Beste lam ooit: met ras-el-hanout

Beste lam ooit: met ras-el-hanout in de marinade en met citroencouscous ernaast.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Dit is al jaren bij ons het beste lam ooit: met ras-el-hanout in de marinade. Gezien de statistieken van mijn site zijn wij niet de enigen die het heerlijk vinden: dit recept wordt heel vaak bekeken. Ik vond het dan ook hoog tijd voor een kleine update.

Deze lamskoteletjes met ras-el-hanout zijn heerlijk met citroencouscous en groente ernaast, maar bijvoorbeeld ook met een stamppot. Hoewel het er spectaculair uitziet en fantastisch smaakt, vergt dit recept niet veel tijd. Het enige wat je voor dit gerecht wel echt moet doen is het vlees een paar uur (of een dag) van tevoren in de marinade zetten, maar als je dat doet, is het verder nauwelijks werk meer.

Zo maak je lam met ras-el-hanout voor 2 personen:

  • Kooktijd: 10 minuten
  • zoveel lamskoteletten als je lust, wij aten er twee p.p., maar als het hele kleintjes zijn, lusten we er wel drie p.p.
  • 2 tl ras el hanout
  • 1/2 tl gemalen komijn (djintan)
  • een flinke snuf pimentón (gerooktepaprikapoeder)

Zo maak je het

Begin met het marineren van het vlees: meng ras el hanout, komijn, pimentón en olie tot een smurrie, smeer het vlees daarmee in en zet het afgedekt in de koelkast. Ik gebruik zelf altijd een stevige (diepvries)plastic zak voor het marineren van vlees, dat vind ik handiger dan een schaal. Als je ook een zak gebruikt, moet je bij lamskoteletten wel goed opletten dat de botjes niet door het plastic heen prikken! Haal het vlees ten minste een half uur voor je wilt gaan koken uit de koelkast, zodat het een beetje op temperatuur kan komen.

Maak eerst de couscous. Terwijl de couscous stoomt, maak je het lam klaar. Verhit daarvoor je grillpan tot de walm er vanaf slaat. Grill het lam tot het voor jou de juiste garing heeft. Afhankelijk van de dikte grill ik de koteletten 1-2 minuten per kant, maar ik eet mijn lamsvlees (en zalm) dan ook graag niet al te gaar, dus kijk vooral wat je zelf lekker vindt!

Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor citroencouscous voor 2 personen:

  • 2el olijfolie
  • 150 gr couscous
  • geraspte schil van een halve citroen
  • klontje roomboter (kan ook zonder natuurlijk, dan is het melkvrij)
  • een flinke hand gehakte verse kruiden naar smaak. Ik gebruikte basilicum en pittige rucola

Maak als eerste de couscous klaar. Dat kun je doen door de aanwijzingen op de verpakking te volgen, maar dan wordt je couscous bij lange na niet zo luchtig als wanneer je het op de traditionele manier klaarmaakt. Die laatste methode is echter nogal arbeidsintensief en duurt nogal lang. Ik maak mijn couscous daarom altijd klaar met een methode die het midden houdt tussen beide: Meng een eetlepel olijfolie door de couscous. Week hem dan eerst met kokend water, zoals op de verpakking staat. Breng ondertussen in een lage kookpan een bodempje water aan de kook. Schep de geweekte couscous in een zeef in de kookpan past en stoom de couscous gedurende 10 minuten. Nu heb je snelle maar luchtige couscous! Breng de couscous op smaak met een klontje boter, de geraspte citroenschil, de verse kruiden en zout en peper naar smaak.

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.1 / 5. Aantal: 7

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt