Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Maak je cake next level met een paar kleine toevoegingen. Citroencake met maanzaad en oranjebloesem! Heerlijk smeuïg en met een bite.
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze citroencake met maanzaad en oranjebloesem is perfect voor zowel het Midden-Oosterse als het gewone vegetarische kerstdiner, en natuurlijk gewoon voor de lekker.

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Waarom? Citroencake met maanzaad is een Britse klassieker. Maanzaad wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken, net als oranjebloesem. In de Provence maakt men koekjes met oranjebloesem, en ook met citroen. Bij elkaar zijn die ook heerlijk. Tijdens een weekendje in mijn hometown Montpellier zag ik ergens ijs met maanzaad en oranjebloesem. Dat laatste deed bij mij een kwartje vallen: cake met citroen en maanzaad is lekker. Citroen met oranjebloesem is lekker. Als oranjebloesem met maanzaad dan ook lekker is, zouden die drie samen dan niet ook ontzettend lekker zijn?

Zelf citroencake maken

Een cake is natuurlijk gauw gebakken, dus dat experiment liet niet lang op zich wachten. En inderdaad: die drie bij elkaar zijn ook heerlijk! De siroop van oranjebloesem en citroen maakt de cake extra smeuïg en dus extra lekker. Door het gebruik van de siroop kun je deze cake bovendien prima een tijdje bewaren, want hij droogt niet snel uit. Bewaar de cake wel in een afgesloten plastic doos of zak.

Dit recept is voor een vrij kleine cake. Door de siroop is deze citroencake namelijk vrij machtig. Doe je het recept maal anderhalf, dan heb je voldoende voor een grote cakevorm. En net zoals bij alle baksels geldt: samen bakken is nog leuker, en samen opeten natuurlijk helemaal.

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Zo maak je 1 citroencake met maanzaad en oranjebloesem:

 • Wachttijd: 45 minuten
 • Kooktijd: 25 minuten
 • 2 biologische citroenen, gewassen
 • 115 gr zachte roomboter
 • 115 gr+1 el witte suiker
 • 2 grote eieren
 • 100 gr Griekse yoghurt
 • 2 el maanzaad
 • 3 el oranjebloesemwater
 • 150 gr bloem
 • 2 tl bakpoeder

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de schil van de citroenen.  Pers één citroen uit en meet het sap af: je hebt 3 el nodig. Pers zonodig ook de tweede citroen uit.

Klop de boter en de suiker met een hand- of standmixer tot een romige crème die licht van kleur is. Dit duurt zeker 3 minuten. Voeg dan de yoghurt en de citroenrasp toe. Klop tot de yoghurt helemaal is opgenomen. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop steeds tot het ei volledig is opgenomen.

Voeg dan het oranjebloesemwater, citroensap en maanzaad toe. Klop ze goed door het mengsel heen.

Citroencake bakken

Meng in een aparte kom de bloem en het bakpoeder met een snuf zout. Zeef de bloem boven de kom met het eiermengsel en spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel heen.

Vet een cakevorm in en giet het beslag erin. Bak de citroencake met maanzaad en oranjebloesem in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Een prikker komt er dan net droog uit.

Prik zodra de cake uit de oven komt met een satéprikker in de cake, helemaal tot de bodem. Maak dan de siroop: meng hiervoor de el suiker met de laatste el citroensap en de laatste el oranjebloesemwater. Verwarm dit mengsel in een pannetje tot de suiker is opgeloste. Giet de siroop gelijkmatig over de cake. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen.

Serveer de citroencake met maanzaad en oranjebloesem met ijs, met ongezoete geslagen room, met crème fraîche of gewoon zo.

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt