Deze aardappels. Oioioioioi, deze aardappels…. Ik heb echt al héél vaak aardappels in de oven klaargemaakt, en ook al heel vaak elders gegeten. Maar zo lekker als deze: nee. Echt niet.
Perfecte ovenaardappels
Soms blijkt perfectie veel makkelijker dan je denkt. Deze ovenaardappels zijn zo ontzettend lekker doordat ik twee dingen anders deed dan anders. Ten eerste gebruikte ik kleine aardappeltjes mét schil. Kies dus voor nieuwe aardappeltjes of krieltjes met schil. Niet die malle eenvormige bolletjes die als “geschilde krieltjes” worden verkocht. Daarnaast heb ik ze op twee temperaturen gegaard: eerst een tijd op 160 graden en daarna loeiheet om ze krokant te laten worden. Dat lijkt een beetje op voorkoken of -stomen, met een belangrijk verschil: de smaken verdwijnen niet in kooknat, ende smaakmakers doen vanaf het begin mee. Doordat de schil er bovendien nog om zit, blijft er nog eens extra veel smaak behouden. Dit recept is dus een win-win: minder werk, meer smaak!
Zo maak je perfecte ovenaardappels voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Kooktijd: 45 minuten
- 500 gr kleine aardappels, zoals nieuwe aardappels of krieltjes (met schil!)
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 2 tl Provençaalse kruiden
- 2 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Ovenaardappels
Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de aardappels. Snijd ze in grove brokken, van ongeveer 3x3x3 cm. Het luistert allemaal niet zo nauw: de snijvlakken worden straks superkrokant, de schil heerlijke knisperig. Leg ze in één laag in een ovenschaal. Bestrooi met de kruiden en flink wat zeezout en peper uit de molen. Giet de olijfolie er overheen en hussel het geheel goed door elkaar.
Perfecte aardappels bakken
Bak de aardappels 30 minuten op 160 graden. Zet daarna de oven zo heet als hij kan en jij aandurft en bak de aardappels door tot ze donkerbruine krokante plekken krijgen. In mijn (hout)oven liep de temperatuur op tot 230 graden, daardoor duurde deze fase maar iets van 10 minuten.
Alie Wittenberg zegt
De ovenaardappels waren heerlijk, echter heb ik de tijden veranderd.
45 minuten op 160 *C en nog 15 minuten op 225 *C
Ga het recept zeker vaker gebruiken 🙂
Emma van der Deijl zegt
Wat leuk om te lezen, dankjewel!