In de zomer maak ik met enige regelmaat deze koude sesamnoedels met komkommer van Smitten Kitchen. En hoe lekker die ook zijn, voor de winter vind ik ze toch minder geschikt. Ik had echter wél zin in sesamnoedels, dus wat doe je dan? Ik bedenk dan een winterse bowl met sesamnoedels. Ook met komkommer, en dan nog met paprika en krokant gebakken ei.
Sobanoedels met sesamsaus
En zo maakte ik een kommetje heerlijke comfort food voor de winter. De sesamsaus is best stevig van smaak, maar in combinatie met de hartige sobanoedels gaat dat prima. Die zijn gemaakt van boekweitmeel en hebben daardoor bovendien meer smaak van zichzelf dan de meeste andere noedels.
Sesamnoedels met groente
Je kunt de sesamnoedels zo pittig maken als je zelf wilt. En natuurlijk zit je niet vast aan de toppings die ik erop heb gedaan. Komkommer is hier echt heel lekker fris bij, dus die zou ik altijd doen, maar verder kun je helemaal los. Ook wortel, avocado, sojabonen, doperwtjes, kiemgroenten, kunnen allemaal. Verse kruiden zijn hier ook heerlijk op!
Vegan bowl met sesamnoedels
Ik was altijd al dol op krokante gebakken eieren, en dankzij Smitten Kitchen heb ik mijn techniek nog verder kunnen verfijnen. Maar wil je liever een vegan bowl? Kies dan voor knapperige tofu of tempeh, of kies bijvoorbeeld voor sojabonen en cassavekroepoek.
Zoals veel Aziatische gerechten is dit recept trouwens (koe)melkvrij. In de saus gaat trouwens ook pindakaas. Die kun je als je wilt vervangen door tahin.
Zo maak je bowls met sesamnoedels voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 1 teen knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 el geroosterdesesamolie, plus extra om te bakken
- 1 el tahin
- 1/2 el gladde pindakaas (ik gebruik 100% pindakaas)
- 1,5 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl suiker
- sambal oelek naar smaak
- 1/2 komkommer
- 1 rode puntpaprika
- 2 bosuien
- 170 gr sobanoedels
- 2 eieren
- zwart en/of wit sesamzaad naar smaak
Voor de sesamsaus
Voor de bowls
Zo maak je het
Sobanoedels met sesamsaus
Rasp boven een kom of maatbeker de knoflook en de gember fijn. Doe dan de overige ingrediënten voor de sesamsaus, behalve de sambal erbij. Klop met een staafmixer tot een gladde saus. Proef, voeg daarna sambal naar smaak toe, klop en proef opnieuw. Deze saus moet behoorlijk hartig en pittig zijn!
Toppings voor je bowl
Snijd de komkommer in flinterdunne plakjes en de paprika in dunne ringen of reepjes. Snijd de bosui in ringetjes.
Sesamnoedels maken
Kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze uitlekken, spoel ze af met koud water en laat ze dan nog eens uitlekken. Hussel dan in de pan de sesamsaus erdoor.
Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke scheut neutrale olie met een scheutje sesamolie. Bak de eieren op middelhoog vuur zonder ze aan te raken. Wanneer de randjes beginnen te bruinen, kun je de pan wat bewegen zodat de hete olie over de eieren loopt en ze nog krokanter worden.
Verdeel de sesamnoedels over twee kommen of diepe borden. Top met de groente, de eieren en sesamzaadjes naar smaak.
Laat hier weten wat je er van vindt