Winterse stamppot met witlof, prei en rucola

Winterse stamppot met witlof, prei en rucola

Een heerlijke winterse stamppot, rijkgevuld met zoete gesmoorde prei, pittige rucola en fris-bittere witlof.

Ik zag hem tegen het einde van 2019 veel voorbij komen, de vraag wat je favoriete lyric van het afgelopen decennium was, met het geniale antwoord “De W van wakker stamppot eten”. Want je kunt er in deze tijd van het jaar niet omheen: stamppot. Deze winterse stamppot met witlof, prei en rucola maakte ik op verzoek van H (net 3): “ik wil graag stamppot met die en die blaadjes en prei mama”. Is goed lieverd!

Winterse stamppot met witlof, prei en rucola

Winterse stamppot

Als je witlof in een stamppot verwerkt, wordt de smaak wat zachter. Gecombineerd met het zoete van gesmoorde prei en het pittige van rucola heb je dan een heerlijke stamppot. Wij eten hem graag met worstjes, maar (vega) kipschnitzels zijn hier ook heerlijk bij. Ook geraspte kaas, bijvoorbeeld oude kaas of geitenkaas, is hier erg lekker doorheen.

Winterse stamppot met witlof, prei en rucola

Stamppot met witlof

Ik maakte het mezelf extra makkelijk door de aardappels te boenen in plaats van te schillen. Meer smaak, minder werk. Dat werkt natuurlijk wel het beste met aardappels die niet al te zeer onder de modder zitten, dus kijk even wat voor jou werkt.

Vervang je trouwens de boter door smaakvolle olijfolie, dan is deze stamppot vegan. Moet je er natuurlijk geen gewone kaas doorheen stampen.

Zo maak je winterse stamppot met witlof, prei en rucola voor 2 personen:

  • Kooktijd: 25 minuten
  • 600 gr kruimige aardappels
  • 1 prei
  • 2 stronken witlof
  • 2 flinke handen rucola
  • 40 gr roomboter
  • melk naar smaak

Zo maak je het

Makkelijke stamppot

Maak de aardappels schoon op de manier die jij fijn vindt. Kook ze in ongeveer 20 minuten zacht. Snijd ondertussen de prei in halve ringen. Verhit een scheutje olie in een hapjespan of wok en smoor hierin de prei tot hij zacht is.

Witlofstamppot

Snijd de witlof in de lengte doormidden en snijd dan de helften in reepjes. Scheur de rucola in kleine stukjes.

Giet de aardappels af en stamp de groenten er met de boter en melk naar smaak doorheen. Eventuele kaas kan er ook meteen doorheen. Worstjes of iets dergelijks braad je uiteraard tijdens het koken van de aardappels.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.3 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt