Brioche oliebollen

Brioche oliebollen met zoute karamel

Kerst 2024Kerst 2024

Oliebollen zijn heerlijk hoor, maar het kan echt nog véél lekkerder. Bijvoorbeeld met lekkere smaakmakers, of… met een net wat ander deeg. Brioche oliebollen dus! Niet met poedersuiker, maar met een knapperig suikerlaagje én gezouten karamel.

Brioche oliebollen

Brioche oliebollen

Afgelopen januari bestelde ik bij Bierbuik in Lille als toetje gefrituurde brioche met zoute karamel. Ik had geen idee wat ik precies kon verwachten, maar het was waanzinnig lekker. Een soort oliebollen, maar dan van briochedeeg, gesuikerd bovenop, in een laagje warme, zoute karamel. Het extra lekkere zusje van oliebollen dus!

Eigenlijk niet zo gek, want briochedeeg lijkt stiekem behoorlijk op oliebollenbeslag, maar het is wel echt anders. Door de suiker bovenop leken ze een beetje op donuts, maar toch ook weer niet helemaal.

Brioche oliebollen op oudejaarsavond

Frituur+brioche werd in mijn hoofd frioche, en sindsdien gaan deze waanzinnig lekkere brioche oliebollen door het leven als frioche. Perfect voor oud en nieuw, als je het mij vraagt.

Samen met Viola van Oh My Grape bedacht ik een fijne wijn voor bij brioche oliebollen. Het leukst voor oud en nieuw zijn natuurlijk bubbels ernaast, maar kies dan wel een kruidige bubbel, anders is het al snel te zuur. Een dessertwijn is hier ook heerlijk bij.

Frioche met zoute karamel

Je gebruikt voor de brioche oliebollen mijn standaard brioche recept (kan ook zonder melk). De zoute karamel mag je van mij gewoon uit een potje halen, maar doe dan wel een goede. Zelf maken is overigens een eitje, dus dat recept geef ik je ook.

Let op: er zijn hele volksstammen die beweren dat karamel die je met water maakt inferieur is. Dat is bullshit. Net zo lekker, sterker nog, veel lekkerder omdat het meestal wél lukt.

Zo maak je ca. 20 frioches:

  • Wachttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 1 uur

    Voor de gefrituurde brioche

  • 400 gr bloem
  • 40 gr roomboter
  • 240 ml melk
  • 1 ei
  • 40 gr suiker
  • 7 gr gist
  • flinke snuf zout
  • olie om te frituren
  • kristalsuiker om te rollen
  • Voor de zoute karamelsaus

  • 100 gr kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 75 ml slagroom
  • 25 gr roomboter
  • 1/2 tl fleur de sel of 1/4 tl fijn zeezout

Zo maak je het

Briochedeeg maken

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Doe aan de ene kant van de kom de gist en aan de andere kant het zout. Verwarm de melk met de boter zachtjes in een pannetje of in de magnetron, tot de melk lauw aanvoelt en de boter gesmolten is.

Voeg de melk met boter, suiker en het ei aan de bloem toe. Meng het geheel met een keukenmachine met deeghaken of met krachtig roeren en kneden tot een deeg. Het deeg is behoorlijk klef en plakkerig: dat hoort zo. Je hoeft het niet lang te kneden, zodra het een plakkerige massa is, ben je klaar.

Vet een kom in met wat neutrale olie, doe het deeg daarin en dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg gedurende minimaal een uur ongestoord rijzen op een warme en tochtvrije plek, tot het deeg in volume verdubbeld is.

Maak je overigens geen zorgen over te ver doorrijzen: mijn recept voor brioche (oliebollen) is bijzonder vergevingsgezind, dus je kunt het niet verpesten.

Zoute karamelsaus maken

Doe de suiker met het water in een steelpan met een lichte bodem. Breng aan de kook terwijl je af en toe roert met een siliconen spatel.

Wanneer de siroop licht begint te kleuren, stop je met roeren, dan wiebel je de pan alleen nog wat.

Zet wanneer de karamel reebruin is het vuur laag en voeg de room toe. Het gaat enorm borrelen, dat hoort zo. Roer om, en voeg wanneer het borrelen wat afneemt de boter en het zout toe. Zet het vuur meteen uit. Roer tot een gladde saus. Als de saus door afkoelen gestold is, kun je hem op laag vuur weer opwarmen.

Brioche oliebollen frituren

Zet terwijl het deeg rijst ook 3 borden klaar: 1 met een flinke laag keukenpapier erop, 1 met een flinke laag kristalsuiker erop en 1 waar de brioche oliebollen op kunnen als ze klaar zijn.

Verwarm na het rijzen je frituurvet tot 180 graden. Schep met een kleine ijsboltang of 2 kleine lepels hoopjes van het beslag en frituur ze tot ze rondom goudbruin zijn.

Laat elke brioche oliebol even goed uitlekken en leg hem daarna op het keukenpapier. Dep het vet er een beetje af en rol de frioche door de suiker. Leg vervolgens op het laatste bord.

Maak zo al het briochedeeg op. Serveer de gefrituurde brioche met de karamelsaus.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

KokenKoken

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt