Sinaasappel-citroen brioche broodjes

Sinaasappel-citroen brioche broodjes

Sinaasappel-citroen broodjes van brioche deeg dat niet kán mislukken. Perfect voor Pasen, maar lekker genoeg om véél vaker te eten!

De lekkerste zoete broodjes bak je zelf! Met mijn recept voor brioche dat niet kán mislukken, maakte ik onlangs deze heerlijke sinaasappel-citroen brioche broodjes. Fris én zoet, zacht én knapperig.

Sinaasappel-citroen brioche broodjes

Makkelijke brioche broodjes voor Pasen

Perfect geschikt voor een paasontbijt of paasbrunch, maar lekker genoeg om véél vaker te eten! Hoewel je het briochedeeg hier zelf maakt, is dit recept in feite net zo makkelijk als mijn kaneelbroodjes van croissantdeeg (dat overigens niets, maar dan ook níets met croissants te maken, heeft maar dat terzijde).

Brioche broodjes met citroen en sinaasappel

Omdat ik niet kiezen tussen marmelade en lemon curd voor deze broodjes, deed ik gewoon sinaasappel én citroen. Veel lekkerder dan één van de twee.

Sinaasappel-citroen brioche broodjes

Samen zorgen ze namelijk naast zoete smaken voor frisheid en en vleugje bitter. Daarmee zijn deze broodjes heel rijk van smaak. Een vleugje oranjebloesem maakt het helemaal af.

Koemelkvrije brioche met citroen en sinaasappel

Wil je de broodjes koemelkvrij maken, gebruik dan extra vierge olijfolie in plaats van boter (daarmee wordt de smaak alleen maar mooier en dieper!) en amandelmelk in plaats van koemelk.

Sinaasappel-citroen brioche broodjes

Broodjes met marmelade en lemon curd

Lemon curd is het lekkerst als je het zelf maakt, maar ik heb daar meestal ook gewoon geen zin in. Mijn favoriete winkeleditie is de lemon curd van Bonne Maman, maar ook de versie van Mackay vind ik erg lekker. De beste melkvrije variant vind ik die van Chivers.

Voor marmelade geldt een beetje hetzelfde. Mijn aller, aller lievelings marmelade is de Seville Orange van Marks & Spencer, maar de marmelade van bittere sinaasappel van Bonne Maman komt dicht in de buurt.

Zo maak je 12 sinaasappel-citroen brioche broodjes:

 • Wachttijd: 2 uur
 • Kooktijd: 25 minuten
 • 1 biologische sinaasappel, geboend
 • 1 biologische citroen, geboend
 • 400 gr bloem
 • 7 gr gist
 • 1/4 tl fijn zout
 • 225 ml melk
 • 40 gr roomboter
 • 1,5 el oranjebloesemwater
 • 1 groot ei
 • 25 gr kristalsuiker
 • 4 el sinaasappelmarmelade
 • 4 el lemon curd
 • 1 klein ei

Zo maak je het

Makkelijke brioche

Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen. Stort voor het deeg de bloem in een kom. Doe aan de ene kant van de kom de gist en aan de andere kant het zout. Verwarm de melk met de boter zachtjes in een pannetje of in de magnetron, tot de melk lauw aanvoelt en de boter gesmolten is.

Voeg de melk met boter, 3/4 van de geraspte citrusschillen, 1 el oranjebloesemwater, het ei, de suiker en 1 el marmelade aan de bloem toe. Meng het geheel met een keukenmachine met deeghaken of met krachtig roeren en kneden tot een deeg.

Het deeg is behoorlijk klef en plakkerig: dat hoort zo. Je hoeft het niet lang te kneden, zodra het een plakkerige massa is, ben je klaar.

Brioche broodjes met citroen en sinaasappel

Vet een kom in met wat neutrale olie, doe het deeg daarin en dek de kom af met plastic folie en een theedoek. Laat het deeg gedurende minimaal een uur ongestoord rijzen op een warme en tochtvrije plek, tot het in omvang is verdubbeld.

Stort dan het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak en sla de lucht uit het deeg. Het deeg is redelijk plakkerig, dus zorg dat ook je handen goed bestrooid zijn met bloem. Rol het deeg vervolgens uit tot een lap van ongeveer 35 bij 40 cm.

Roer de lemon curd los met 2 el marmelade. Bestrijk de deeglap met dit mengsel. Houd aan de smalle kant van het deeg 1 cm vrij. Maak dit strookje vochtig met wat water.

Rol dan de deeglap op, van de besmeerde smalle kant naar de smalle kant zonder marmelademengsel. Plak dit randje goed vast.

Eenvoudige brioche broodjes

Snijd vervolgens met een kartelmes 12 plakken van de rol deeg die je nu hebt. Leeg de broodjes met de spiraalkant boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broodjes nog eens 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Klop ondertussen het kleine ei (of een half groot uit, geklutst) los met 1/2 el water. Verwarm de oven op 180 graden.

Bestrijk de broodjes voor je ze bakt met het eiermengsel. Bestrooi ze met de rest van de citrusschillen.

Bak de broodjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Verwarm terwijl de broodjes bakken de resterende el marmelade met de overgebleven halve el oranjebloesemwater en 1 el water. Bestrijk de broodjes hiermee zodra ze uit de oven komen en leg ze daarna op een afkoelrek. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur voor je ze proeft.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt