Bloggen is natuurlijk fantastisch, maar het leidt soms ook tot rare situaties. Ik schrijf mijn recepten hier op, en kennelijk vindt mijn hoofd het vervolgens genoeg geweest en vergeet ik prompt weer hoe ik alles ook alweer gemaakt heb. Dus als ik mijn eigen recepten wil reproduceren, ben ik ook gewoon hier aan het zoeken.
Salade met zalm
En voor de afgelopen drukke week, stelde ik zelfs een menu voor een paar dagen samen: pastisgarnalen, gevulde tomaten met gegrild lamsvlees, kip milanese met gesmoorde prei (prei in boter aanbakken en dan wat (truffel)mosterd en water erbij en dan laten smoren), groentelasagne, linzensalade en hamburgers met pastinaakfrieten. Maar ook deze zalm met een Japanse touch is ook een favoriet recept!
Zalm met een Japanse touch serveren
Deze zalm met een Japanse touch serveer ik het liefst met groenten, bijvoorbeeld zoals op de foto, met courgetti, doperwten en (natuurlijk) avocado. Avocado is sowieso wel een vaste begeleider, maar kies verder vooral zelf. Edamame (sojabonen) zijn hier ook lekker bij, net als dun gesneden komkommer.
Met een flinke berg groente ernaast is dit een maaltijd voor 1 persoon, met wat minder groente is het een voorgerecht voor 2. Serveer je er én groente én rijst of noedels bij, dan heb je al snel een maaltijd voor 2 personen. Een dubbele portie zalm is dan wel aan te raden.
In alle gevallen is het lekker om een dubbele portie vinaigrette te maken om door de groenten en/of rijst/noedels te mengen.
De smaken van dit gerecht zijn heel puur: een mengsel van fris en hartig. Als je wat meer pit wilt, kun je een beetje wasabi door de vinaigrette kloppen, of het gerecht met wasabi serveren.
Zo maak je zalm met een Japanse touch voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 2 tl olijfolie
- 1 tl vers citroensap
- 1,5 tl Japanse sojasaus
- 1/2 tl sesamolie
- 1 avocado
- 100 gr verse zalmfilet
- zwart en/of wit sesamzaad naar smaak
Zo maak je het
Klop van de olijfolie, het citroensap, de sojasaus en de sesamolie een vinaigrette. Verhit dan een koekenpan tot hij gloeiend heet is. Doe er een scheutje olie in en bak daarin de zalm: 30 seconden per onder/bovenkant en 15 seconden per zijkant. Op die manier houd je de binnenkant van de zalm rauw, terwijl je geen risico meer loopt levende ziektekiemen op te eten.
Japanse zalm
Snijd de zalm indien gewenst in plakjes, besprenkel met de vinaigrette, bestrooi indien gewenst met sesamzaad en serveer op de manier die jij wilt.
japans | Koemelkvrij | lactosevrij | melkvrij | oosters | salade | zalm
Laat hier weten wat je er van vindt