Ik zag hem tegen het einde van 2019 veel voorbij komen, de vraag wat je favoriete lyric van het afgelopen decennium was, met het geniale antwoord “De W van wakker stamppot eten”. Want je kunt er in deze tijd van het jaar niet omheen: stamppot. Deze winterse stamppot met witlof, prei en rucola maakte ik op verzoek van H (net 3): “ik wil graag stamppot met die en die blaadjes en prei mama”. Is goed lieverd!
Winterse stamppot
Als je witlof in een stamppot verwerkt, wordt de smaak wat zachter. Gecombineerd met het zoete van gesmoorde prei en het pittige van rucola heb je dan een heerlijke stamppot. Wij eten hem graag met worstjes, maar (vega) kipschnitzels zijn hier ook heerlijk bij. Ook geraspte kaas, bijvoorbeeld oude kaas of geitenkaas, is hier erg lekker doorheen.
Stamppot met witlof
Ik maakte het mezelf extra makkelijk door de aardappels te boenen in plaats van te schillen. Meer smaak, minder werk. Dat werkt natuurlijk wel het beste met aardappels die niet al te zeer onder de modder zitten, dus kijk even wat voor jou werkt.
Vervang je trouwens de boter door smaakvolle olijfolie, dan is deze stamppot vegan. Moet je er natuurlijk geen gewone kaas doorheen stampen.
Zo maak je winterse stamppot met witlof, prei en rucola voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 600 gr kruimige aardappels
- 1 prei
- 2 stronken witlof
- 2 flinke handen rucola
- 40 gr roomboter
- melk naar smaak
Zo maak je het
Makkelijke stamppot
Maak de aardappels schoon op de manier die jij fijn vindt. Kook ze in ongeveer 20 minuten zacht. Snijd ondertussen de prei in halve ringen. Verhit een scheutje olie in een hapjespan of wok en smoor hierin de prei tot hij zacht is.
Witlofstamppot
Snijd de witlof in de lengte doormidden en snijd dan de helften in reepjes. Scheur de rucola in kleine stukjes.
Giet de aardappels af en stamp de groenten er met de boter en melk naar smaak doorheen. Eventuele kaas kan er ook meteen doorheen. Worstjes of iets dergelijks braad je uiteraard tijdens het koken van de aardappels.
Jola Bel zegt
Lekker! Vooral die kaas was een goede tip!
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te horen, dankjewel!