Toen ik onlangs in onze groentetas onverwachts witlof aantrof, wist ik het even niet meer. Er staan al redelijk wat recepten met witlof op de site, het was hartje zomer, en het leek me leuk iets te maken dat én zomers én nieuw was. Na wat hoofdbreken viel me gelukkig een idee in: als je kropjes sla kan grillen, kan dat vast ook met witlof. Vast heel lekker met iets citrusachtigs erbij. Linzen en witlof samen zijn ook lekker, zeker met frisse smaakmakers. En zo werd dit recept voor gegrilde witlof met linzensalade geboren.
En o wauw! Ik ben niet vaak blown away door mijn eigen recepten, maar dit keer wel! De combinatie van een lichtzoete en lekker frisse salade met het bitter van de witlof, de knapperige noten en de romige linzen werkt echt perfect. Dus maak dit! En hou je niet zo van witlof, maak dit dan zeker. Ik had nog nooit witlof zo uit de grillpan gegeten, maar het is véél lekkerder dan ik kon bedenken.
Gegrilde witlof
Natuurlijk kan je de witlof voor dit gerecht ook op de barbecue grillen, of juist blakeren in een loeihete koekenpan. Het gaat er maar om dat een deel van de suikers in de witlof karamelliseert, om tegenwicht te bieden aan het bittertje. Daarnaast vind ik grillen altijd erg fijn omdat het net wat meer smaakdiepte geeft dan gewoon bakken.
Vegan salade
De combinatie met de linzensalade is, al zeg ik het zelf, subliem. Romige linzen en knapperige noten met de zoete frisheid van citroenvinaigrette, munt en cranberry’s. Deze salade staat bovendien binnen een kwartier op tafel en is ook nog eens vegan.
Zo maak je gegrilde witlof met friszoete linzensalade:
- Kooktijd: 15 minuten
- 3 stronkjes witlof
- 1 el vers citroensap
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1/2 tl sumac
- 1 tl maple syrup
- 1 blik linzen
- 50 gr gedroogde cranberry’s of rozijnen, of een combinatie daarvan
- 25 gr pompoenpitten
- 40 gr walnoten
- 2 takjes munt
Zo maak je het
Verwijder de lelijke blaadjes van de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte doormidden. Kwast de witlof rondom in met wat neutrale olijfolie.
Witlof grillen
Verhit een grillpan tot de walm eraf komt. Grill de witlof eerst met het snijvlak naar beneden en vervolgens nog even op de bolle kant. Aan beide kanten mag je flinke grillstrepen zien.
Friszoete linzensalade
Klop ondertussen in een grote kom het citroensap met de extra vierge olijfolie, sumac, maple syrup en zout en versgemalen peper naar smaak tot een vinaigrette. Snijd de muntblaadjes fijn. Stort de linzen in de kom en voeg 3/4 van de gesneden munt en 3/4 van de cranberry’s en/of rozijnen toe. Rooster de pitten en noten even kort in een droge koekenpan, tot de pitten beginnen te poffen. Doe 3/4 van de noten en de pitten bij de linzensalade.
Linzensalade met gegrilde witlof
Verdeel de linzensalade over twee borden en bestrooi met de achtergehouden munt, cranberry’s/rozijnen en walnoten en pompoenpitten Leg de gegrilde witlof ernaast en serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt