Alles over langoustines

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een tijdje geleden was ik te gast bij een zogenoemde seafood boil met langoustines. Op een zonnige middag in Amsterdam leerde ik alles over de langoustine, de manieren waarop je ze kunt klaarmaken en natuurlijk wat een seafood boil (ook wel clambake) precies inhoudt.

Alles over langoustines

Wat zijn langoustines?

De langoustine is een kreeftachtige (en dus geen garnaal). Anders dan ik dacht, komt het beestje voor in de zeeën rondom Schotland, dus ook in onze eigen Noordzee! Ik associeerde langoustines altijd met Zuid-Europa en de Middellandse zee, maar dat klopt dus niet.

Van zichzelf is de langoustine oranje van kleur. Dat wil dus niet zeggen dat ze al gaar zijn. Hun is lichtzoet, maar ook ziltig. Dat komt doordat ze vis eten, anders dus dan garnalen. Het seizoen loopt van mei t/m november. In de zomermaanden zijn de diertjes het lekkerst.

Alles over langoustines

Langoustines pellen

Het ziet er misschien uit als een ingewikkeld beestje, maar langoustines pellen is eigenlijk niet moeilijker dan garnalen pellen.

1: Draai de kop en de staart van de langoustine. Als je dit voorzichtig doet, komt het darmkanaal mee.

2: Kraak het pantser tussen je vingers en “pel” vanaf de buikzijde het pantser opzij.

3: Het vlees zou nu makkelijk los moeten komen. Als er nog wat darmkanaal achter is gebleven, kun je dat nu verwijderen.

Langoustines bereiden

Je kunt de langoustine op allerlei manieren bereiden. In hun geheel koken of smoren, zoals krab of kreeft, kan ook. Je kunt ze echter ook rauw pellen en dan bijvoorbeeld wokken of zelfs aan de spiesje op de barbecue leggen. Ook kun je ervoor kiezen om ze met pantser en al in de lengte te halveren en deze helften te grillen of te gratineren.

Recepten met langoustines

Na onze vakantie in Andalusië twee jaar geleden, waar de langoustines in de markt van Cádiz “aan de bar” hingen (zie hierboven), wilde ik al heel graag met langoustines in de weer. Dat lukte: ik maakte ze klaar met een heerlijke wittewijnsaus!

Alles over langoustines

Bij het Visbureau mocht ik aanschuiven bij een seafood boil en dat was echt een feestje! Ik kende het concept niet, maar het klonk goed: een grote pan zeebanket zoals ze die in de Southern States van de VS serveren. En dan niet op bordjes, maar op tafel. Een seafood boil vindt daarom eigenlijk altijd buiten plaats. Welke zeebeesten er precies in gaan, hangt af van het lokale aanbod.

Alles over langoustines

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

  1. Waarom zijn langoustines hier zo slecht, moeilijk verkrijgbaar? Tonnen in de Noordzee, rond IJSLAND maar in NL verkrijgbaar? Moeizaam en vaak onevenredig duur

Laat hier weten wat je er van vindt