Plaattaart met paddenstoelen en spinazie

Plaattaart met paddenstoelen en spinazie

Deze prachtige plaattaart met stevige, paddenstoelen, romige ricotta, spinazie en knapperig deeg. Lekker feestelijk!

Bij een vegetarisch kerstdiner hoort natuurlijk ook een mooi vegetarisch hoofdgerecht. Ik ben dol op gerechten uit de oven, dus het lag voor mij voor de hand om een ovengerecht te maken. Deze prachtige plaattaart is een heerlijke combinatie van stevige paddenstoelen, romige ricotta, hartige olijven, frisse spinazie en knapperig deeg. Hij sluit daarmee perfect aan bij het voorgerecht van dit kerstmenu. Wil je liever een ander soort hartige taart serveren? Dat kan natuurlijk ook, kijk hier en hier maar.

Plaattaart met paddenstoelen en spinazie

Feestelijke plaattaart

De plaattaart gaat geweldig samen met de pompoen en kastanjes met pistou en de spruitjes met cranberry en zwarte knoflook. Dat komt uiteraard door de smaken, maar ook door de verschillende texturen.

Om met de smaken te beginnen: de zoete pompoen en de bittere en frisse spruitjes passen bijzonder goed bij de romige en aardse tonen van deze plaattaart. De plaattaart is bovendien heerlijk krokant en heeft een vlezige bite van de paddenstoelen. Dat gaat geweldig samen met de romige zachtheid van de pompoen en de stevige spruitjes. En, niet onbelangrijk met kerst: het ziet er geweldig uit op tafel!

Vegetarisch kerstdiner 2018

Plaattaart met paddenstoelen en spinazie

Het grote voordeel van een plaattaart boven een quiche vind ik dat een plaattaart eigenlijk niet kan mislukken. Waar je bij een quiche nog wel eens een zompige onderkant kunt hebben, is daar bij een plaattaart geen sprake van. Het is daarbij wel belangrijk dat je de oven op de goede manier gebruikt: bak de plaattaart op onder- en bovenwarmte, iets onder het midden van de oven. Op die manier wordt het bladerdeeg heerlijk krokant.

Vegetarisch kerstdiner 2018

Zo maak je plaattaart met paddenstoelen en ricotta voor 2-4 personen:

  • Wachttijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 4 velletjes bladerdeeg, ontdooid
  • 75 gr ricotta
  • 120 gr cantharellen of andere wilde paddenstoelen
  • 2 handen spinazieblaadjes
  • 8 kalamataolijven
  • 1 el extra vierge olijfolie

Zo maak je het

Plaattaart maken

Verwarm de oven voor op 190 graden. Zorg dat de bakplaat in de oven zit. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg hier het bladerdeeg op. Leg eerst twee plakjes naast en elkaar en laat ze 1 cm overlappen. Druk stevig aan en herhaal dit met de andere twee plakjes.

Leg vervolgens de twee stroken met de lange kanten naast elkaar met 1 cm overlap en druk ook die aan, zodat je een vierkant hebt. Kerf met een mesje op 1 cm van de rand van het bladerdeeg een groefje rondom. Past op dat je het bladerdeeg niet doorsnijdt!

Plaattaart met paddenstoelen en spinazie

Plaattaart met paddenstoelen

Bestrijk het bladerdeeg met de ricotta. Laat de rand van het deeg vrij. Verdeel de blaadjes spinazie over de ricotta. Veeg de paddenstoelen schoon en scheur ze in stukken. Verdeel die over de spinazie. Snijd de olijven doormidden en verdeel die over de plaattaart. Bestrooi met zwarte peper naar smaak en besprenkel het geheel met de olijfolie.

Schuif de plaattaart met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak de plaattaart in 20-25 minuten, tot de randen mooi goudbruin en knapperig zijn.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt