Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Deze citroencake met maanzaad en oranjebloesem is perfect voor zowel het Midden-Oosterse als het gewone vegetarische kerstdiner, en natuurlijk gewoon voor de lekker.

Citroencake met maanzaad en oranjebloesem

Waarom? Citroencake met maanzaad is een Britse klassieker. Maanzaad wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken, net als oranjebloesem. In de Provence maakt men koekjes met oranjebloesem, en ook met citroen. Bij elkaar zijn die ook heerlijk. Tijdens een weekendje in mijn hometown Montpellier zag ik ergens ijs met maanzaad en oranjebloesem. Dat laatste deed bij mij een kwartje vallen: cake met citroen en maanzaad is lekker. Citroen met oranjebloesem is lekker. Als oranjebloesem met maanzaad dan ook lekker is, zouden die drie samen dan niet ook ontzettend lekker zijn?

Zelf citroencake maken

Een cake is natuurlijk gauw gebakken, dus dat experiment liet niet lang op zich wachten. En inderdaad: die drie bij elkaar zijn ook heerlijk! De siroop van oranjebloesem en citroen maakt de cake extra smeuïg en dus extra lekker. Door het gebruik van de siroop kun je deze cake bovendien prima een tijdje bewaren, want hij droogt niet snel uit. Bewaar de cake wel in een afgesloten plastic doos of zak.

Dit recept is voor een vrij kleine cake. Door de siroop is deze citroencake namelijk vrij machtig. Doe je het recept maal anderhalf, dan heb je voldoende voor een grote cakevorm. En net zoals bij alle baksels geldt: samen bakken is nog leuker, en samen opeten natuurlijk helemaal.

Wachttijd: 45 minuten
Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten voor 1 citroencake met maanzaad en oranjebloesem:

  • 2 biologische citroenen, gewassen
  • 115 gr zachte roomboter
  • 115 gr+1 el witte suiker
  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 2 el maanzaad
  • 3 el oranjebloesemwater
  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder

Wat vond je van dit recept? 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Loading...

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de schil van de citroenen.  Pers één citroen uit en meet het sap af: je hebt 3 el nodig. Pers zonodig ook de tweede citroen uit.

Klop de boter en de suiker met een hand- of standmixer tot een romige crème die licht van kleur is. Dit duurt zeker 3 minuten. Voeg dan de yoghurt en de citroenrasp toe. Klop tot de yoghurt helemaal is opgenomen. Voeg dan één voor één de eieren toe. Klop steeds tot het ei volledig is

Voeg dan het oranjebloesemwater, citroensap en maanzaad toe. Klop ze goed door het mengsel heen.

Citroencake bakken

Meng in een aparte kom de bloem en het bakpoeder met een snuf zout. Zeef de bloem boven de kom met het eiermengsel en spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel heen.

Vet een cakevorm in en giet het beslag erin. Bak de citroencake met maanzaad en oranjebloesem in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Een prikker komt er dan net droog uit.

Prik zodra de cake uit de oven komt met een satéprikker in de cake, helemaal tot de bodem. Maak dan de siroop: meng hiervoor de el suiker met de laatste el citroensap en de laatste el oranjebloesemwater. Verwarm dit mengsel in een pannetje tot de suiker is opgeloste. Giet de siroop gelijkmatig over de cake. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen.

Serveer de citroencake met maanzaad en oranjebloesem met ijs, met ongezoete geslagen room, met crème fraîche of gewoon zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.