Omdat ik nu eenmaal dol ben op courgette, schrijf ik middenin het courgetteseizoen vaak een heleboel nieuwe recepten. Dat is dit jaar niet anders: na gevulde courgettes en pizza én plaattaart met courgette, wist ik ook deze salade van courgette en bonen uit mijn hoge hoed te toveren. Weer heel anders dan die andere recepten, en ook weer heel erg lekker.
Courgettesalade
Anders dan bij de bekende courgetti, toch ook een soort salade, wordt hier de courgette geroosterd. De courgette gaart dus in de oven, de dressing is zuur en fris, rozijnen zorgen voor zoetigheid, noten en pitten voor knapperigheid en de bonen zijn heerlijk romig.
Salade van courgette voor iedereen
Echt lekker? Echt lekker. Van het gezin waar ik deze salade als kraammaaltijd langsbracht, kreeg ik juichende reviews, en van de vrienden met wie we deze salade aten ook. Tried and tested dus. En hartstikke kindproof, melkvrij, glutenvrij, vegan en verzin het maar. O ja, en makkelijk. Heel makkelijk.
Zo maak je salade van courgette en witte bonen voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- 1 grote of 2 kleine courgettes
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 1 blik witte of gemengde bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 el vers citroensap
- 1/2 tl sumac
- 1 tl maple syrup
- 25 gr rozijnen
- 25 gr pompoenpitten
- 40 gr walnoten
Zo maak je het
Courgette roosteren
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de courgette(s) in een beetje dikke kwart plakjes.
Stort vervolgens de plakjes op de bakplaat, besprenkel met 1 el olijfolie, de gedroogde kruiden, zout naar smaak en flink wat versgemalen peper. Bak de courgette in de oven tot de plakjes donkerbruine plekjes krijgen. Schep ze af en toe om. Al met al duurt dit doorgaans 25-30 minuten.
Salade van geroosterde courgette
Maak ondertussen in een saladeschaal een dressing van de rest van de olijfolie, het citroensap, de sumac en de maple syrup. Doe alvast de bonen en de rozijnen erbij in de schaal en schep om.
Rooster daarna in een droge koekenpan de walnoten en de pompoenpitten. Doe de courgette wanneer die klaar is in de saladeschaal en schep het geheel goed om. Bestrooi ten slotte met de noten en pitten.
Miranda zegt
Fantastisch! Ik maak dit sinds kort regelmatig om als lunch mee te nemen naar mijn werk. Het vult goed, het geeft me genoeg energie om de rest van de middag op door te gaan en het past uitstekend in mijn zuivelvrije voedingspatroon.
Emma van der Deijl zegt
Wat superleuk om te lezen, dankjewel! En fijn dat ik je op deze manier kan helpen!