Als besluit van je klassieke kerstdiner stel ik deze taartjes voor. Deze prachtige taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel hebben een heerlijke, volle smaak, maar zijn door de sinaasappel toch lekker fris. Ik gebruikte gewone sinaasappels voor mijn taartjes (er was niets anders), maar met bloedsinaasappel krijg je ook visueel spectaculaire taartjes. En lekker kerstig natuurlijk, met rood en groen. Als je dus bloedsinaasappels te pakken kunt krijgen, zou ik het zeker doen!
Taartjes met banketbakkersroom en sinaasappel
Het deeg is hetzelfde als voor de taartjes met gepocheerde peer en chocoladeganache, alleen gebruik je geen geklutst ei, maar eiwit, omdat je dat toch over hebt door het gebruik van dooiers in de rozemarijncrème. De crème is niet moeilijk te maken, het is gewoon banketbakkersroom die is geparfumeerd met rozemarijn.
Het is echter wel zaak om heel goed te blijven roeren en de pan tijdig van het vuur te halen, anders krijg je klontjes. De eerlijkheid gebiedt mij overigens te zeggen dat je daar, als je de taartjes eenmaal gevuld hebt, niets meer van proeft, dus weggooien in geval van klontjes is echt niet nodig.
Taartjes bewaren
De bodems kun je makkelijk één of twee dagen van tevoren maken, die blijven in een luchtdicht afgesloten doos wel even goed. De rozemarijncrème kun je ook een dag van tevoren maken en zelfs de sinaasappelpartjes kun je voor je aan tafel gaat al snijden. Overigens kun je de taartjes ook voor je gaat eten al vullen, ze blijven zeker 5 uur stevig en krokant als de vulling erin zit.
Liever een ander taartje? Kijk dan eens naar deze taartjes met gepocheerde peer en chocoladeganache.
Zo maak je 4 taartjes met rozemarijncrème en sinaasappel:
- Kooktijd: 1 uur 20 minuten
- 50 gr amandelmeel
- 100 gr bloem
- 65 gr boter
- 35 gr kristalsuiker
- 1 el eiwit
- 4 kleine taartvormpjes
- 3 gr rozemarijnnaaldjes, gekneusd, plus meer voor de decoratie
- 200 ml melk
- 2 eidooiers
- 45 gr suiker
- 20 gr maïzena
- 20 gr bloem
- 2 (bloed)sinaasappels
Voor het deeg
Voor de vulling
Zo maak je het
De taartbodems maken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het amandelmeel, de bloem, de boter, de suiker en het eiwit met een snuf zout in een keukenmachine of met twee messen tot een korrelig deeg. Vet 4 taartvormpjes van 10 cm doorsnede in met boter of bakspray.
Zelfgebakken taartjes met sinaasappel
Verdeel het deeg in 4 porties en druk deze dun uit in de vormpjes. Het kan zijn dat je dan wat deeg overhoudt, daar kun je als je wilt koekjes van bakken. Snijd de randen netjes bij. Bak gedurende 12 minuten. Haal de taartbodems dan uit de oven, maar laat de oven aan. Laat de bodems gedurende 5 minuten afkoelen. Verwijder dan de metalen vormpjes en bak de bodems nog 5 minuten in de hete oven. Zo worden de bodems ook rondom en onderop mooi bruin. Laat de taartbodems op een rooster helemaal afkoelen voor je ze verder verwerkt.
De rozemarijncrème maken
Verwarm de melk met de rozemarijn op laag vuur tot tegen de kook aan. Laat daarna 15 minuten trekken.
Klop in een kom de eidooiers schuimig met de suiker. Voeg daarna de maïzena en de bloem en roer tot je een glad mengsel hebt.
Zelfgemaakte banketbakkersroom met rozemarijn
Zeef de warme melk en giet de melk al roerend door het beslag. Giet het mengsel wanneer het glad is weer terug in de steelpan en zet deze op laag vuur. Blijf stevig kloppen tot het mengsel dikker begint te worden. Draai dan onmiddellijk het vuur uit (anders krijg je klontjes), maar blijf kloppen. Schep de crème zodra deze nog verder is ingedikt in een kom. Zo zorg je dat er geen klontjes ontstaan door de warmte van de pan.
Voor het vervolg heb je twee opties. Ik kies altijd voor de luie opties: ik schep de lauwwarme crème in een stevige plastic zak en leg deze in de koelkast tot de crème is afgekoeld. Wanneer ik de crème wil gaan opspuiten, knip ik een puntje van de zak af en kan ik aan de gang.
De andere opties is om de crème in de kom te laten afkoelen. Leg dan een vel plastic folie op de bovenkant van de crème, zo voorkom je dat er een vel ontstaat. Doe de crème als hij is afgekoeld in een spuitzak voor de verdere verwerking.
De taartjes met sinaasappel en rozemarijncrème maken
Snijd met een scherp mes de partjes tussen de vliezen van de sinaasappels uit. Hoe je dat het handigste kunt doen, zie je hier. Verdeel de rozemarijncrème over de taartbodems en strijk glad. Schik op elk taartje zoveel partjes sinaasappel dat er een enkele laag op ligt en dat het taartje er gezellig uitziet. Garneer met wat rozemarijnnaaldjes. Je kunt de taartjes op een koele plek buiten de koelkast zeker 5 uur bewaren voor je ze serveert. Wil je ze direct serveren, zorg dan dat de crème niet rechtstreeks uit de koelkast komt, dan proef je de smaak namelijk niet zo goed als wanneer hij op kamertemperatuur is.
Laat hier weten wat je er van vindt