Winterse salade niçoise

Winterse salade niçoise

Eén van mijn favoriete salades is de salade niçoise. Niet zo geschikt voor de winter meestal, maar in deze winterse variant wel!

Als enorme francofiel en import-Zuid-Française ben ik dol op salade niçoise. Maar ja, in februari is het daar natuurlijk géén weer voor in Nederland. Waar ik in mijn studententijd in Montpellier in februari zowat elke dag op een terras zat, soms zelfs in een t-shirtje, is daar nog niet écht sprake van in Nederland. En dus bedacht ik een winterse salade niçoise om het zomerse gevoel naar mijn bord te halen.

Winterse salade niçoise

Dat is behoorlijk goed gelukt met deze versie. De ingrediënten zijn hetzelfde als bij de zomerse salade niçoise, maar ze hebben een winterse behandeling gehad. Zo bak je de tomaten en de aardappels, zijn de boontjes gestoofd met sjalot en knoflook, is de sla vervangen door aardse veldsla en is het ei niet koud en hard, maar warm en halfzacht.

Ben je trouwens net zo dol op álle versies van salade niçoise als ik, dan kan ik je pan bagnat ook van harte aanraden. Niet winters, wel verslavend lekker!

Salade niçoise met gebakken aardappels

Om maar even met de deur in huis te vallen: ik ben verschrikkelijk slecht met aardappels. Stamppot en crispy uit de oven kan ik, maar vrijwel als het andere vind ik maar vreselijk gedoe. Koken: duurt eindeloos voor mijn gevoel, en als je niet oplet: papperig. Nou houd ik ook absoluut niet van Hollandse pot, dus we eten hier maar zelden aardappels. Maar gebakken aardappels vind ik héérlijk. Zeker in de winter. Die mochten dus niet ontbreken in mijn winterse salade niçoise.

Winterse salade niçoise

Aardappels bakken

Nu zijn er hele theorieën over wel of niet voorkoken, blokjes of plakjes, olie of eendenvet en weetikveel. Als jij een favoriete bereidingswijze hebt voor gebakken aardappels, gebruik die dan vooral! De makkelijkste manier vind ik zelf om iets kruimige aardappels in eenhapsstukjes te snijden en ze met flink olijfolie en roomboter drie kwartier tot anderhalf uur op middelhoog vuur rustig te bakken. Het eerste deel van de tijd zet ik dan bovendien een deksel op de pan, zodat ze van binnen wat sneller gaar stomen. Geen zin? Maak dan mijn perfecte ovenaardappels, die zijn net zo crispy.

Zo maak je winterse salade niçoise voor 2 personen:

 • Kooktijd: 1 uur

  Voor de salade

 • 500 gr aardappels
 • 400 gr sperziebonen uit de diepvries
 • 200 gr snoeptomaatjes
 • 1 sjalot
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eieren
 • 100 gr veldsla
 • 1 blikje tonijn in olijfolie (ca. 150 gr bruto gewicht)
 • ontpitte olijven naar smaak
 • Voor de vinaigrette

 • 1 el rodewijnazijn
 • 3 el goede extra vierge olijfolie
 • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

Schil de aardappels en bak ze volgens de bovenstaande aanwijzingen of op jouw eigen favoriete manier.

Kook ondertussen de sperziebonen in gezouten water beetgaar. Dit duurt ongeveer 12 minuten. Laat de sperziebonen goed uitlekken. Snipper de sjalot en snijd de knoflooktenen in plakjes en die in reepjes.

Bak vervolgens in een wok of grote koekenpan de tomaatjes op hoog vuur in een tl olijfolie tot ze geblakerd zijn. Schep ze in een kommetje en zet apart.

Salade niçoise met gesmoorde sperziebonen

Veeg de wok of koekenpan schoon. Verhit hierin 1 el olijfolie en fruit de sjalot op middelhoog vuur tot hij glazig wordt. Voeg dan de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de boontjes erbij en draai het vuur laag. Laat de boontjes zo een kwartier rustig smoren, tot ze boterzacht zijn. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen de eieren half zacht. Ik gebruik hiervoor een eierkoker, maar 6 minuten in kokend water werkt natuurlijk net zo goed.

Maak dan de vinaigrette. Klop hiervoor de olie en azijn goed door elkaar met zout en peper naar smaak.

Warme salade niçoise

Maak ten slotte de borden op. Verdeel de veldsla over de borden, en verdeel hier de aardappels, sperziebonen en tomaatjes overheen. Laat de tonijn iets uitlekken en schep die ook op de borden. Leg op elk bord wat olijven. Schenk dan de vinaigrette over de salades. Snijd de eieren doormidden en leg ze ten slotte bovenop de winterse salades niçoises.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt