Mijn geschreven portret – over kleuren, smaken en liefde

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een tijdje geleden sprak ik uitgebreid met Susanne Kobus over mijn bedrijf en mezelf. Susanne schrijft namelijk portretten, en een geschreven ondernemersportret van haar hand is echt een cadeau.

Ons gesprek was super ontspannen en gezellig, Susanne heeft een enorm talent om te luisteren en de juiste vragen te stellen!

Daarom deel ik hier vol trots haar hele verhaal over mij.

Portret Emma van der Deijl

Portret Emma van der Deijl – over kleuren, smaken en liefde

Emma deelt haar liefde graag door eten. Als dirigent van de smaken en texturen in een tien gangen
orkest voor familie en vrienden, of als beeldmaker van prachtige foto’s waarbij werkelijk ieder
detail klopt. Ze laat mensen genieten, wil het liefst ontzorgen en pakt die unieke plek – met één
been in de coulissen en één been op het podium. ‘Mensen eten voorzetten is mijn love language’
zegt ze met zo’n ontwapenende lach dat je direct je servet ontvouwt. Je weet dat je in goede
handen bent bij haar.

Clavecimbel en Thea Beckman

Ze groeit op als enig kind in een harmonieus Leiderdorps gezin – taal, koken en musiceren zijn
belangrijke ingrediënten. Als haar ouders een uitgebreid diner koken, helpt Emma mee in de keuken.
En de peterselie snijdt ze dan natuurlijk niet met een kindermesje, maar gewoon met een echt mes.
Al jong leert ze ook de Engelse taal en vliegen de taalgrapjes over tafel.

Muziek is alom aanwezig, Emma speelt clavecimbel en dwarsfluit, heeft zangles en zit op ballet. De
basisschool brengt haar niet voldoende intellectuele uitdaging en tussen de muzieknoten door
voedt ze haar brein dan ook met het lezen van talloze boeken. Ze ziet zichzelf als een verlegen
meisje destijds, maar ook als iemand die intens tevreden met een Thea Beckman op zichzelf kan
zijn.

Taalgevoel en muzikaliteit

Het Stedelijk Gymnasium in Leiden brengt een verandering teweeg: tijdens het winterkamp ontpopt
Emma zich met haar 1,55 meter lang als één van de sterkere leerlingen. De lange wandeltocht met
bepakking, natte sokken, kou en Evergreens als ontbijt volbrengt ze met gemak en ze spreekt ook
nog de rest moed in om door te lopen. Ze wordt met bewondering bekeken, het geeft haar nadien
een nieuwe plek in de groep en dat maakt weer dat ze veel beter in haar vel zit.

Na het eindexamen in 2003 wacht de Franse stad Montpellier, waar Emma een jaar Frans gaat
studeren. Het voelt in al haar vezels als thuiskomen, op het stuk aarde waar haar verre voorouders
vandaan komen. En dat ze taalgevoel heeft wordt hier maar weer eens bevestigd – voor de Fransen
doet haar natuurlijke accent vermoeden dat Frans gewoon haar moedertaal is. Taalgevoel en
muzikaliteit liggen dicht bij elkaar, realiseert ze zich nu. Ook de culinaire kant wordt gevoed, ze
leert er uiteenlopende Franse gerechten eten met eend, oesters en asperges.

Alle smaken van het leven

Terug in Nederland gaat ze rechten studeren in Leiden en maakt daarnaast ervaringen voor het
leven als reisleider voor Vinea Vakanties. Emma komt terecht in een hechte club, waar ze een
fantastische tijd beleeft. Er is een groot gevoel van gemeenschap, jezelf kunnen zijn en iedereen
draagt het écht verantwoordelijk zijn voor de groep.

Eenmaal afgestudeerd maakt ze carrière in verschillende juridische banen en start ze met de RAIO
opleiding (opleiding tot magistraat). Het leven brengt haar vervolgens van alle smaken wat: eerst
een leeg energievaatje tijdens een burn-out en later een hart vol liefde door het moederschap. Het
energievaatje vult zich gelukkig weer en Emma geniet volop van haar twee kinderen.

Oog voor detail

De liefde voor eten is er natuurlijk ook nog – een constante factor is haar foodblog, die al sinds
2013 in de lucht is. Het maken van recepten en mooie foto’s (alhoewel de eerste foto’s toch echt
gewoon onder de afzuigkap zijn gemaakt) is een heerlijke creatieve uitlaatklep tussen het juridische
jargon door. Emma onderscheidt zich met eindeloos oog voor detail. De kleur van haar nagellak
past precies bij de kleur van de macaron en dat ene doperwtje moet echt nog een centimeter naar
rechts.

Tompouce in de blender

In 2020 neemt ze een besluit. Een besluit gedreven door de behoefte aan het ontplooien van
creativiteit en het creëren van een stabiele thuissituatie voor haar gezin: thuis kunnen zijn voor de
kinderen is heel belangrijk. Zo leren ze tenminste ook Patrick Bruel meezingen 🙂

Vol enthousiasme legt ze alle focus op het uitbouwen van Em’s Real Food. Ze gaat cursussen
volgen in food fotografie en als HEMA haar foto deelt op Instagram ontstaat er een hele mooie
samenwerking. Sindsdien maakt zij de karakteristieke kleurrijke reels en foto’s van allerlei HEMA
producten. Een tompouce in de blender filmen? Idee van Emma.

Emma van der Deijl – de vrouw die gerust met haar man naar Lille rijdt om daar in dat ene
restaurant te gaan lunchen. Met een talenknobbel die verder gaat dan het gesproken woord en het
talent om prachtige culinaire voorstellingen te maken. Soms om je van te laten proeven, soms om je
visueel te prikkelen. Altijd met liefde, altijd op een bedje van aanstekelijke sprankeling.

Meer Susanne?

Andersom maakte ik portretten van Susanne. Dat was minstens net zo leuk als ons gesprek, daarom schreef ik er een stukje over!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt