Traybake van zalmballetjes met broccoli

Waar moet ik beginnen…? Deze zalmballetjes zijn een soort compilatie van allerlei andere recepten. Zodra ik het eerste daarvan zag, wist ik dat ik een traybake van zalmballetjes met broccoli wilde maken, maar het was nog even zoeken naar de precieze inhoud van het recept. Wat inlezen verder stond ik met een bakplaat vol eten in mijn handen, en eenmaal aan tafel bleek dit een recept om véél vaker te willen maken. Dus als ik je een tip mag geven: doe jij dat ook maar.

Traybake van zalmballetjes met broccoli

Japanse zalm

De saus bij deze traybake heeft iets Japans. Hij is gebaseerd op de zoetzure saus waarmee in Japan gehaktballetjes worden gelakt. Ketchup is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het werkt verrassend goed. Dit gerecht was trouwens niet alleen een megahit bij mr. Em en mezelf, maar ook (misschien wel vooral) bij peuter H. Hij is dol op vis én op balletjes, dus dit was een topper.

Dit gerecht lijkt misschien veel werk, maar dat valt echt enorm mee. De broccoli staat na 5 minuten in de oven, en dan heb je je handen vrij om de saus en de balletjes te maken. Als de balletjes eenmaal in de oven zitten, is het eten bovendien zó klaar.

Traybake van zalmballetjes met broccoli

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten voor traybake van zalmballetjes met broccoli voor 2 personen:

  • 1 broccoli
  • chilivlokken naar smaak
  • 3 el tomatenketchup (ik gebruikte een halfzoete variant)
  • 1 el Worcestershire sauce
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 el honing
  • 1 tl sojasaus
  • 2 cm gember
  • 250 gr zalmfilet
  • 3 bosuitjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 el sesamzaad, plus extra om te garneren
  • 20-25 gr panko

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...


Traybake met broccoli

Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de broccoli in roosjes en leg die op een met bakpapier bekleden bakplaat. Besprenkel met een scheutje neutrale olie, wat chilivlokken naar smaak en een flinke snuf zout, hussel om en zet de bakplaat 12 minuten in de oven.

Traybake met zalm

Meng voor de saus de ketchup, de Worcestershire sauce, de sesamolie, de honing en de sojasaus door elkaar. Rasp de helft van de gember boven de saus en roer nog eens om. Proef, en maak op smaak met versgemalen zwarte peper. Doe de helft van de saus in een kommetje om straks te serveren.

Zalmballetjes maken

Maak ten slotte de balletjes: snijd de zalm in grove stukken en doe die in de keukenmachine. Snijd twee van de bosuitjes in grove stukken en doe ze bij de zalm. Maal het geheel in de keukenmachine met de pulseerknop tot een fijn gehakt. Hevel het zalmgehakt over naar een kom waarin je kunt kneden. Rasp hierboven de knoflook en de rest van de gember. Voeg 1 el sesamzaad en het grootste deel van de panko toe. Roer goed om met een siliconen spatel. door. Vormt het gehakt een mooie, stevige bal, dan ben je klaar, anders moet er nog wat meer panko bij, tot je wel een stevige bal krijgt.

Als het goed is, zijn er nu ongeveer 12 minuten verstreken sinds je de broccoli in de oven hebt gezet. Haal dan de bakplaat uit de oven en schuif de broccoli naar één kant, zodat je ruimte hebt voor de zalmballetjes. Maak van het zalmgehakt balletjes ter grootte van een pingpongbal en leg die op de bakplaat. Bestrijk de balletjes met een kwastje met de achtergehouden saus. Bak de balletjes in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Snijd ondertussen de laatste bosui fijn.

Serveer de balletjes en de broccoli bestrooid met bosui en wat sesamzaad, met de saus ernaast. Witte rijst is hier lekker bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.