Pastinaak is typisch zo’n groente waar ik vaak goed over na moet denken voor ik weet wat ik ermee ga maken. In de Britse keuken is deze groente enorm ingeburgerd, maar in Nederland is hij pas een paar jaar niet meer “vergeten”. Omdat ik niet altijd zin heb in de Britse klassiekers, kost het verzinnen me soms wat meer tijd, maar dan heb je ook wat. Deze goudgele Indiase pastinaakfritters met raita zijn zó waanzinnig lekker!
Pannenkoekjes van pastinaak
Spicy van de curry, knapperig, lichtzoet en dan met die heerlijke frisse yoghurtsaus ernaast… Wil je dit gerecht nog meer aankleden, dan zijn (zelfgemaakte) mangochutney en naan of papadums hier ook heerlijk bij. Kook je voor meer mensen, dan zou je er met één of twee curry’s, een biryani en bijvoorbeeld lamsspiesjes ook een complete tafel vol van kunnen maken.
Pastinaakfritters met curry
Ik gebruik altijd de curry madras van Jonnie Boer voor deze fritters. Wat mij betreft is dat écht een hele goede kruidenmix, maar als je liever een ander Indiaas currypoeder gebruikt, doe dat vooral! En laat me weten welke het is, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken.
Raita met komkommer
Ik maak mijn raita doorgaans met Griekse yoghurt. Met kokosyoghurt (yoghurt gemaakt van kokosmelk, niet yoghurt met kokossmaak) is echter ook heerlijk. Daarmee maak je dit gerecht bovendien melkvrij.
Zo maak je Indiase pastinaakfritters met raita voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- 350 gr pastinaak (schoon gewicht)
- 1 grote ui
- 100 gr bloem
- 2 eieren
- 50 ml water
- 1,5 el currypoeder
- 1/4 komkommer, gewassen
- 2 cm verse gember
- 125 gr Griekse of kokosyoghurt
- 2 takjes munt
- 2 takjes koriander
- 1 limoen
Voor de pastinaakfritters
Voor de raita
Zo maak je het
Fritters van pastinaak
Rasp de pastinaak en de ui met een grove rasp. Dit gaat het makkelijkst met een keukenmachine. Klop een beslag van de bloem, het water, de eieren en het currypoeder. Schep de groenten door dit beslag heen.
Raita maken
Rasp voor de raita de komkommer met schil en al grof boven een kom. Rasp de gember fijn boven de kom. Schep hier vervolgens de yoghurt bovenop. Haal de blaadjes van de takjes kruiden en hak de blaadjes fijn. Doe ze bij de yoghurt. Snijd de limoen in kwarten en knijp één kwart uit boven de kom. Voeg ten slotte 1/4 tl fijn zout toe en roer de raita goed om. Laat even rusten terwijl je de fritters bakt.
Pastinaakpannenkoek
Verwarm op middelhoog vuur een grote koekenpan. Verhit hierin wat neutrale olie. Schep dan telkens hoopjes van 3-4 eetlepels beslag in de koekenpan en druk die plat. Bak de pastinaakfritters zo tot de goudbruin zijn aan de onderkant en stevig genoeg voelen om om te draaien. Bak ze dan ook nog op de andere kant tot ook die goudbruin is.
Verwerk zo al het beslag tot curryfritters. Serveer met de raita en eventueel andere bijgerechten.
JS zegt
hoeveel curry madraspoeder is benodigd?
Emma van der Deijl zegt
1 eetlepel!