Winterse bowl met sesamnoedels

In de zomer maak ik met enige regelmaat deze koude sesamnoedels met komkommer van Smitten Kitchen. En hoe lekker die ook zijn, voor de winter vind ik ze toch minder geschikt. Ik had echter wél zin in sesamnoedels, dus wat doe je dan? Ik bedenk dan een winterse bowl met sesamnoedels. Ook met komkommer, en dan nog met paprika en krokant gebakken ei.

Bowl met sesamnoedels

Sobanoedels met sesamsaus

En zo maakte ik een kommetje heerlijke comfort food voor de winter. De sesamsaus is best stevig van smaak, maar in combinatie met de hartige sobanoedels gaat dat prima. Die zijn gemaakt van boekweitmeel en hebben daardoor bovendien meer smaak van zichzelf dan de meeste andere noedels.

Sesamnoedels met groente

Je kunt de sesamnoedels zo pittig maken als je zelf wilt. En natuurlijk zit je niet vast aan de toppings die ik erop heb gedaan. Komkommer is hier echt heel lekker fris bij, dus die zou ik altijd doen, maar verder kun je helemaal los. Ook wortel, avocado, sojabonen, doperwtjes, kiemgroenten, kunnen allemaal. Verse kruiden zijn hier ook heerlijk op!

Bowl met sesamnoedels

Vegan bowl met sesamnoedels

Ik was altijd al dol op krokante gebakken eieren, en dankzij Smitten Kitchen heb ik mijn techniek nog verder kunnen verfijnen. Maar wil je liever een vegan bowl? Kies dan voor knapperige tofu of tempeh, of kies bijvoorbeeld voor sojabonen en cassavekroepoek.

Zoals veel Aziatische gerechten is dit recept trouwens (koe)melkvrij. In de saus gaat trouwens ook pindakaas. Die kun je als je wilt vervangen door tahin.

Zo maak je bowls met sesamnoedels voor 2 personen:

  • Kooktijd: 25 minuten

    Voor de sesamsaus

  • 1 teen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 el geroosterdesesamolie, plus extra om te bakken
  • 1 el tahin
  • 1/2 el gladde pindakaas (ik gebruik 100% pindakaas)
  • 1,5 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • sambal oelek naar smaak
  • Voor de bowls

  • 1/2 komkommer
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 bosuien
  • 170 gr sobanoedels
  • 2 eieren
  • zwart en/of wit sesamzaad naar smaak

Zo maak je het

Sobanoedels met sesamsaus

Rasp boven een kom of maatbeker de knoflook en de gember fijn. Doe dan de overige ingrediënten voor de sesamsaus, behalve de sambal erbij. Klop met een staafmixer tot een gladde saus. Proef, voeg daarna sambal naar smaak toe, klop en proef opnieuw. Deze saus moet behoorlijk hartig en pittig zijn!

Toppings voor je bowl

Snijd de komkommer in flinterdunne plakjes en de paprika in dunne ringen of reepjes. Snijd de bosui in ringetjes.

Sesamnoedels maken

Kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze uitlekken, spoel ze af met koud water en laat ze dan nog eens uitlekken. Hussel dan in de pan de sesamsaus erdoor.

Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke scheut neutrale olie met een scheutje sesamolie. Bak de eieren op middelhoog vuur zonder ze aan te raken. Wanneer de randjes beginnen te bruinen, kun je de pan wat bewegen zodat de hete olie over de eieren loopt en ze nog krokanter worden.

Verdeel de sesamnoedels over twee kommen of diepe borden. Top met de groente, de eieren en sesamzaadjes naar smaak.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering / 5. Aantal:

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 27 januari 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply