Smashed potatoes
Deze smashed potatoes zijn misschien wel mijn favoriete gerecht met aardappel. Krokanter dan gebakken aardappels of friet, lekkerder dan gekookte aardappels en niet moeilijker dan aardappelpuree. Ik las voor het eerst over smashed potatoes op een Amerikaanse website, maar ook in het boek Koken met Sylvia Witteman kwam ik ze tegen.
Smashed potatoes zijn bovendien een ideale manier om voor een gezelschap aardappels te bereiden. Mijn pannen zijn niet toereikend om voor een grote groep aardappels te bakken, maar een bakplaat smashed potatoes kan ik meestal wel kwijt. Daarnaast is recept dit zo simpel dat werkelijk iedereen het kan maken.
Tips voor smashed potatoes
Bak de smashed potatoes bij voorkeur niet op de heteluchtstand van de oven, maar met onder en bovenwarmte. De hete lucht onttrekt anders vocht aan de aardappels, en daar worden ze van binnen minder smeuïg van.
Wat het type aardappel betreft: ik gebruikte rattes, want die hadden we toevallig. Dat zijn vastkokende aardappels, die toch zacht en kruimig zijn van binnen. Ik vind het fijn om voor dit gerecht kleine aardappels te gebruiken, want die zijn snel gekookt. Bovendien heb je dan lekker veel crunchy oppervlak. Verschillende kleuren aardappels zijn ook prachtig voor dit gerecht!
Voor het smashen gebruikte ik een pureestamper. Wat echter minstens net zo goed werkt, en voor grote porties veel handiger is, is de onderkant van een pan. Happy smashing!
Zo maak je smashed potatoes voor 2 personen:
- Kooktijd: 50 minuten
- 600 gr aardappels
- 4 el neutrale olijfolie
- zout
Zo maak je het
Schrob de aardappels schoon, maar schil ze niet. Zet ze op met koud water tot ze net onderstaan, en voeg een halve theelepel zout toe. Kook de aardappels tot ze net gaar zijn: zacht genoeg voor een vork, maar nog wel enigszins stevig.
Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden. Giet de gekookte aardappels af en laat ze even nastomen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en besmeer dit met twee eetlepels van de olijfolie. Verdeel de aardappels over de bakplaat en plet ze met een stamper of een pan tot de kruimige binnenkant op lekker veel plaatsen naar buiten puilt.
Sprenkel de laatste twee eetlepels olijfolie er overheen en verdeel nog wat beter met een kwastje of een propje keukenpapier. Bestrooi de aardappels met zout naar smaak. Schuif de plaat de oven in en bak de aardappels 25-30 minuten, tot de randjes mooi bruin kleuren en flink krokant zijn.
Laat hier weten wat je er van vindt