Mijn kerstdiner begint natuurlijk meteen met een feestelijk voorgerecht. Langoustines vind ik altijd heel feestelijk, zeker voor kerst. Al is het maar omdat je ze zo gezellig op een rijtje kunt schikken, zoals hier in Cádiz.
Na dit voorgerecht ga je in dit klassieke kerstmenu verder met eendenborst, pastinaakgratin en spruitjes. Als toetje kies tussen twee soorten taartjes: sinaasappel en chocolade.
Langoustines als voorgerecht
Daarnaast ben ik dol op zeebanket. Langoustines verenigen wat mij betreft de delicate smaken zoals je die bij kreeft en krab proeft met een veel eenvoudiger bereiding en – ook niet onbelangrijk – een net wat aantrekkelijker prijsniveau. Je koopt ze dood, dus je hoeft geen dieren meer dood te maken tijdens het koken. Hun schaal is wel veel harder dan die van hun soortgenoten de garnalen, maar met een stevig koksmes snijd je ze gemakkelijk doormidden.
Langoustins gestoomd in witte wijn
Hier worden de langoustines gestoomd in witte wijn, die daarna de basis voor een roomsaus vormt. De zoete smaak van de langoustines combineert perfect met de frisse romigheid van de saus, de licht gronderige smaak van de doperwtenpuree en de zilte zeekraal.
Zo maak je langoustines met wittewijnsaus:
- Kooktijd: 35 minuten
- 4-6 langoustines
- 100 gr diepvriesdoperwtjes
- 70 gr zeekraal
- 25 gr roomboter
- 1 klein uitje
- 100 m droge witte wijn
- 75 ml slagroom
- 1 bosje dille
- een kneepje citroensap
Zo maak je het
Langoustines met wittewijnsaus voorbereiden
Doe de doperwtjes in een zeef en overgiet ze met kokend water Laat ze uitlekken. Pureer ze vervolgens met 1 el room, 5 gr dille, een kneepje citroensap en zout en peper naar smaak.
Spoel de zeekraal af. Doe in een zeef of stoommandje en laat zeekraal 5 minuten stomen.
Gestoomde langoustines als voorgerecht
Snijd de ui fijn. Verhit een pan waar de langoustines in passen en waar je een deksel voor hebt (ik gebruikte een wok) op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui in de rest van de boter tot hij glazig ziet. Doe dan de wijn erbij. Doe wanneer de wijn bruist de langoustines in de pan, doe het deksel op de pan en laat ze 5 minuten stomen.
Haal dan de langoustines uit de pan en draai het vuur iets hoger. Houdt ze warm met aluminiumfolie terwijl je de saus maakt. Doe de room bij de wijn en de ui in de pan. Laat gedurende 5 minuten inkoken.
Voorgerecht met zeekraal
Bak ondertussen de zeekraal dan 5 minuten onder af en toe roeren in 15 gr boter met flink wat versgemalen zwarte peper.
Voor een mooie gladde saus: zeef de saus. Snijd de langoustines van kop tot kont doormidden. Maak de borden op met de erwtenpuree, de zeekraal en de langoustines. Lepel de saus over de langoustines en bestrooi het geheel met wat fijngehakte dille.
Laat hier weten wat je er van vindt