixen van verse kruiden in de vriezer, waaronder eentje met, als ik het me goed herinner, rode ui, gember, koriander en rode peper. Daar voegde ik dan altijd nog knoflook aan toe en dat ging dan over een bakplaat vol groente, vaak met pompoen of zoete aardappel, met feta en een plens olijfolie.
Nu, al die jaren later, is deze traybake nog steeds één van mijn favoriete gerechten. Zeker doordeweeks, want de oven doet het werk terwijl ik lekker iets anders kan gaan doen. Die kruidenmix heb ik niet meer nodig, ik maak het nu zelf veel lekkerder. De feta gaat er nog steeds bij, die wordt een beetje krokant. Knapperige pecannoten, frisse koriander en ringetje rode peper maken de traybake helemaal af.
Traybake met groente
Dit recept is ontzettend flexibel, je kunt de groenten eenvoudig aanvullen of omruilen. Kies wel voor stevige groenten die redelijk langzaam garen, anders moet je de baktijden even aanpassen. Wortel, pompoen, bloemkool, pastinaak alle knolgewassen lenen zich hier sowieso voor.
Zo maak je traybake met broccoli en zoete aardappel voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Wachttijd: 35 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 500 gr zoete aardappel
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1/2 limoen
- 1/2 tl pimentón, liefst bitterzoet
- 500 gr broccoli
- 25 gr pecannoten
- 3 tenen knoflook
- 100 gr feta
- 10 gr koriander
- 1/2 rode peper
Zo maak je het
Zoete aardappel roosteren
Verhit de oven voor op 210 graden of op 190 graden hete lucht. Was de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van ongeveer 3×2 cm. Leg de zoete aardappel op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 1 el olijfolie en het sap van een halve limoen. Bestrooi met de pimentón en een pietsje zout toe (de feta gaat het hartiger maken) en zwarte peper naar smaak. Hussel alles goed door elkaar, zet de bakplaat in de oven en rooster de zoete aardappel 20 minuten.
Zoete aardappel met broccoli
Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes of snijd grote roosjes broccoli in plakjes. Leg de broccoli na de 20 minuten bij de zoete aardappel op de bakplaat, besprenkel met nog 1 el olijfolie en hussel nog eens om. Laat zo 10 minuten bakken.
Traybake met feta
Hak ondertussen de pecannoten grof en snijd de knoflook in plakjes. Haal dan de bakplaat weer uit de oven en strooi de pecannoten en de knoflook over de groenten. Verkruimel de feta boven de bakplaat. Zet de bakplaat weer in de oven en rooster zo nog eens 15 minuten.
Hak ondertussen de koriander grof en snijd de rode peper in ringetjes. Besprenkel de traybake wanneer hij klaar is met de laatste el olijfolie en strooi daarna de koriander en rode peper erover.
Audrey zegt
Grappig, wij eten best vaak groenten van de bakplaat (superlekker!) maar de term traybake kende ik in deze context niet. Wel in de zin van zoet bakken trouwens.
Ik vind de combi courgette/wortel/zoete aardappel en rode ui (de laatste 10 minuten toevoegen) ook erg lekker.
Em's Real Food zegt
Oh ja dat is ook een heerlijke combinatie!