Pan bagnat recept

Pan bagnat – de ultieme sandwich uit Nice

Het lekkerste broodje uit Zuid-Frankrijk: pan bagnat. Een complete maaltijd in een broodje, met tonijn, tomaten, olijven en meer!

Met het lekkere weer begin deze maand, had ik acuut zin in Provençaals eten. Ik ben dol op Zuid-Frankrijk, met name Montpellier, maar op de één of andere manier vind ik het eten in de Provence nog nét wat lekkerder. Pan bagnat is op veel plekken in Zuid-Frankrijk te krijgen, ook in Montpellier. Gelukkig maar, want ik geloof niet dat er een broodje bestaat dat ik lekkerder vind. Ga maar na: een stevig broodje dat heel rijk gevuld is met o.a. tonijn, tomaat, ei en olijven. En makkelijk joh!

Pan bagnat recept

Pan bagnat uit Zuid-Frankrijk

Pan bagnat wordt verrassend vaak op straat gegeten ( en dat in Franrijk!), maar is ook uitstekend geschikt voor bij een picknick of zelfs als zomers diner. Zoals met zoveel Frans eten is er een keurmerk voor pan bagnat. Daar trek ik me niet te veel van aan, want hoewel er een lijstje met officiële ingrediënten is, staat dit broodje er ook om bekend dat je gebruikt wat er voorhanden is.

Mijn pan bagnat is daarom zonder het befaamde handje dubbelgedopte verse tuinbonen, want die had ik niet. Je mag trouwens ook gewoon zelf kiezen of je tonijn of ansjovis gebruikt. Wat je ook doet: kies voor een variant op olie, want anders is het kattenvoer.

Pan bagnat recept

Pan bagnat recept

Voel je dus vrij om jouw pan bagnat te maken met wat je maar hebt. Echt goed brood maakt in dit gerecht overigens enorm uit. Ik heb pain de campagne van Mamie Gourmande gebruikt. Dat is megalekker, maar wel hard werken met opeten. Het werkt ook prima met iets platter brood (denk ciabatta).

Maak je overigens niet te veel zorgen als je het broodje van tevoren wat erg hoog vindt: de traditie schrijft voor dat je pan bagnat een tijdje plet, met iets zwaars bovenop. Dat lijkt misschien gekke folkore, maar dat is het niet. Op de manier trekken de smaken namelijk veel beter in!

Zo maak je pan bagnat uit Nice voor 2 personen:

 • Wachttijd: 1 uur
 • Kooktijd: 15 minuten
 • 1 pan de campagne of vergelijkbaar brood (zie tekst)
 • 1 teen knoflook
 • 2 el extra vierge olijfolie
 • 2 tl rodewijnazijn
 • grof zeezout
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 grote, superrijpe tomaat
 • 4-5 radijsjes
 • 1 hardgekookt ei
 • 75 gr tonijn op olie of een half blikje ansjovis
 • 6 partjes artisjokhart op olie (potje)
 • 6 zwarte olijven
 • 2 takjes basilicum

Zo maak je het

Snijd het brood horizontaal doormidden. Pluk wat van het kruim uit het midden (dit gebruik je verder niet. Plet de knoflook en wrijf het snijvlak van het brood ermee in. Besprenkel de snijvlakken ieder met 1/2 el olijfolie en 1/2 tl azijn en bestrooi met zout en peper.

Snijd de tomaat in plakken en snijd dunne plakjes van de radijsjes. Prak de tonijn, als je die gebruikt, grof. Snijd ook het ei in plakjes en de artisjok in partjes.

Makkelijk recept pan bagnat

Beleg de onderkant van het brood met de plakken tomaat. Daarop gaan de plakjes radijs, en daarop het ei. Bestrooi met zout en peper. Daar weer bovenop gaat de tonijn of ansjovis. Besprenkel deze met de rest van de olie en azijn. Verdeel ten slotte de artisjokken, de olijven en de blaadjes van de basilicum erover.

Zet dan de bovenkant op het brood en verpak het hele brood in aluminiumfolie. Zet het pakket op een bord of schaal, en zet er iets zwaars bovenop (bijvoorbeeld een grote vijzel, een zware pan of een bord met iets zwaars erop). Zet de hele constructie minimaal een uur in de koelkast voor je de pan bagnat serveert.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Reacties

 1. Ik ken de bagnat al meer dan 40 jaar door mijn camper vakanties in Frankrijk. Het enige wat ik mis is een beetje vissaus op het broodje. Dat geeft voor mij de typische noot in de smaak van het broodje. De variant met ansjovis vind ik persoonlijk ook erg lekker.

Laat hier weten wat je er van vindt