Tot voor kort kende ik alleen het woord congee, maar had ik geen idee wat het precies was of waar het vandaan kwam. Toevallig las ik er laatst iets over, en ik kreeg meteen trek. Congee is een soort hartige rijstpap, oorspronkelijk afkomstig uit China, die inmiddels in heel Azië veel wordt gegeten, doorgaans met allerlei toppings erop. Vaak wordt hij als ontbijt gegeten, maar ook als lunch of diner is congee heerlijk.

Rijst als ontbijt
Nou ben ik dol op hartig ontbijt met rijst (kokosrijst, nasi lemak, you name it), maar aangezien congee een uur moet pruttelen leek het me handiger om dit een keer ‘s avonds te eten. Na wat speurwerk naar recepten bedacht ik deze vegetarische congee.

Congee met toppings
Je kunt natuurlijk zelf helemaal los met toppings naar keuze, dat deed ik ook. Wel heb ik geleerd dat knoflook- en chiliolie, rode peper in rijstazijn en gefrituurde knoflook de basis vormen. En dat is heerlijk!
Laat je trouwens het ei weg, of vervang je dit bijvoorbeeld door krokante tofu, dan is heb je vegan congee.

Uiteraard kun je dit recept gemakkelijk verdubbelen. Wil je congee opwarmen, voeg dan wat water toe om het “losser” te maken. Perfect geschikt om in te vriezen, bijvoorbeeld als kraamkost.
Zo maak je vegetarische congee voor 2 personen:
- Kooktijd: 1 uur 10 minuten
- 100 gr witte rijst
- 2 cm gember
- 1/2 groentebouillonblokje of 1/2 liter groentebouillon
- 1 rode peper
- 2 el rijstazijn
- 2 tenen knoflook
- 4 el zonnebloem- of koolzaadolie
- 200 gr sojabonen (diepvries)
- ingelegde gember (sushigember)
- wit en/of zwart sesamzaad
- 2 eieren
- sojasaus
Zo maak je het
Doe de rijst in een flinke pan (er komt véél water bij) en snijd de gember in plakjes. Breng een waterkoker vol aan de kook. Doe de gember en het bouillonblokje bij de rijst. Gebruik je zelfgemaakte groentebouillon, doe die dan in een maatbeker en vul aan met kokend water tot 1,25 l. Giet anders 1,25 l water bij de rijst.
Hartige rijstpap maken
Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat zo rustig een uur pruttelen terwijl je regelmatig roert en over de bodem schraapt.
Rijstpap met toppings
Snijd ondertussen de rode peper in ringetjes en doe die met de azijn in een schaaltje. Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakjes.
Schenk de olie in een steelpan of kleine koekenpan. Verhit de olie tot een drupje water erin meteen begint te bruisen. Draai het vuur dan wat lager en frituur de knoflook in het pannetje.
Hang een zeef boven een kommetje en schenk de inhoud van het pannetje erdoor. Nu heb je knapperige knoflook en knoflookolie!
Vegan congee maken
Verwarm een kwartier voor het einde van de kooktijd van de congee de sojabonen in een vergiet, stoommandjes of zeef boven de pan mee. Zet de gember en het sesamzaad klaar in schaaltjes. Kook de eieren half zacht en halveer ze (of laat ze weg voor een vegan versie).
Serveer de congee met alle toppings in schaaltjes op tafel. Maak je hartige rijstpap op smaak met alle toppings, plus sojasaus naar smaak.
Laat hier weten wat je er van vindt