Bonenchili met andijvie

Bonenchili met andijvie

Een makkelijke vegetarische bonenchili die favoriet is bij het hele gezin. Boordevol groenten, want hij is ook nog met andijvie!

UPDATE: ik heb deze heerlijke bonenchili met andijvie in 2021 van nieuwe foto’s voorzien. En goed nieuws: ook mijn kinderen vinden dit heerlijk. Handig!

Bonenchili met andijvie

Vegetarische chili

Na al dat harde werken (ook weer in de tuin, de andere helft van de bollen moest nog) en de invallende kou vond ik het dit weekend hoog tijd voor een pan bonenchili met andijvie en een crunchy korstje.

Het klinkt misschien als een wat onwaarschijnlijke combinatie, maar rauwe andijvie door je chili roeren is echt ontzettend lekker. Bovendien zitten er in onze groentetas altijd enorme struiken andijvie, en dit ruimt dan lekker op.

Bonenchili met andijvie

Chili met andijvie

Ik serveer de bonenchili met een knapperig laagje tacoschelpen met kaas bovenop. Dat weegt extra lekker op tegen de andijvie. Wat ook heerlijk is, is een laagje maïsbrood bovenop. Of gebruik de bonenchili in een burrito bowl!

Zo maak je bonenchili met andijvie voor 2 personen:

  • Kooktijd: 50 minuten
  • 2 uien (of 1 grote ui)
  • 1 rood pepertje
  • 2 tl gemalen komijn
  • ½ tl pimentón
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl cacao (net als in Mexico, voegt echt iets toe aan de smaak!)
  • zout en gemalen chilipeper naar smaak
  • 2 gr blikken bonen (400 gr) naar keuze (bijvoorbeeld zwarte bonen en kidneybonen), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 klein blikje mais
  • 2 blikken tomaatblokjes (400 gr)
  • 1 struik andijvie
  • 3 taco’s
  • 50 gr geraspte kaas

Zo maak je het

Snipper de ui en fruit deze in de olie tot hij glazig is. Snijd ondertussen de rode peper klein. Fruit die even mee. Voeg vervolgens de kruiden toe en bak ook die even mee. Doe daarna de bonen en de maïs in de pan toe en roer om.

Voeg de tomaten toe wanneer de bonen warm zijn. Laatt pruttelen tot het een dikke massa is, proef af en toe of de chili op smaak is.

Was ondertussen de andijvie en snijd hem in dunne reepjes. Wanneer de chili dik is geworden en er dus geen vocht meer bovenop ligt (of dit heel dik is), is de chili klaar voor de andijvie.

Andijvie in de bonenchili

Als je dit gerecht van tevoren maakt, kun je het het beste hierbij laten, en de andijvie pas toevoegen als je de chili weer verhit, want anders wordt de andijvie snotterig. Roer anders meteen de andijvie erdoor. Wanneer de andijvie geslonken is, kun je aan de laatste stap beginnen.

Bonenchili met tacotopping

Strijk vervolgens het oppervlak van de chili glad. Verkruimel hierboven de taco’s. Bestrooi deze ten slotte met de kaas. Zet dan de pan onder de grill.

Afhankelijk van je grill heb je na 5 tot 10 minuten een goudbruine, krokante laag bovenop je chili liggen.

Griekse yoghurt, avocado en limoen zijn hier heerlijk bij. Koriander ook, maar die was op.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal: 5

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt