Salade niçoise

Salade niçoise

Een klassiek recept voor een Zuid-Franse klassieker: salade niçoise. Zonder aardappels en boontjes, mét tuinbonen en basilicum!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een ultieme klassieker natuurlijk, salade niçoise. Maar wel eentje waar heel veel mee “misgaat”, althans, als je de inwoners van Nice mag geloven. Daarom geef ik je hier graag een klassiek recept!

Durven beweren dat je als niet Niçois hét recept voor salade niçoise heb, is natuurlijk vloeken in de kerk, maar ik heb me grondig ingelezen in bronnen uit Nice, dus ik durf het aan.

Salade niçoise

Salade niçoise is een echt regionaal gerecht: alle ingrediënten groeien en leven rondom Nice. Dat ligt hier natuurlijk een beetje anders, maar dat mag de pret niet drukken.

Aardappel in salade niçoise?

Veel mensen denken dat gekookte aardappels en sperziebonen thuishoren in salade niçoise. Dat is niet zo gek, want dat schrijft Auguste Escoffier voor in zijn Guide Culinaire. Die kwam duidelijk niet uit Nice, want: die horen niet in een salade niçoise!

Ook verse tonijn, hoe lekker ook, hoort er niet in. Maar wat dan wel?

Wat hoort er in salade niçoise?

De enige ingrediënten die er écht in MOETEN zijn olijfolie, tomaten en ansjovis of tonijn.⁠ Niet allebei trouwens. Ik koop hiervoor speciaal ansjovis in Frankrijk, die niet gezouten is, maar ingemaakt met olijfolie, zoals sardientjes. Veel lekkerder hierin!

Verder zijn radijs, verse artisjokhartje, verse, dubbelgedopte tuinbonen, groene puntpaprika, bosui, basilicum en zwarte olijven uit Nice ook onbetwist.⁠

Mesclun (jonge sla) en gekookte eieren zijn betwist, maar geaccepteerd. Al het andere, van gekookte aardappels tot sperziebonen, is een NO GO!⁠

Ook vinaigrette of dressing is verboden, er gaat immers al olijfolie in. Een klein drupje rodewijnazijn mag wel.

Salade en pan bagnat uit Nice

En klinkt de bovenstaande combinatie je wel heel bekend in de oren? Dat kan kloppen, want het is ongeveer dezelfde vulling als in een pan bagnat gaat. Logisch ook, want dat is in feite de meeneemversie van een salade niçoise.

Zo maak je salade niçoise voor 2 personen:

 • Kooktijd: 25 minuten
 • 2 eieren
 • 250 gr perfect rijpe tomaten
 • 2 kleine of 1 grote bosui
 • 2 handjes jonge bladsla (meslcun)
 • 100 gr dubbelgedopte tuinbonen
 • zwarte (of desnoods groene) olijven naar smaak
 • 1 blikje ansjovis of tonijn op olijfolie
 • je beste extra vierge olijfolie
 • een drupje rodewijnazijn
 • zout en peper naar smaak
 • basilicum naar smaak

Zo maak je het

Kook eerst de eieren hard. Laat ze even afkoelen, pel ze dan en laat ze verder afkoelen. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Snijd de bosui in ringetjes.

Vervolgens ga je de salade opbouwen. Leg eerst de jonge bladsla op 2 borden. Verdeel vervolgens de tomaten daar overheen.

Makkelijke salade niçoise

Verdeel daar weer de tuinbonen en olijven over. Maak het blikje vis open en giet de olie eraf (kun je bewaren, is lekker om een eitje in te bakken). Leg de vis netjes op de salade. Bestrooi de salade met de ringetjes bosui.

Sprenkel vervolgens olijfolie en – als je wilt – azijn over de salades. Maak af met blaadjes basilicum.

Serveer direct, mét baguette.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt