Asperges met hollandaisesaus

Asperges en hollandaisesaus met daslook

De allerlekkerste asperges met hollandaisesaus maak je zelf! Heel makkelijk, nooit in de schift en extra lekker met daslook of bieslook.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

UPDATE: De lekkerste saus met asperges is en blijft wat mij betreft de hollandaisesaus. Klassiek of, zoals hier, met daslook (of bieslook)! In 2022 heb ik dit recept van nieuwe foto’s voorzien.

Asperges met hollandaisesaus

We zijn alweer halverwege het aspergeseizoen, dus na het overzicht van vorige week is het de hoogste tijd voor een nieuw recept met witte asperges, dacht ik zo.

Nadat ik meerdere keren gegrilde asperges had gegeten, was ik wel weer toe aan een klassieker combinatie. Daarom maakte ik asperges met zelfgemaakte hollandaisesaus. Klinkt ingewikkeld, maar is het absoluut niet. En echt oneindig veel lekkerder dan uit een pakje. Zelfs de lekkerste (Duitse) hollandaise uit een pakje kan in de verste verte niet tippen aan deze saus.

In plaats van ze te koken, maakte ik de asperges bovendien klaar in de oven. Dat duurt langer dan koken, maar je asperges houden op die manier veel meer smaak. Bijkomend voordeel is dat ze op je bord minder vocht verliezen, waardoor de saus niet wordt verdund.

Zelf asperges met hollandaisesaus maken

Mijn hollandaisesaus is niet helemaal klassiek. Ik kan het nu eenmaal niet laten om een beetje met recepten te spelen. Ten eerste het proces: ik volg zeker de regelen der kunst, maar er is een trucje om te zorgen dat je keer op keer perfect gebonden hollandaise krijgt die niet schift: melk. Je leest er meer over in het recept hieronder en in dit recept.

Asperges met hollandaisesaus

Daarnaast heb ik daslook toegevoegd aan de hollandaisesaus, omdat ik dol ben op de combinatie van asperges en daslook. Het seizoen daarvoor is echter inmiddels wel zo’n beetje voorbij, maar (knoflook)bieslook is hier een uitstekende vervanger.

Zo maak je asperges met zelfgemaakte hollandaisesaus voor 2 personen:

  • Wachttijd: 1 uur 30 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 800 gr (ongeschild gewicht) witte asperges, geschild
  • 2 tl vers citroensap
  • 2 eidooiers
  • 75 gr ijskoude ongezouten roomboter
  • 2 el ijskoude melk
  • 1 klein handje daslook of (knoflook)bieslook

Zo maak je het

Asperges garen in de oven

Natuurlijk mag je voor dit gerecht ook de asperges koken als je dat liever doet, maar ik gaarde ze als volgt. Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een groot stuk aluminiumfolie op je aanrecht. Leg hier de geschilde asperges op. Verdeel er 25 gr boter overheen en bestrooi met zout en peper nar smaak. Vouw de folie dicht, gebruik zo nodig extra folie.

Leg het foliepakket in een ovenschaal of op een bakplaat (om eventueel lekken te ondervangen) en gaar de asperges in 1-1,5 uur. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de dikte van je asperges. “Normale” AA is in ongeveer een uurtje wel klaar, van die kinderpolsjes hebben anderhalf uur nodig.

Hollandaisesaus die niet schift

Snijd de boter in blokjes en bewaar die tot gebruik in de koelkast. Hak de daslook of bieslook heel fijn. Verhit in een sauspan het citroensap tot er damp af komt. Haal dan de pan van het vuur en begin met één hand vast te kloppen met een garde. Doe dan met de andere hand de eidooiers erbij. Blijf kloppen tot je een glad mengsel hebt.

Zet de pan dan terug op laag vuur en doe één voor één de blokjes boter erbij, terwijl je steeds blijft kloppen. Eerst wordt het een dunner, onsamenhangend geheel, dan krijg je een soort dikke massa. Naarmate er meer boter bij gaat, wordt het mengsel in de pan steeds meer een mooie, lobbige saus.Klop als alle boter door de saus zit, de melk erdoor. Vind je de saus dan wat te dik, voeg dan nog wat meer melk toe. Klop als laatste de daslook of bieslook door de saus. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Asperges met hollandaisesaus

De melk werkt als stabilisator voor de hollandaisesaus. Je kunt deze hollandaise zelfs even laten staan terwijl je de asperges over de borden verdeelt. Als je daarna even roert, is de saus weer net zo mooi.

Verdeel de zelfgemaakte hollandaisesaus over de asperges. Serveer met brood of gestoomde aardappels.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt